Denk aan rumrozijnen, pruimen op Armagnac en watermeloen met wodka. Welk fruit kun je lekker marineren in alcohol en hoe doe je dat?
Sterker nog, ook bij natuurlijke processen komt deze hoeveelheid vrij.” Wanneer fruit bijvoorbeeld heel erg rijp is, ontstaat er een klein beetje alcohol door het gisten. Zo kan in vruchtensap 0,5 procent zitten en in een rijpe banaan 0,1 procent.
Alle vruchten bevatten suiker. En dus kan van alle vruchten wijn gemaakt worden. Wijn is immers het resultaat van gisting, waarbij suikers worden omgezet in alcohol. Maar alleen wijndruiven bevatten zoveel suiker, en dus zoveel potentiële alcohol, dat zij leiden tot de magische drank die wij wijn noemen.
Bier (een gewoon pintje) bevat ongeveer 4 à 5% alcohol, wijn 10 tot 15% en sterke (gedistilleerde) drank meer dan 22%.
Pure alcohol (vaak te krijgen in alcohol 90%) drinken is gevaarlijk. Je kan door de grote hoeveelheid alcohol je slokdarm en maag beschadigen omdat het het slijmvlies aantast. Verder kan je er een alcoholvergiftiging door krijgen.
Cider is een verfrissend, licht alcoholische drank en geen bier. Het wordt gemaakt op basis van vruchtensap, vooral met appels worden ciders gemaakt.
Door het sap te laten vergisten ontstaat alcohol. De suikers uit de appels worden omgezet door gisten omgezet tot alcohol. Omdat appels minder suiker bevatten dan druiven krijg je een drankje dat minder alcohol bevat dan wijn. Meestal heeft cider een alcoholpercentage tussen de 5 a 8%.
Volgens de Nederlandse wetgeving mag je bier alcoholvrij of malt noemen als er maximaal 0,1% alcohol in zit. Dit is vergelijkbaar met een rijpe banaan. In vruchtensap mag zelfs nog 0,5% alcohol zitten.
Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Apple Bandit Cider is een Cider die sinds 2016 wordt gebrouwen door brouwerij Heineken. Deze cider is beschikbaar in de smaak appel of peer.
Doordat appelazijn bijdraagt aan een betere stofwisseling kan het zijn dat je lichaam minder vetten opneemt en dat je minder snel een hongergevoel ervaart. Verder bevat appelazijn pectine, een vezel die na inname uitzet in je lichaam, waardoor je sneller een vol gevoel kunt ervaren.
Apple Bandit is verkrijgbaar in de frisse smaken Classic Apple, Juicy Apple, en Raspberry.
Fles wijn per dag niet schadelijk voor gezondheid En zijn conclusie: Het drinken van alcohol is alleen schadelijk, wanneer je meer dan 13 eenheden per dag gebruikt, oftewel iets meer dan één fles wijn of 4 à 5 pinten bier per dag.
Géén alcohol drinken is het beste voor uw gezondheid. Drinkt u toch? Drink dan niet meer dan 1 glas alcohol op een dag en niet iedere dag. Iedere dag 1 glas alcohol drinken is al nadelig voor uw gezondheid.
Ia de geheelonthouder
Verbuigingen: -s (meerv.)
Sterke dranken hebben het hoogste percentage alcohol en de meeste bevatten rond de 40%. De sterkte kan echter aanzienlijk uiteenlopen. Sommige wodka's bevatten 30% ethanol, terwijl sommige bourbons ongeveer 60% alcohol kunnen bevatten en bepaalde 'high proof' sterke dranken tot 95% alcohol kunnen bevatten.
Wijn en bier zijn niet brandbaar
"Een alcoholische drank brandt pas vanaf een alcoholpercentage van ruim 30 procent. Wijn en bier zijn bijvoorbeeld niet brandbaar, whisky wel", legt Dekker uit. Het vuur bij het flamberen zal daarom doven als het alcoholpercentage onder de 30 procent komt.
Alcoholpercentage wordt gebruikt om aan te geven hoeveel pure alcohol in 1 liter alcoholhoudende drank zit. Bijvoorbeeld bier heeft een alcoholpercentage van 5%. Dit betekent dat 1 liter bier 50 cc pure alcohol bevat.