Ben je calorieën aan het tellen dan is de galiameloen een betere keuze. Die bevat per 100 gram minder calorieën dan de watermeloen. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat de galiameloen meer positieve punten heeft dan de watermeloen.
Vooral Cantaloupe-meloen is wereldwijd een van de gezondste meloensoorten. 8 geweldige gezondheidsvoordelen van het eten van meloen (Cantaloupe): Cardiovasculaire voordelen. Meloen verbeterd de immuniteit (stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen)
Hoeveel watermeloen kun je eten? Mijn advies wat betreft het eten van watermeloen is hetzelfde als voor elke andere soort fruit: ongeveer 200-300g fruit per dag is het advies voor een gezonde leefstijl. Af en toe (of regelmatig) wat meer fruit eten is in mijn ogen totaal geen probleem.
Meloenen zijn rijp als ze iets meegeven als je de steelaanzet indrukt en ze een aromatische, zoete geur verspreiden. Bij watermeloenen ligt dit net iets anders. Deze zijn rijp als ze hol klinken zodra je op de harde schil klopt. Watermeloenen moeten in tegenstelling tot meloenen wel gekoeld bewaard worden.
Ben je calorieën aan het tellen dan is de galiameloen een betere keuze. Die bevat per 100 gram minder calorieën dan de watermeloen. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat de galiameloen meer positieve punten heeft dan de watermeloen.
Meloenen
In een meloen zitten weinig calorieën en veel water, wat goed is voor gewichtsverlies. Zo'n 150 tot 160 gram meloen bevat maar 46 tot 61 calorieën. Verder bevatten meloenen veel vezels, kalium en antioxidanten zoals vitamine C, bèta-caroteen en lycopeen.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Eén schijf meloen van 120 gram kun je rekenen als één stuk fruit. Het advies is om dagelijks 2 porties (200 gram) fruit te eten. Om van alle voedingstoffen uit fruit voldoende binnen te krijgen, is het belangrijk af te wisselen tussen soorten.
Galiameloen
Je zou het misschien niet verwachten, maar de galiameloen bevat minder suiker dan een watermeloen. De galiameloen is heerlijk met rauwe ham, daarnaast bevat het per 100 gram slechts 6 gram suiker en 23 calorieën.
Watermeloen is een beetje ondergewaardeerd. Sporters die willen of moeten afvallen willen of durfen vaak geen watermeloen te eten, omdat er veel suiker in zit. En sporters die willen of moeten aankomen vinden het dan weer een snack met te weinig voedingsstoffen. Juist met watermeloen kun je heel veel doen!
De pitjes van een watermeloen kun je eten.
De pitten van de watermeloen zijn ook super gezond. Ze zijn onder andere rijk aan magnesium, foliumzuur, ijzer en vitamine B. In het Midden-Oosten en Noord-Afrika zijn geroosterde watermeloenpitten zelfs een populaire snack.
Watermeloen is dan ook een geschikte fruitsoort als je graag wat gewicht wilt verliezen. Maar let op: Net zoals andere fruitsoorten bevat watermeloen fruitsuiker (fructose). Wanneer je veel watermeloen eet, krijg je ook veel van deze fruitsuikers binnen. Dit zou het afvallen kunnen tegenwerken.
Een watermeloen heet niet voor niets watermeloen: deze zomerse lekkernij bestaat voor 95% uit water. Daarnaast bevat het onder andere ook ijzer, vezels, vitamine C, lycopeen, bètacaroteen en kalium. Kalium helpt om je zenuwen en spieren goed te laten functioneren, het heeft een bloeddrukverlagend effect.
De Yubari King, een zogenaamde cantaloupe meloen is extreem exclusief. Met gemak het duurste fruit van de wereld.
Klinische studies tonen het hypotensieve (bloeddrukverlagende) effect van watermeloen aan. Regelmatige consumptie van een kleine hoeveelheid watermeloen kan de bloeddruk aanzienlijk verlagen bij zowel mensen met een normaal gewicht als bij zwaarlijvige mensen die lijden aan hypertensie.
Komkommers zijn goed voor je hart. De antioxidanten helpen mee om je cardiovasculaire gezondheid op peil te houden. Maar er zijn ook studies die erop lijken te wijzen dat komkommers een cholesterolverlagende werking hebben. Vooral de zaadjes van de komkommer blijken heilzaam te zijn.
Ja: ook de schil, die is gezond én eetbaar. WATERMELOEN: De schil van watermeloen is eetbaar, maar levert weinig tot geen voedingsstoffen. Die haal je uit geroosterde watermeloenpitten. Ze zijn rijk aan eiwitten, omega-3 vetzuren.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Het eten van te veel watermeloen kan indigestie, een opgeblazen gevoel en / of diarree veroorzaken.
Iedereen die begint over suikerbommen, dikmakers en vergelijkbare claims als het om fruit gaat, mag je als het aan ons ligt voorzichtigjes bekogelen met perziken. Nee, nog beter: met grapefruits. Of appels. Fruit is noodzakelijk en moet je ook gewoon eten als je wil afvallen.