Kalk verbetert de bodemstructuur. Daardoor kan een actief bacterieleven in de bodem ontstaan, kunnen meer regenwormen worden voorkomen en kunnen planten een beter wortelstelsel vormen. Een goede bodemstructuur betekent vaak dat een bodem meer vocht kan vasthouden (maar ook minder 'natte' plekken).
Tomaten, aubergines en paprika's kunnen calciumtekort hebben als ze groeien, waardoor ze gaan rotten. Een tip om dit te voorkomen is om eierschalen in de grond te begraven. Zoals eerder vermeld, kan het calcium dat ze bevatten, door de grond worden opgenomen en vervolgens door de planten worden gebruikt.
De grond heeft van nature een bepaalde pH, dit ontstaat in de loop der jaren. De pH kan worden verhoogd door het strooien van kalk, de hoeveelheid kalk bepaald de verhoging van de pH. Ook als e pH van de bodem op het juiste peil is, is het verstandig om jaarlijks kalk te strooien.
Het beste moment om het gazon te kalken is wanneer de bodem verzuurt, dus in de herfst of aan het einde van de winter/voorjaar. Hierdoor voorkom je wildgroei van onkruid. Na het kalken, wacht 2-4 weken voordat je gaat bemesten. Gebruik 2 kilo per 10 m2, kalkkorrels zijn handiger en groenkalk zorgt voor extra magnesium.
Kalk neutraliseert het zuur in de bodem en maakt grond kalkrijker, verder verbetert kalk in de regel de bodemstructuur.
Zuurminnende planten houden niet van kalk, denk aan heide, veenbes en rododendron. Kalk verspreidt zich ook door de bodem, dus zorg dat je flink ver van deze planten blijft tijdens het strooien.
Kan je te veel kalk strooien? Ja, dat kan. Kalk verlaagt de zuurgraad van de bodem in je tuin. Deze zuurgraad wordt uitgedrukt met een waarde, namelijk de pH-waarde.
Kalk maakt de grond namelijk minder zuur. Mos en ander onkruid worden zo ontmoedigd. Daarnaast kan het gras haar voedingsstoffen beter opnemen in een minder zure grond. Zo kan het gras beter dichtgroeien en wordt het een sterkere, groene grasmat.
Wanneer de bodem te zwaar dreigt te verzuren, moet je dus ingrijpen. Door jaarlijks wat kalk op het gazon te strooien hou je de pH-waarde optimaal. Dat wilt zeggen dat je gras sneller en sterker groeit en tegelijk mos wordt tegengehouden. Mossen gedijen namelijk niet goed op kalkrijke bodems.
We adviseren je na het bekalken minimaal 3 weken te wachten voordat je gaat bemesten. Strooi kalk in de winter of vroeg in het voorjaar, en bemest je gazon 3 weken later. 3 weken na het bemesten kan er ook weer prima bekalkt worden.
Door je gazon twee keer per jaar te kalken, blijft je gras altijd in goede conditie. Kalk strooien zorgt voor: de juiste zuurtegraad van de grond. minder mos en onkruid.
Kalk strooien om de planten gezond, mooi en sterk te maken. Veel mensen doen het, maar het is belangrijk om op meerdere zaken te letten. Zo hebben niet alle planten kalk nodig. Sterker nog, er zijn planten die juist minder goed ontwikkelen wanneer er kalk wordt gestrooid.
Strooi geen kalk op je gazon tijdens droog weer, de kalk wordt dan niet goed opgenomen door de bodem. Een regenachtige dag is perfect om kalk te strooien. De regendruppels helpen de kalk zijn weg naar de bodem te vinden. Door de vochtige grond wordt de kalk goed door de bodem opgenomen.
Echte kalkliefhebbers zijn bijvoorbeeld buxus, vlinderstruik, lavendel, clematis, blauwe regen en seringen. Zij vragen om een kalkrijke bodem, dit is grond met een PH-waarde hoger dan 7.
De zuurgraad of Ph kent een beetje een merkwaardige schaalverdeling. Een Ph met als waarde zeven betekent dat de grond niet zuur en niet basisch is, maar neutraal. Is de Ph hoger dan zeven dan is de grond basisch, is de Ph lager dan is de grond zuur. Elk punt hoger of lager is tien keer zo basisch of tien keer zo zuur.
Door de structuur maakt kalk indirect ook de grond los, maar het mag alleen bij een zure bodem worden gebruikt. Klavers daarentegen houden eerder van alkalische grond. Als je een gazon met klavers bekalkt, bevorder je mogelijk juist de groei ervan. Ga er dus niet vanuit dat tuinkalk helpt tegen onkruid.
Kies voor een kalk met magnesium erin, dan zal het gras sneller een frisgroene kleur krijgen. Kalk in korrelvorm maakt het strooien vaak makkelijker. Poedervormige kalk waait vaak weg tijdens het strooien, waardoor het niet op de juiste plek terechtkomt.
Mossen houden van een lage pH-waarde en staan bekend als snelle groeiers. Mos kan vrij snel het gras verdringen, zeker bij een beschadigd gazon. Een sterke en volle grasmat zal dan ook het resultaat zijn van het strooien van kalk. Daarnaast heeft kalk ook een uitstekende preventieve werking.
Zorg ervoor dat je een aantal weken tussen het kalken en bemesten van het gazon laat. Strooi eerst het gazon kalk over je gazon heen. En pak er dan enkele weken later pas de meststoffen bij.
Voor zand- en veengronden geldt bijvoorbeeld dat deze over het algemeen wat zuurder zijn, met een pH-waarde tussen de 4,5 en 5,5. Kleigronden daarentegen zijn minder zuur met een pH-waarde vanaf ongeveer 6,7 en hoger.
* Strooi DCM Groen-kalk, Dolokalk en Dologran vanaf november tot eind februari. Deze hardere kalk heeft 1,5- 2 maanden nodig om goed op te kunnen lossen. * Strooi DCM Zeewierkalk van November tot eind Maart. Deze zachtere kalk heeft ongeveer 2 weken nodig om op te lossen.
- Kalk in korrelvorm
Dit zorgt voor minder vervuiling van de straten. Soms wordt er magnesium toegevoegd, waardoor het gras een diepgroene kleur krijgt. Deze vorm van kalk wordt overigens het meest gebruikt in particuliere tuinen. Wij raden u aan om korrelkalk voor uw gazon te gebruiken.
Zo verbeter je de grond met eierschalen
Eierschalen bevatten veel kalk. Gebruik ze als de grond in de moestuin aan de zure kant is. Vooral koolsoorten zoals broccoli en spruitjes, maar ook wortels, peulvruchten en sla houden van kalkrijke grond.
Mos heeft geen diepe wortels en is dus makkelijk te verwijderen met kokend water. Afhankelijk van de hoeveelheid mos, giet je 3 tot 6 keer kokend water over de groene plantjes. Laat het water wel even intrekken voordat je een nieuwe portie uitgiet.