De meeste mensen verdragen dit kruidenmiddel goed. Maagdarmklachten kunnen voorkomen, zoals misselijkheid en buikpijn, en slaperigheid. Van valeriaan zijn verder geen bijwerkingen bekend.
Door het geleidelijke begin van de werking is valeriaan niet geschikt voor acute behandeling. Voor een optimaal effect wordt continu gebruik gedurende 2–4 weken aanbevolen. Als de symptomen na 2 weken continu gebruik niet zijn afgenomen, wordt de patiënt aangeraden een arts te raadplegen.
Gebruik valeriaan niet in combinatie met andere sederende middelen zoals benzodiazepines, barbituraten of alcohol vanwege het risico van te sterke sedering. Wees voorzichtig met het combineren van valeriaan met voedingssupplementen met sederende effecten zoals 5-HTP, melatonine, SAMe, sint janskruid, salie en hop.
Van een eenmalige overdosis valeriaan zijn geen verschijnselen bekend, maar het advies is om niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid te gebruiken. Mogelijk ontstaan klachten, zoals vermoeidheid, buikkrampen, benauwdheid en licht in het hoofd. Raadpleeg bij klachten door een overdosis valeriaan een arts of apotheker.
Het effect van valeriaan begint binnen een half uur na inname en duurt ongeveer 4 uur.
Valeriaan heeft een licht rustgevende werking. De samenstelling van de beschikbare producten wisselt sterk. Het wordt gebruikt bij lichte vormen van nervositeit, stress en spanning en bij slapeloosheid.
Valeriaan kan milde bijwerkingen veroorzaken als vermoeidheid de ochtend na de inname, hoofdpijn, duizeligheid en maagklachten (1).
De meeste mensen verdragen dit kruidenmiddel goed. Maagdarmklachten kunnen voorkomen, zoals misselijkheid en buikpijn, en slaperigheid. Van valeriaan zijn verder geen bijwerkingen bekend.
Kruiden zoals valeriaan, dat de zenuwen kalmeert, kan ook een verhoogde bloeddruk op een effectieve manier verminderen.
Is valeriaan verslavend? Valeriaan is voor ons mensen geen drug. Je raakt er dan ook niet aan verslaafd. Wanneer je het niet gebruikt, krijg je ook geen afkickverschijnselen.
Is valeriaan Spierontspannend? Valeriaan ruikt sterk en de geur van de wortelstok brengt katten in vervoering. Die wortelstok bevat een vluchtige olie, waarvan de bestanddelen licht verdovend, spierontspannend en slaapverwekkend werken. Daarom wordt de valeriaan al sinds de middeleeuwen als kalmerend middel gebruikt.
Valeriaan wordt vaak gecombineerd met andere rustgevende kruiden als citroenmelisse, hop en passiebloem. Hop en citroenmelisse versterken het effect van valeriaan en kunnen zo bijdragen aan een goede nachtrust. Ook combinaties met magnesium en B-vitamines komen voor.
Het wordt afgeraden om kruidenproducten met Valeriaan en kalmerende medicijnen tegelijk te gebruiken.
De wortel van de valeriaankruid wordt gebruikt als kruidenmiddel aangezien dit een rustgevende werking zou hebben zonder dat het concentratievermogen wordt aangetast. Er zijn aanwijzingen voor de effectiviteit van valeriaan, maar er is geen klinisch bewijs dat het middel echt werkt.
Wat zijn mogelijke bijwerkingen? De meeste mensen verdragen dit kruidenmiddel goed. Maagdarmklachten kunnen voorkomen, zoals misselijkheid en buikpijn, en slaperigheid. Van valeriaan zijn verder geen bijwerkingen bekend.
helpt goed na 1,5 uur .
Gebruik van Valeriaan tabletten
Ter verlichting van symptomen van nervositeit, innerlijke onrust of stress 3x daags 1 tablet innemen met voldoende water.
Antwoord van de apotheker
Het incidentele gebruik van twee tot drie keer per maand van oxazepam is niet schadelijk en zal geen verslaving geven. Bij chronisch gebruik gedurende langere tijd (meer dan twee maanden dagelijks gebruik) bestaat er wel de kans op het optreden van afhankelijkheid en gewenning.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Valeriaan is o.a. verkrijgbaar als tablet, druppelvloeistof en los kruid. De effectiviteit van valeriaan is niet klinisch bewezen. Naast de bedoelde rustgevende werking, kun je bijwerkingen krijgen van valeriaan. Met name maagdarmklachten, zoals misselijkheid, diarree en buikkrampen komen voor.
Benzodiazepinen dempen emoties en werken daardoor kalmerend als u angstig of gespannen bent. Hierdoor verminderen ook de lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, buikpijn, trillen en zweten, die vaak met angst en spanning gepaard gaan. Benzodiazepinen zijn vooral effectief bij min of meer chronische angst.
Een kruidenthee op basis van tijm, valeriaan, citroenmelisse, kamille, lavendel, salie of sint-janskruid voor het slapen gaan kan al wonderen doen. Daarnaast bestaan er ook kruidentabletten.
De werkzame stof van Valdispert is valeriaan. Valeriaan is een kruidenmiddel. Valdispert wordt gebruikt bij lichte vormen van innerlijke onrust en stress. Je kunt bijwerkingen krijgen bij gebruik van Valdispert, zoals misselijkheid en buikpijn.
De aanbevolen dosering bij volwassenen en kinderen ouder dan 12 jaar is: - Ter verlichting van lichte nervositeit: 1 tablet 3 maal per dag. - Bij slaapmoeilijkheden: 1 tablet een halfuur tot een uur voor het slapengaan, indien nodig met nog 1 extra tablet vroeger in de avond. Maximale dagdosering: 4 tabletten.