De onderzoekers hebben daar nu aan toegevoegd dat er mensen zijn die zeer hoge waarden van HDL-cholesterol hebben en tegelijkertijd ook een hoger risico hebben op het krijgen van hart- en vaatziekten.
Een HDL-cholesterol boven de 1 mmol/L is goed. Het HDL-cholesterol in uw bloed mag hoog zijn. Dat is juist goed voor uw bloedvaten.
Belangrijke grenswaarden hierbij zijn: LDL-cholesterol: minder dan 2,5 mmol/l = optimaal, meer dan 3,5 mmol/l = te hoog. HDL-cholesterol: minder dan 0,9 mmol/l = te laag. ratio totaal-/HDL-cholesterol: minder dan 5 = goed.
Een HDL lager dan 1,04 mmol/L wordt beschouwd als een hoger risico op hart- en vaatziekten. Waarden tussen 1,04 en 1,55 mmol/L betekenen in het algemeen een matig risico en waarden boven 1,55 wijzen op een laag risico op hart- en vaatziekten.
Hangt cholesterol daarentegen vast aan LDL, dan blijft het in de bloedvaten hangen, waar het blijft plakken aan de bloedvatwand en bijdraagt aan de vorming van atherosclerose (aderverkalking). Daarom noemt men HDL-cholesterol 'goede' cholesterol en LDL-cholesterol 'slechte' cholesterol.
Bij een hoog LDL-cholesterol heb je meer kans hebt op vernauwingen in je slagaders. De LDL-deeltjes hopen zich op in de bloedvaten. Het HDL-cholesterol helpt bij het opruimen van het cholesterol in het bloed. Hoge waarden van triglyceriden dragen bij aan het ontstaan van slagaderverkalking.
Bij non-HDL cholesterol rapporteren we een streefwaarde van <3,4 mmol/l, welke correspondeert met de streefwaarde van <2,6 mmol/l voor LDL-cholesterol. Voor de hoogrisico-groep wordt een streefwaarde voor non-HDL van <2,6 mmol/l geadviseerd, corresponderend met een LDL-cholesterol streefwaarde van <1,8 mmol/l.
HDL: Hoe hoger dit getal, hoe beter. Het moet ten minste hoger zijn dan 55 mg/dL voor vrouwen en 45 mg/dL voor mannen. LDL: Hoe lager dit getal, hoe beter. Het zou niet meer dan 130 mg/dL moeten zijn als u geen hartziekte, bloedvatziekte of diabetes heeft.
HDL staat voor High Density Lipoproteïne. Deze vorm brengt het teveel aan cholesterol naar je lever. Daar wordt het verwijderd.
Stress is geen directe oorzaak van verhoogd cholesterol, maar het kan extra fysieke spanning opleveren voor mensen met een ongezonde voeding en levensstijl.
Het is mogelijk om je HDL-cholesterol te verhogen dankzij kleine aanpassingen aan je voeding en levensstijl. Meer bewegen, verzadigde vetten vervangen door onverzadigde vetten (bijvoorbeeld margarine eten in plaats van roomboter) en wat minder alcohol drinken: het kan een groot effect hebben op je HDL-cholesterol.
Bij gezonde personen is ongeveer 30% van het totale bloedcholesterol gebonden aan HDL. Het HDL-lipoproteïne wordt gevormd in de lever en in mindere mate de darm.
LDL is de afkorting van Lage Dichtheid Lipoproteïnen die ervoor zorgen dat dit cholesterol vanuit de lever naar onze cellen wordt gebracht. Hoge Dichtheid Lipoproteïnen, wat ook wel HDL wordt genoemd, brengen daarentegen het teveel weer terug naar de lever, waar het afgevoerd wordt via onze ontlasting.
Wanneer we spreken over het goede en slechte cholesterol, gaan we uit van de HDL- en LDL-waarde. Het cholesterol wat we als 'goed' beschouwen heet het HDL-cholesterol, wat staat voor Hoge Dichtheid Lipoproteïnen. Het cholesterol wat 'slecht' is, noemen we LDL-cholesterol. Dat staat voor Lage Dichtheid Lipoproteïnen.
Als je lichaam te weinig vocht krijgt, haalt het vocht uit je cellen, tussen je cellen vandaan en uit je bloed. Hierdoor vernauwen je bloedvaten, stijgt je bloeddruk en op termijn zelfs je cholesterolgehalte.
Wat is non HDL cholesterol? Non HDL cholesterol is eigenlijk het verschil tussen de gemeten totale cholesterol en de gemeten HDL cholesterol. Deze waarde geeft een extra indicatie van het risico op hartkwalen door hoge cholesterol.
HDL is een lipoproteïne dat goed is voor het lichaam. HDL vervoert cholesterol vanuit het lichaam richting de lever. LDL vervoert cholesterol vanuit de lever door het lichaam heen. LDL een lipoproteïne dat zeer schadelijk is voor het lichaam.
Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen. In je darmen gaan de pectinevezels een verbinding met gal aan. Daardoor worden er minder vetten door je lichaam opgenomen.
Dagelijks wandelen verlaagt uw bloeddruk en het cholesterolgehalte in uw bloed. Daarnaast verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen.
Uit grondig onderzoekswerk blijkt dat magnesiumsupplementen mogelijk een gunstig effect hebben op de bloedsuikerregeling, slechte LDL-cholesterol en bloeddruk. Meer onderzoek is echter nodig om deze resultaten te bevestigen.
Magnesium verlaagt de slechte cholesterolspiegel. Een arts kan middelen voorschijven zoals lovastatine of pravastatine om de cholesterol te verlagen, maar het nadeel is dat deze middelen zorgen voor verschillende bijwerkingen.
We krijgen niet snel te veel magnesium binnen. Het kan enkel gebeuren wanneer je langdurig te veel magnesium slikt (als supplement) en lange tijd meer inneemt dan 250 mg per dag. Teveel magnesium is niet schadelijk, al kun je er wel vervelende klachten door krijgen, zoals diarree en misselijkheid.
Hoeveel magnesium heb je dagelijks nodig? De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid magnesium bij een volwassen man is 350 milligram. Bij een vrouw is dit 300 milligram. Deze hoeveelheid kun je halen uit normale voeding.
Dagelijks gezonde essentiële vetzuren eten (zie tabel onderaan) kan meer oxidatie geven. Daarom moet de inname van deze gezonde vetten wel gepaard gaan met voldoende inname van vitamine E. Vitamine E is een zeer goede beschermer tegen oxidatie van cholesterol en gezonde vetten.