Op tijd slapen kun je bereiken door op tijd je schermen uit te zetten én op tijd te stoppen met het geven van nieuwe input aan je hoofd. Pas dan kan het zich ontspannen, en pas daarna ga je naar bed! Door iedere avond een vast “slaapritueel” aan te houden, geef je je hoofd een signaal dat het bedtijd is.
Optimale inslaaptijd. Het ideale tijdstip om naar bed te gaan is tussen 22.00 en 23.00 uur. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 88.000 volwassenen uit het Verenigd Koninkrijk, die bijna 6 jaar zijn gevolgd. Zowel eerder als later in slaap vallen, gaat gepaard met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Bioritme verstoren. Het gevaar van het steeds later naar bed gaan is dat je je bioritme gaat verstoren. Je went eraan steeds later te gaan slapen, echter uitslapen zit er vaak niet in. Wanneer je dus eerder naar bed wilt gaan ervaar je dat je niet op tijd in slaap komt omdat je bioritme is aangepast.
In de meeste gevallen gaat het om een gebrek aan slaap of een gebrek aan rust net voordat we willen gaan slapen. Door goed naar ons lichaam te luisteren kunnen we er eenvoudig voor zorgen dat we minder moeite met opstaan hebben. Tip: probeer met name in het weekend eens op tijd naar bed te gaan.
♥ De risico's van de hele dag in bed blijven
Het is prima om een dagje lekker even niets te moeten, maar wees je wel bewust van de risico's. Soms kan het heel goed zijn om even een dagje bij te komen, maar het kan ook een vlucht zijn, of destructief gedrag verergeren.
Voordelen van vroeg slapen
Vroeg slapen en opstaan is goed voor je gezondheid en vermindert de kans dat je ziek wordt. Daarnaast zijn er nog andere voordelen die deze gewoonte je kunnen bieden. Het is bijvoorbeeld aangetoond dat vroeg slapen je geheugen verbetert. Daarnaast hebben mensen die vroeg opstaan meer energie.
De Nederlanders gaan gemiddeld om 12:07 slapen en staan na 7:30 op, wat neer komt op gemiddeld 7,5 uren per nacht. Nederland staat met de tijd waarop we gaan slapen op de 25 plaats van de top 30.
Ongeveer twintig tot dertig procent van de mensen is een avondmens. Zij gaan na middernacht slapen, en staan het liefst weer om een uur of negen op. Nog eens twintig tot dertig procent van de bevolking bestaat uit ochtendmensen. Zij staan om een uur of zes op.
Als je om 7.00 uur moet opstaan:
Kun je het beste naar bed gaan om 21.46 uur, 23.16 uur, 00.46 uur of 02.16 uur.
Zo is één uur voor de meeste veertien- en vijftienjarigen een heel acceptabele tijd en gaan oudere tieners minstens tot twee á drie uur uit (zie tabel). Die tijd wordt doorgaans (47 procent) in overleg met het kind vastgesteld volgens de 'schippermethode': onderhandelen en een beetje water bij de wijn doen.
De ideale bedtijd voor pubers zijn de volgende: 12-15 jaar: tussen 21.00 uur en 21.30 uur. 15-17 jaar: tussen 21.30 uur en 22.00 uur. 17-18 jaar: tussen 22.00 uur en 23.00 uur.
Kleine stapjes: Begin rustig met het veranderen van je routine. Ga 15 minuten eerder naar bed dan je normaal doet, en zet de wekker 15 minuten eerder. De volgende week doe je 20 minuten, enzovoort. Net zo lang tot je op je gewenste tijden zit.
ze staan allemaal voor het krieken van dag naast hun bed. De lijst met enthousiast vroege vogels is lang en staat bol van kapitaalkrachtige uitblinkers en supersterren. Prime time for goal achievers, worden de uurtjes tussen vijf en acht in de vroege morgen genoemd.
Niet iedereen heeft evenveel slaap nodig. De een staat na zeven uur weer uitgerust op en de ander heeft minstens negen uur nodig. De slaapbehoefte hangt af van allerlei factoren, zoals leeftijd, geslacht, gezondheid en activiteit overdag. Gemiddeld slapen Nederlanders 7 uren en 12 minuten.
Wat bleek? De mensen die om 22.37 naar bed gaan voelen zich de volgende dag het meest energiek en uitgerust. De precieze tijd hangt natuurlijk wel samen met hoe laat je op moet staan, maar met acht uur slaap kom je uit op 6.37. Voor de meeste mensen die van negen tot vijf werken een prima tijd om op te staan.
Wie vroeg opstaat, kan zijn dag veel ruimer indelen. Hij (of zij) kan meer tijd besteden aan taken zoals kinderen klaarmaken voor school, de kinderen naar school brengen enz. Dit leidt tot minder stress en bijgevolg een gezondere levensstijl: minder maagproblemen, haaruitval, slechte bloedcirculatie, enz.
Uitslapen is ook letterlijk wakker worden op een tijdstip dat jij klaar bent met slapen. Dat betekent dus dat je lichaam heeft aangegeven genoeg slaap te hebben gehad. Hierdoor zul je je uitgerust voelen. Door uit te slapen neem je het stressniveau weg en bescherm je jezelf beter tegen hart- en vaatziekten.
Een volwassenen heeft minimaal 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Naarmate je ouder wordt neemt de kwaliteit van je slaap af. Volwassenen brengen minder uren in diepe slaap door en worden 's nachts sneller wakker. Daarnaast hebben volwassenen veel minder vaak een lucide droom.
Volgens onderzoek van het Nederlands Slaapinstituut is dit niet waar, je rust niet uit als je wakker in bed ligt. Het is bekend dat het lichaam hersteld tijdens de slaap en elke slaapfase van de slaapcyclus heeft een eigen functie.
Te veel slapen bij een depressie
Ook te lang of te veel slapen kan zorgen dat je depressie uiteindelijk langer duurt. Hoewel je misschien denkt dat veel slapen als je moe bent zal helpen, werkt dit vaak juist averechts. Ook kan inactiviteit juist zorgen dat je je nog somberder gaat voelen.
Om precies te zijn kan een mens 24 uur zonder slaap zonder dat er nare gevolgen optreden. Wanneer je langer dan 24 uur wakker bent zal je dit gaan merken. Je geheugen wordt dan namelijk onbetrouwbaar, je gedachten worden langzamer, je beoordelingsvermogen verslechtert en het maken van keuzes wordt moeilijker.