Als de koningin aan het einde van de zomer sterft, legt zij geen eitjes meer en zijn er dus ook geen wespenlarven meer om in hun drang naar zoet te voldoen. Met een aantal maatregelen kunt u er wel voor zorgen dat u zo min mogelijk last heeft van wespen op strooptocht.
Zonder de koningin in het nest zal de voortplanting van de wespen in het nest stoppen. Andere wespen zullen het wespennest ook nooit opnieuw gaan bewonen. Met het bestrijden van de wespenkoningin is de wespenplaag dan ook een halt toe geroepen. Om van de wespenkoningin af te komen, dient u deze wesp te doden.
Wespennest bestrijden
Om overlast van wespen te voorkomen is het belangrijk om zo vroeg mogelijk de wespenkoningin te vangen. Net als bij mieren kan de kolonie niet bestaan zonder de koningin. Als de wespenkoningin gevangen wordt voordat zij de kolonie heeft kunnen stichten, zal er geen wespennest gebouwd worden.
Afhankelijk van de wespensoort leeft een wesp tussen de 12 en 22 dagen. Wespenkoninginnen leven altijd langer. Zo kan een koningin ongeveer een jaar oud worden. Een wespennest wordt daarom ook maar één jaar gebruikt.
De eerste en belangrijke taak van een wespenkoningin is om een geschikte plek voor een nieuw nest te vinden. Ze brengt de vroege lentedagen door met heen en weer vliegen tussen het nest en op zoek gaan naar droog hout waaruit ze kleine hoeveelheden materiaal haalt die ze omzet in cellulose.
Hoe kun je een wespenkoningin herkennen? Een wespenkoningin is altijd een 'kop' groter dan haar werksters. Dit geldt voor koninginnen van alle wespensoorten. Ze lijkt qua uiterlijk ook sprekend op haar dochters, al is zij wel veel forser gebouwd.
Zodra de herfst/winter begint en de eerste nachtvorst aanbreekt, overlijden alle wespen. Alleen de koningin overleeft de kou en overwintert. Vervolgens start de koningin het volgende voorjaar weer met een nieuw nest. Wist je dat een wespennest uitsterft als de temperatuur een tijdje onder de 11 graden blijft?
Als de werksters ontdekken dat de koningin ziek is of dood is gegaan, kunnen ze er dus nog steeds voor zorgen dat één larve uitgroeit tot koningin. Ze moeten dan wel heel snel omschakelen en opeens een special kraamkamer (de redcel) voor de nieuwe koningin bouwen.
Wespen verjagen met geur
Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. Er is onderzoek gedaan naar geuren waarbij wespen uit de buurt blijven en deze passen goed in een kruidentuin.
Algemeen. Dus zorg dat je je wespennest voor 1 Augustus laat verdelgen daar er in het huidige nest 5 tot 30 nieuwe koninginnen geboren worden die in Augustus uitvliegen en een plekje opzoeken om de winter door te komen om vervolgens 5 tot 30 nieuwe nesten te maken voor het jaar daarop.
De wespen die wél naar ons toe komen vliegen, komen niet voor ons. Het is de geur van eten en drinken die ze richting ons trekt. "Daarom worden ze ook wel limonadewespen genoemd."
Een wesp gaat dood als hij steekt
Ook dit is niet waar. In tegenstelling tot de bij heeft een wesp geen weerhaakjes aan zijn angel en houdt hij zijn angel als hij steekt. De wesp kan hierdoor meerdere keren achter elkaar steken en zal hier nooit dood aan gaan.
Voldoende licht om te vliegen
Wespen oriënteren zich bij het vliegen op objecten. Als het te donker is, zijn ze niet meer in staat om hun weg te vinden. De lichtintensiteit waarop wespen besluiten om in de ochtend te gaan vliegen is lager dan het moment waarop ze besluiten het nest niet meer te verlaten in de avond.
Wespen kunnen zo in je mond vliegen. Een wespensteek in de mond- of keelholte is gevaarlijk. Wees om die reden ook voorzichtig wanneer je buiten frisdrank of alcohol drinkt.
Zo lusten verschillende vogels waaronder de gierzwaluw, wespendief en grauwe vliegenvanger graag een wesp. Maar ook kikkers, spinnen en andere insecten zoals libellen doen zich graag tegoed aan een stekelige maaltijd.
Een wespenkoningin komt nooit uit haar nest, maar ze kan wel steken als ze wordt aangevallen of als iemand haar nest kwaad doet. Zo zijn er mensen die het nest proberen te verbranden of te verdrinken. Of ze slaan erop met een stok of honkbalknuppel. Slim is dat niet, want alle wespen breken dan uit om te steken.
Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt. Heel soms zijn wespen ook 's nachts nog onderweg. Dat gebeurt als ze, bijvoorbeeld, gehinderd worden door vijanden of slecht weer en zo niet op tijd in het nest terug kunnen zijn.
Wanneer je een wesp doodslaat, komt er uit hun gif een feromoon vrij dat wespen in de buurt lokt en ze agressief maakt. Het zijn zeer sociale beestjes, en wanneer ze het kadaver van een soortgenoot zien liggen of er eentje gevangen zien onder een doorzichtig glas, zullen ze waarschijnlijk wraak nemen en aanvallen.
Wespen zijn nuttige dieren. Ze zorgen voor de bestuiving van bloemen en vangen lastige en schadelijke insecten. Wespen steken als hun nest dreigt te worden verstoord of als ze in het nauw gedreven worden.
Zonder koningin kan een bijenvolk niet voortbestaan. Er moet dus een opvolgster komen. Als de koningin met een zwerm vertrokken is, dan komt de nieuwe koningin uit een zwermcel.
De darren sterven na de paring, maar de koningin kan 4 à 5 jaar oud worden. Zij hoeft niet meer te paren om eitjes te produceren. Elke dag legt ze tot 2000 eitjes, ze heeft namelijk wel 120 tot 150 eileiders, terwijl een gewone bij er 15 heeft. Daarnaast is ze is ook de enige die bevruchte eitjes kan leggen.
De koningin
Zij wordt eenmalig bevrucht door verschillende darren, en doet daarna niets anders dan eitjes leggen in de raten. De koningin is te herkennen aan haar formaat. Zij is aanzienlijk langer dan de werksters en darren. Om haar snel te kunnen lokaliseren worden koninginnen vaak gemerkt door de imker.
Hun queeste eindigt pas wanneer het kouder en natter wordt, gewoonlijk rond eind oktober, begin november. Het aantal wespen in de (na)zomer hangt bijna volledig af van de weersomstandigheden in de maanden die eraan voorafgaan.
Een wesp laat meestal geen angel achter en overlijdt niet na de steek . De angel van een bij heeft weerhaken en blijft achter na een steek, de bij sterft hierdoor. Hoornaar (paardenwesp): Groter dan de wesp, steek is wél pijnlijker dan die van een bij maar het gif is minder krachtig.
De wespen die gezien worden in huis, zijn altijd de weg kwijt en op zoek naar de weg naar buiten. Ze hebben vanuit hun nest de "verkeerde" weg naar buiten gekozen omdat er licht via een gaatje zagen in plafond of constructie. Wespen gaan altijd op het licht af, meestal op het raam waar de zon op staat.