Mag een praktijkondersteuner een medische diagnose stellen? Het stellen van een medische diagnose is strikt genomen immers geen voorbehouden handeling, want deze is niet opgenomen in de lijst van voorbehouden handelingen in de Wet BIG. Je moet echter wel binnen je deskundigheidsgebied blijven.
Praktijkondersteuner. Als u een chronische ziekte heeft, kunt u te maken krijgen met de praktijkondersteuner. Zij doet de controles voor één of meer chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en astma. De praktijkondersteuner is hiervoor opgeleid en heeft instructies gekregen van de huisarts.
De praktijkondersteuner begeleidt u bij het gebruik van medicijnen. Ook bespreekt de POH met u hoe u met de ziekte(n) moet omgaan en krijgt u advies over een gezonde leefstijl. Zo nodig kan de POH u doorverwijzen naar andere zorgverleners.
Ben je bij de huisarts geweest en vermoedt hij dat er sprake is van een psychische aandoening? Dan heb je nog geen definitieve diagnose, maar zal hij je wel doorverwijzen naar zijn praktijkondersteuner: de POH-GGZ of een psycholoog of psychiater. Dat is afhankelijk van de ernst van je klachten.
Vooral behoefte aan gesprekken
Gemiddeld hebben zij 5 tot 7 gesprekken met de POH-ggz. Zevenenveertig procent van de patiënten kon binnen een week (na verwijzing door de huisarts) terecht bij de POH-ggz en 38% binnen een tot twee weken.
Als POH ondersteun je de huisarts bij de zorg aan patiënten met een chronische aandoening. Als enige opleiding in Nederland op NLQF-niveau 5!
Een consult bij de POH-GGZ duurt bij het eerste gesprek max. 40 minuten en bij de vervolggesprekken max. 20 minuten. Het gesprek vindt plaats in uw huisartsenpraktijk.
Wat doet een POH-GGZ? De POH-GGZ biedt vraagverheldering, diagnostiek, kortdurende behandeling of (langer durende) ondersteuning en begeleiding aan personen met psychische klachten, of een lichte of stabiele chronische psychische stoornis.
Andere beroepsbeoefenaren, zoals doktersassistentes en praktijkondersteuners, mogen geen recepten schrijven. Ook niet in opdracht van een arts. Wel mogen zij zogenaamd voorwerk verrichten. Dat houdt in dat zij het recept alvast schrijven, waarna de arts het controleert en autoriseert.
Het gesprek
Het eerste gesprek is een vraagverhelderingsgesprek, waarbij samen met jou een beeld gevormd zal worden van jouw situatie. Samen kijk je naar oorzaken en oplossingen. Je krijgt een luisterend oor en concreet advies. Indien nodig worden er vervolgafspraken gemaakt.
Praktijkondersteuners zeggen vooral werkzaamheden te verrichten voor specifieke groepen (chronische) patiënten. Doktersassistenten geven aan voornamelijk administratieve en medisch-technische taken te verrichten.
De taken van een praktijkondersteuner kunnen per huisartsenpraktijk anders ingevuld zijn. De praktijkondersteuner kan onder meer voorlichting geven over de ziekte, de patiënt begeleiden bij medicatiegebruik en veranderingen in de leefstijl en controleonderzoeken uitvoeren.
Kosten? De POH-GGZ vallen geheel onder de huisartsenzorg en worden dus volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Er is geen eigen bijdrage nodig en het consult gaat ook niet ten koste van uw eigen risico.
De begeleiding door jouw POH-GGZ valt onder de huisartsenzorg en wordt volledig vergoed door jouw basisverzekering. Je hoeft hierbij geen eigen bijdrage te betalen en het valt ook niet onder het eigen risico. Een afspraak met de POH-GGZ kun je, na een doorverwijzing van jouw huisarts, maken via de doktersassistent.
Je hebt een afgeronde mbo-opleiding Doktersassistente (niveau 4). Minimaal 2 jaar recente ervaring als doktersassistente in een huisartspraktijk. Je hebt een werk- of stageplek van minimaal 8 uur per week in een huisartsenpraktijk. Je hebt de Premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen met succes afgerond.
Salaris praktijkondersteuner somatiek
Ga je aan de slag als POH-somatiek, dan zullen de arbeidsvoorwaarden conform de cao huisartsenzorg of gezondheidscentra zijn. Het salaris ligt tussen de 3.038 euro en 3.994 euro bruto per maand bij een fulltime dienstverband.
Voor de POH-GGZ functie bestaat derhalve geen BIG-register. Hierover zijn veel misverstanden. Dit is een van de redenen waarom er werk gemaakt wordt van een eensluidend competentieprofiel, opleidingseisen en een kwaliteitsregister. Alleen een zorgverlener die in het BIG-register staat mag een beschermde titel voeren.
Artsen, tandartsen en verloskundigen
In de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) is bepaald welke beroepsbeoefenaren bevoegd zijn om recepten voor UR-geneesmiddelen voor te schrijven. Van oudsher zijn dat drie beroepen: artsen, tandartsen en verloskundigen.
Een POH-GGZ kan op een minimaal bruto salaris van 3.284 euro per maand rekenen. Dit salaris kan oplopen tot 4.299 euro. Deze salarissen zijn exclusief acht procent vakantiegeld en een eindejaarsuitkering.
De POH-GGZ werkt binnen de huisartsenpraktijk en begeleidt mensen met lichte psychische klachten, zoals piekeren, somberheid, angstklachten of werkstress/ burn-out. Ook bij chronisch psychische klachten die onder controle zijn kun je hulp krijgen van de POH-GGZ.
De POH-GGZ werkt altijd voor en onder verantwoordelijkheid van een huisarts. De POH-GGZ van Mentaal Beter heeft meestal een plaats in de huisartsenpraktijk, kan snel schakelen met de huisartsen en andere zorgverleners binnen de praktijk.
Uw huisarts moet u helpen bij uw gezondheid en u informatie geven over uw gezondheid. U heeft bijvoorbeeld recht op informatie, recht om uw medisch dossier in te zien, recht op privacy en recht om zelf een hulpverlener te kiezen.
Als praktijkondersteuner werk je bij een huisartsenpraktijk of huisartsenpost, waar je één of meerdere huisartsen ondersteunt. Je werkt nauw met de huisarts samen, omdat die eindverantwoordelijk is en blijft voor de zorg voor de patiënt en waar nodig ook medicatie voorschrijft.