Volgens de joodse spijswetten mag bijvoorbeeld alleen vlees gegeten worden van dieren met gespleten hoeven die herkauwen: vlees van koeien en schapen mag dus wel, maar dat van varkens niet, want die herkauwen niet. Uit het water mogen alleen dieren gegeten worden met vinnen en schubben, dus geen schaaldieren of paling.
Dieren die wel gegeten worden: rund, schaap, geit en hert. Dieren die niet gegeten worden: kameel, varken, haas, paling, garnaal en kreeft. Koosjere dieren worden op rituele wijze geslacht om aan de kasjroet te voldoen. Al het bloed wordt verwijderd en de gebruikte messen moeten vlijmscherp en kaarsrecht zijn.
Koosjere wijn is wijn die aan de joodse spijswetten voldoet. Orthodoxe joden drinken alleen deze koosjere wijnsoort.
Een vis die koosjer is, dient schubben en vinnen te hebben. Een vis hoeft niet ritueel geslacht te worden. Voorbeelden van vissen die koosjer zijn: baars, kabeljauw, snoek, ansjovis, haring, zalm, karper en tonijn. Voorbeelden van vissen die verboden zijn: aal, paling, steur, rog, meerval, zwaardvis en zeewolf.
Joden mogen tijdens de sabbat niet werken of zich bezighouden met 'alledaagse' dingen, zoals naar school toe gaan. Ze mogen niets dragen en niet reizen, schrijven, vuur maken, elektriciteit of internet gebruiken of een ander voor zich laten werken. Ze steken thuis kaarsen aan en ze trekken mooie kleren aan.
Binnen de joodse traditie geldt het verbod de godsnaam 'Jahweh' uit te spreken. Daarom is in de officiële liturgische Bijbelteksten de naam Jahweh steeds vervangen door de Heer. Het nooit uitspreken van de naam van God in het jodendom is een eeuwenoude traditie die getuigt van een zeer grote eerbied voor God.
Antwoord: Om het keppeltje (kipa in het Hebreeuws en jarmoelke in het Jiddisch) op z'n plek te houden, wordt een speciaal klemmetje gebruikt. Iemand met een volkomen kaal hoofd heeft hier natuurlijk niets aan. Voorzover ons bekend, wordt er niet zoiets als zelfklevend band gebruikt!
Kaas mag alleen gegeten worden, net als wijn en brood, als het door een jood is gemaakt. Het voor de kaasbereiding gebruikte stremsel, afkomstig van de lebmaag van een kalf, wordt niet als vlees gezien, en mag daarom aan de melk worden toegevoegd om het te laten stremmen. Bier mag van alle merken gedronken worden.
Spijswetten light
Landdieren: Een dier is kosjer wanneer het gespleten hoeven heeft én zijn eten herkauwt. Varkens, konijnen, beren, honden, katten, kamelen en paarden zijn niet kosjer. Maar geiten, schapen, koeien en herten wel. Vogels: Kippen, kalkoenen, eenden en ganzen zijn wél kosjer.
Koosjer voedsel is voedsel dat binnen het jodendom als rein wordt beschouwd. Halal voedsel is voedsel dat binnen de islam als rein wordt beschouwd. Doordat de regels met betrekking tot koosjer voedsel strenger zijn, is het voor moslims toegestaan om koosjer voedsel te eten.
Israëlische joden nemen bijvoorbeeld shakshouka als ontbijt. Dat is een eenpansgerecht met eieren en een pittige tomatensaus. In New York gaan joden als snel voor bagels, in Oost-Europa voor gepekelde haring en in Egypte voor bonen met eieren. Kazen en labneh (yoghurt) worden ook vaak gekozen als ontbijt.
Ook buiten de diensten is alcoholconsumptie toegestaan. In het Jodendom maakt drinken van koshere wijn (jajin) deel uit van verschillende rituelen tijdens de sabbat en het inwijden en uitluiden van feestdagen. Hierbij zijn alleen koshere wijnen, die onder het toezicht van een rabbinaat zijn gemaakt, toegestaan.
Doordat de spijswetten van het jodendom net wat strenger zijn dan die van de islam, geldt: In principe is alles wat koosjer is, ook halal. Er is één uitzondering: alcohol. Er bestaat namelijk wel koosjere wijn, maar alcohol is nooit halal.
Producten die bereid zijn volgens de Joodse spijswetten en daarop gecontroleerd worden door rabbijnen krijgen het Koosjer certificaat. Dat geldt niet alleen voor geslachte dieren en het vlees daarvan, maar ook voor producten als brood en boter.
Feitelijk is het predicaat een lege huls want bijna elk bier dat volgens het Reinheitsgebot is gebrouwen kan koosjer genoemd worden, omdat het slechts water, hop en graan en gist bevat, meldt de Telegraaf.
Tijdens het Joodse paasfeest dat vandaag begint en acht dagen duurt, gelden nog strengere voedselvoorschriften dan tijdens de rest van het jaar. Maar de koosjere sigaretten mogen ook worden opgestoken met Pesach. Rookgerief dient niet om op te eten, dus strictu sensu zeggen de spijswetten daar niks over.
Na 1630 zijn er twee groepen Joden in Nederland, de Sefardische en de Asjkenazische.
Alles wat haram is, kunnen moslims niet eten of doen. Bijvoorbeeld: varkensvlees, alcoholische dranken en niet-ritueel geslachte vleesproducten. producten afgeleid van varkens, zoals gelatine uit varkensbeenmerg.
Volgens de joodse spijswetten mag bijvoorbeeld alleen vlees gegeten worden van dieren met gespleten hoeven die herkauwen: vlees van koeien en schapen mag dus wel, maar dat van varkens niet, want die herkauwen niet. Uit het water mogen alleen dieren gegeten worden met vinnen en schubben, dus geen schaaldieren of paling.
Koshere wijn wordt gezien als het 'geschenk van God' en is bedoeld voor het Joodse volk tijdens bijzondere en heilige momenten. Wijn is alleen kosher wanneer er geen niet- orthodoxe Joodse mensen in aanraking zijn gekomen met de wijn; van de productie tot aan het uitschenken.
De Nederlandse kasjroetlijst voor chocolade- en kruidnootproducten is per direct aangepast omdat pure en melk chocolade niet meer standaard als kosjer kan worden beschouwd. Dit melden de rabbijnen van het NIK.
Kosher / Kosjer is een Hebreeuws woord wat betekent dat het voedsel afkomstig is van planten of geoorloofde dieren en op een bepaalde manier is bereid volgens de regels van de Joodse religie. Kasjroet is het systeem van spijswetten in het Jodendom.
Elke joodse gemeenschap heeft een rabbijn. Rabbijn betekent letterlijk leraar. Een rabbijn leert mensen over het geloof, geeft raad en weet alles over de joodse tradities en de regels van het jodendom. Hij leidt diensten in de synagoge: het gebedshuis van de joden.
De keppel of kippa is het hoofddeksel waarmee joodse mannen hun hoofd bedekken om een onderscheid te maken tussen het aardse en het hogere. Ook de uitspraken in de Misjna en Talmoed, volgens welke het in strijd is met de zedigheid om blootshoofds te lopen, spelen een factor bij het dragen van een keppel.
Het gebedshuis van joden is een synagoge. Synagoge betekent 'huis van samenkomst'. Ze komen er samen om uit de thora te lezen.