Meestal gaat een TIA binnen 30 minuten over, maar soms kan dit tot wel 24 uur duren. Een TIA zorgt niet voor blijvende schade, maar het is wel belangrijk dat een arts je behandelt.
De 3 meest voorkomende signalen van een TIA zijn een scheve mond, verwarde spraak en een verlamde arm. De signalen van een TIA, herseninfarct en hersenbloeding zijn gelijk. Je weet dus niet waardoor de uitval komt. Bel daarom altijd direct 112!
Bel direct 112, de huisarts of huisartsen-spoedpost. Bel ook als de klachten alweer verdwenen zijn. Schrijf de tijd op wanneer de klachten zijn begonnen. De huisarts onderzoekt of je een TIA hebt gehad.
De klachten van een TIA zijn dezelfde als die van een “gewone” beroerte maar duren meestal niet langer dan twintig minuten. In elk geval zijn de klachten binnen vierentwintig uur weer volledig verdwenen.
Een TIA (Transient Ischemic Attack) is een tijdelijke afsluiting van een bloedvat in de hersenen. De afsluiting wordt veroorzaakt door een vernauwing of een bloedprop en geeft klachten als een scheve mond, verwarde spraakproblemen en verlies aan spierkracht aan één lichaamszijde.
Veel hangt dus af van de vraag of het goed lukt een eventuele oorzaak te behandelen en de risicofactoren te verminderen. De kans op herhaling is dus voor iedereen verschillend. We raden u aan om zich regelmatig te laten controleren bij uw huisarts.
Als u binnen twee weken na de beroerte of TIA geen lichamelijke of geestelijke klachten meer heeft die van invloed zijn op de rijgeschiktheid, dan mag u na vier weken weer autorijden.
Het betekent mobiliteit en vooral zelfstandigheid. Als u een TIA of herseninfarct heeft gehad mag u 2 weken na de uitvalsverschijnselen niet rijden. Na deze 2 weken beoordeelt de neuroloog of revalidatiearts of u nog lichamelijke of geestelijke functiestoornissen heeft die de rijvaardigheden beïnvloeden.
(En soms kan dit oplopen tot 2/3 van alle energie.) Dit is het geval bij gezonde hersenen. Als er nu na een CVA/TIA of ander hersenletsel niet alleen een stukje hersenen met iets bezig is maar bijvoorbeeld 10 of 20 stukjes dan betekent dat ook dat we 10 tot 20 keer zoveel energie verbruiken voor die activiteit.
Daaruit bleek dat patiënten uit de stressgroep een verhoogd risico hebben op een CVA in de grote en kleine vaten en op een CVA zonder aanwijsbare oorzaak. Er is geen verband tussen stress en cardio-embolische CVA.
Medicatie. Direct na een TIA bestaat een verhoogde kans op een nieuwe TIA of op een herseninfarct (beroerte). Om de kans op een nieuwe TIA of herseninfarct te voorkomen krijgt u medicijnen die de bloedstolling beïnvloeden. Dit zijn plaatjesremmers, zoals bijvoorbeeld Clopidogrel (Grepid).
Een TIA is een neurologische aandoening, gekenmerkt door uitvalsverschijnselen die per definitie binnen 24 uur volledig verdwenen zijn.
Een TIA (Transient Ischemic Attack) is een tijdelijke kortdurende verstopping van een slagader, die dezelfde klachten geeft als een herseninfarct. TIA's kunnen een voorteken zijn van een herseninfarct. Mensen die een TIA hebben gehad, lopen dus een verhoogd risico op een herseninfarct.
De kenmerken van een TIA lijken veel op de symptomen van een beroerte of herseninfarct. Mogelijke verschijnselen van een TIA zijn: Een plotseling verlies van gevoel, zwakte of een prikkelend gevoel in je armen, gezicht of benen.
MRI/CT. Op de afdeling Radiologie maken we een MRI/CT-scan van uw hersenen. Met deze scan kunnen we zien of de TIA blijvende schade aan uw hersenen heeft veroorzaakt. En we kijken of de bloedvaten in uw hersenen verder in orde zijn.
TIA-service
CT-scan van de hersenen; duplex carotiden (vaatonderzoek van de halsvaten); ECG (ElectroCardioGram of hartfilmpje); bloedonderzoek.
Beweging zorgt voor aanmaak van nieuwe hersencellen
Aan de Universiteit van Groningen hebben onderzoekers aangetoond dat beweging het vermogen van de hersenen om nieuwe cellen aan te maken, verhoogt. Dat geldt met name voor de hippocampus, een hersengebied dat belangrijk is voor leren en geheugen.
De vermoeidheid is voor uw omgeving niet zichtbaar, maar kan grote invloed hebben op uw dagelijks leven. De vermoeidheid kan direct na het CVA ontstaan. Twee jaar na een CVA heeft de helft van de mensen nog last van vermoeidheidsklachten.
Direct na een TIA bestaat een verhoogde kans op een nieuwe TIA of op een herseninfarct (beroerte). Om de kans op een nieuwe TIA of herseninfarct te voorkomen krijgt u medicijnen die de bloedstolling beïnvloeden. Dit zijn plaatjesremmers, zoals bijvoorbeeld Clopidogrel (Grepid).
Een enkele keer duren de verschijnselen wat langer, maar ze zijn uiterlijk binnen een dag verdwenen. Zo'n korte aanval heet een TIA (Transient Ischemic Attack). Dit is een voorbijgaande belemmering in de bloedtoevoer naar de hersenen. Maar wacht niet af of de uitvalverschijnselen vanzelf overgaan.
Dan is een TIA te herkennen aan dezelfde symptomen. Loopt een bloedpropje op een andere plek in een bloedvat naar de hersenen vast, dan kunnen de symptomen anders zijn. De kans op herhaling is per persoon verschillend. Ongeveer 30% van alle mensen die een TIA heeft gehad, krijgt hierna nog een beroerte.
Eet veel groente, fruit en voedingsvezels. Groente en fruit verminderen de kans op hart- en vaatziekten. Twee ons groente en twee stuks fruit per dag zijn al voldoende. Wees zuinig met zout.
Er kunnen verschillende vormen van vermoeidheid ontstaan na een TIA. De één voelt zich lichamelijk moe, de ander vooral ' moe in het hoofd', weer een ander heeft last van allebei. Misschien had u voor de TIA al last van vermoeidheid. U kunt na de TIA een andere vermoeidheid ervaren.
Heeft u een herseninfarct of TIA gehad? Bespreek dan met uw arts wat de gevolgen zijn voor autorijden. Volgens de wet mag u minimaal 2 weken of 3 maanden niet rijden. Hoe lang u niet mag rijden, hangt af van de klachten die u heeft na het infarct.
Bij een hoogrisico-TIA of minor stroke is een behandeling gedurende ≤ 21 dagen met clopidogrel en acetylsalicylzuur een optie, mits deze binnen 24 uur na ontstaan van de uitvalsverschijnselen wordt gestart.