Samengevat. Kort samengevat is het zo dat je bij een arbeidsongeschiktheidspercentage van 35% tot 80% moet solliciteren. Anders heeft het gevolgen voor je uitkering na de loongerelateerde uitkeringsperiode. Bij een arbeidsongeschiktheidspercentage van 80 tot 100% hoef je (nog) niet te solliciteren maar mag het wel.
Als u uw afspraken niet nakomt, kan dat gevolgen hebben voor uw uitkering. Als u na 5 jaar nog geen werk heeft, bekijken we samen of u verder gaat met re-integreren of dat onze hulp bij de re-integratie stopt.
Wanneer geen sollicitatieplicht
In de volgende gevallen hoeft u niet te solliciteren als u een WW-uitkering heeft: U bent 1 jaar verwijderd van uw AOW-gerechtigde leeftijd. U bent met vakantie (en voldoet aan de voorwaarden die daarvoor gelden). U bent met toestemming van UWV bezig een eigen bedrijf te starten.
Voorwaarden WIA-uitkering
Als u ziek bent, heeft u mogelijk recht op loon van uw werkgever of op een ziektewetuitkering. Na 2 jaar ziekte stopt meestal uw recht op loon en ziektewetuitkering.
Hoelang u de loongerelateerde uitkering krijgt, hangt af van de duur van uw arbeidsverleden. Meestal krijgt u de loongerelateerde uitkering minimaal 3 maanden en maximaal 24 maanden. In de beslissingsbrief van uw WIA-uitkering leest u tot en met welke datum u deze uitkering ontvangt.
Als u een WIA uitkering krijgt en u weer meer kunt verdienen, dan kan uw WIA uitkering stoppen. Wanneer de uitkering stopt, hangt af van de soort WIA uitkering die u heeft. De loongerelateerde uitkering is de eerste die u krijgt. Deze uitkering ontvangt u altijd tot de maximale duur.
Ga uit van het sociale verzekeringsloon (sv-loon) dat u verdiende in het jaar voordat u ziek werd. Deel dit totale sv-loon door 261 (gemiddelde aantal werkdagen in een jaar). Vermenigvuldig dit bedrag vervolgens met 21,75 (gemiddeld aantal uitkeringsdagen per maand). Dit is uw WIA-maandloon.
Einde WIA-uitkering
Uw WIA-uitkering heeft geen vaste einddatum. Uw WIA-uitkering kan om verschillende redenen eindigen. Bijvoorbeeld als u weer hersteld bent of als u de AOW-leeftijd bereikt.
U krijgt een WGA-uitkering als u minstens 80% arbeidsongeschikt bent. Maar er moet wel een redelijke kans op herstel zijn. U bent dus tijdelijk arbeidsongeschikt. U krijgt een IVA-uitkering als u minstens 80% arbeidsongeschikt bent en er is weinig of geen kans op herstel.
Als je 80-100% WGA arbeidsongeschikt bent bevonden, ontvang je een uitkering van 70% van je WIA maandloon. Met WIA maandloon bedoelt UWV het loon wat je in de periode van 1 jaar voor je eerste ziektedag gemiddeld verdiende.
In eerste instantie mag je op banen solliciteren die passen bij je opleiding, ervaring en inkomen, of die dicht bij je woonplek zijn. Als je een half jaar in de WW zit, dan worden alle banen als passend beschouwd. Oftewel: dan ben je verplicht om ook op andere functies te solliciteren.
Als u een WW-uitkering heeft, moet u altijd passend werk accepteren. Weigert u werk dat volgens UWV passend is? Dan krijgt u een lagere uitkering of zelfs helemaal geen uitkering meer.
Wij checken gegevens die u doorgeeft bij de aanvraag van een uitkering. Ook vergelijken wij de gegevens die wij van u hebben met die van de Belastingdienst of de gemeente. Daarnaast controleren we telefonisch. Ook is het mogelijk dat een inspecteur uw werkplek bezoekt of bij u thuis komt.
Herkeuring WIA: hoe vaak? Het UWV nodigt je normaal gesproken 2 keer per jaar uit voor de herkeuring en dus om te verschijnen op het spreekuur bij de verzekeringsarts. Soms kan het zijn dat dit contactmoment tot wel 4 keer per jaar is of juist minder. Dit is per persoon verschillend.
Hoeveel spaargeld mag je hebben met een uitkering? Als je een bijstandsuitkering ontvangt dan mag je maximaal €6.225 spaargeld hebben als alleenstaande en €12.450 als alleenstaande ouder of gezin. Voor een WW ,WIA, Wajong en WAO uitkering maakt de hoeveelheid spaargeld niet uit.
Eigen risico dragen voor een WGA-uitkering duurt maximaal 10 jaar. Daarna neemt UWV de verantwoordelijkheid voor de uitkering van uw (ex-)werknemer van u over. Ook worden wij verantwoordelijk voor de re-integratie.
Als je minstens 80 procent en duurzaam arbeidsongeschikt bent, ontvang je een IVA-uitkering. Omdat deze uitkering min of meer vast is, kan deze worden meegenomen als inkomen bij de hypotheekberekening. Het is dus mogelijk om een hypotheek af te sluiten met een IVA-uitkering.
Als ten aanzien van een werknemer een geringe kans op herstel wordt aangenomen, dan heeft hij wel recht op een IVA-uitkering, maar geldt als voorwaarde dat hij binnen een periode van vijf jaar jaarlijks wordt herbeoordeeld. Is er geen kans op herstel, dan wordt er geen (IVA)herbeoordeling gepland.
Deze inkomsten komen niet uit werk en hebben geen invloed op uw uitkering: spaargeld of eigen vermogen. uw eigen persoonsgebonden budget (pgb) alimentatie.
Als je door psychische klachten je werk niet meer kan uitvoeren, ben je ook arbeidsongeschikt. Dit kan bijvoorbeeld komen door een burn-out of een depressie.
Als u gaat werken naast uw WIA-uitkering, dan verrekenen wij een deel van uw inkomsten met uw uitkering. Uw uitkering wordt hierdoor lager, maar uw totale inkomsten worden hoger. Met onze rekenhulpen kunt u uitrekenen hoe hoog uw inkomsten worden als u gaat werken.
Vakantiegeld, eindejaarsuitkering, dertiende maand en ploegentoeslag tellen wél mee voor het WIA-maandloon. Spaarloon, pensioenpremie en onkostenvergoedingen tellen niet mee. Voor het WIA-maandloon geldt een maximum. Voor het loon daarboven rekent UWV met het maximum.
Belangrijke wijzigingen zijn het verhogen van de arbeidskorting, het verlagen van het tarief in de eerste schijf in de inkomstenbelasting, de verhoging van het opstaptarief van de vennootschapsbelasting en de verhoging van de vliegbelasting. Ook wordt er een aantal regelingen afgeschaft.
De minimumloonverhoging werkt door in alle aan het minimumloon gekoppelde regelingen, waaronder de bijstand, de AOW en lopende loongerelateerde uitkeringen zoals de WIA en de WW (en de grondslagen voor deze regelingen).