' Volgens Smolders is het sowieso beter om eerder te gaan slapen dan langer uit te slapen. 'De eerste slaapuren zijn kwalitatief het beste. Die laatste uren tijdens het uitslapen, bevatten niet veel kwaliteit.
Wie vroeg opstaat, kan zijn dag veel ruimer indelen. Hij (of zij) kan meer tijd besteden aan taken zoals kinderen klaarmaken voor school, de kinderen naar school brengen enz. Dit leidt tot minder stress en bijgevolg een gezondere levensstijl: minder maagproblemen, haaruitval, slechte bloedcirculatie, enz.
Het lijkt zo onschuldig, maar te laat gaan slapen, is slechter voor je gezondheid dan je denkt. Wie onregelmatig slaapt heeft namelijk veel meer kans op een hoge bloeddruk. En daarvoor hoef je niet heel gek te doen: een half uur eerder of later in slaap vallen dan gemiddeld is al slecht voor hart en bloedvaten.
Ze zijn gezonder
Uit onderzoek onder 51 studenten die een week lang een eet- en slaapdagboek bijhielden, blijkt daarnaast dat mensen die vroeg opstaan vaak een lagere BMI hebben, omdat ze minder vaak het ontbijt overslaan. En hierdoor minder neiging hebben overdag of 's avonds te gaan snacken of ongezond te eten.
Eus van Someren, slaaponderzoeker van het Nederlands Herseninstituut legt uit aan Nemo Kennislink: 'Uitslapen heeft geen zin, het is voor je stofwisseling juist belangrijk om elke dag rond hetzelfde tijdstip op te staan. Veel mensen zijn gebrand op die acht uur slaap per nacht.
Ga ontspannen naar bed door minimaal een uur voordat je naar bed gaat geen heel actieve of opwindende dingen meer te doen. Zet elektronische aparaten zo veel mogelijk uit, las een Netflix moment in of lees een boek. Een vast slaapritueel helpt je lichaam ook herkennen dat je gaat slapen.
Op basis van de verkregen gegevens werd aangetoond dat mensen die te vroeg opstaan sneller last hebben van hoofdpijn. Bovendien hebben ze meer spierproblemen. Er zijn ook signalen dat de kans op een slecht humeur in deze gevallen stijgt. Om die reden heeft de studie de beste tijd om op te staan berekend.
ze staan allemaal voor het krieken van dag naast hun bed. De lijst met enthousiast vroege vogels is lang en staat bol van kapitaalkrachtige uitblinkers en supersterren. Prime time for goal achievers, worden de uurtjes tussen vijf en acht in de vroege morgen genoemd.
De onderzoekers raden aan om elke nacht 6 tot 8 uur te slapen. Als je meer dan 9 uur per nacht slaapt, adviseren de onderzoekers om naar de huisarts te gaan voor een algemene gezondheidscheck.
Uitslapen is ook letterlijk wakker worden op een tijdstip dat jij klaar bent met slapen. Dat betekent dus dat je lichaam heeft aangegeven genoeg slaap te hebben gehad. Hierdoor zul je je uitgerust voelen. Door uit te slapen neem je het stressniveau weg en bescherm je jezelf beter tegen hart- en vaatziekten.
In de meeste gevallen gaat het om een gebrek aan slaap of een gebrek aan rust net voordat we willen gaan slapen. Door goed naar ons lichaam te luisteren kunnen we er eenvoudig voor zorgen dat we minder moeite met opstaan hebben. Tip: probeer met name in het weekend eens op tijd naar bed te gaan.
Om een gewoonte te maken van vroeg opstaan, zul je een vaste routine moeten creëren. Dat is namelijk wat een gewoonte is. Je wekker gaat en vervolgens ga je bijna automatisch over in je ochtendroutine, in plaats van op de snooze knop te drukken.
Je hebt je gewone 7 tot 9 uur slaap nodig, ongeacht hoe laat je wekker staat. Stel dat je dus iedere dag om 6:00 opstaat, dan betekent dit dat je idealiter om 22:00 uur tussen de wol moet liggen.
Wat je als eerste doet is namelijk een momentje nemen voor stilte en bewustwording. Geef je dag meteen een positieve schwung door de eerste paar minuten alleen maar positief te denken – in stilte. Glimlach, denk aan alles waar je dankbaar voor bent en aan de leuke dingen die je vandaag gaat doen.
Een ochtendhumeur ontstaat eigenlijk door een verstoring van je hormonen. Een paar uur voor je wakker wordt, maakt je lichaam namelijk cortisol aan. Maar als je een ochtendhumeur hebt, maakt je lichaam daar niet genoeg van aan. Hierdoor kun je een slecht humeur krijgen.
Kortom, uitslapen kan leiden tot een aantal negatieve gevolgen voor onze gezondheid, zoals obesitas, mentale gezondheidsproblemen en verstoring van onze interne biologische klok. Het is belangrijk om een gezonde balans te vinden tussen het krijgen van voldoende slaap en niet te lang slapen.
Het gevaar van uitslapen in het weekend zou zijn dat het je ritme zo verschuift, dat je er op de langere termijn meer schade mee doet dan goed voor je is. Het is belangrijk om uit te zoeken of dit echt zo is, want (chronisch) slaaptekort leidt tot zowel fysieke als mentale problemen.
Adviezen voor een betere nachtrust. Slaap niet langer dan u nodig heeft om u de volgende dag uitgerust te voelen. Beperk de tijd die u in bed doorbrengt tot maximaal acht uur (zie ook de alinea Slaaprestrictie). Dit helpt om de slaap te verankeren en dieper te maken.
De Nederlanders gaan gemiddeld om 12:07 slapen en staan na 7:30 op, wat neer komt op gemiddeld 7,5 uren per nacht. Nederland staat met de tijd waarop we gaan slapen op de 25 plaats van de top 30.