Zaken die je nodig hebt om normaal te kunnen leven, zoals een bed, tafel en stoelen, een koelkast... mag hij in principe niet in beslag nemen. Ook bijvoorbeeld boeken en schoolmateriaal van kinderen en maaltijcheques mogen niet in beslag genomen worden.
Bent u niet thuis? Dan mag de deurwaarder met politie en een slotenmaker naar binnen om het proces-verbaal te maken. Hij kan ook spullen beschrijven die hij door uw raam ziet, bijvoorbeeld een televisie. De deurwaarder geeft dit proces-verbaal binnen 3 dagen aan u.
Indien onbekend is bij welke bank de debiteur een bankrekening aanhoudt kan de deurwaarder bij de verschillende banken informeren of zij geldmiddelen van de debiteur onder zich hebben. De kosten die de deurwaarder hiervoor bij de debiteur in rekening brengt bedragen € 89,36 (2023).
De gerechtsdeurwaarder mag die opdracht niet zomaar weigeren. De gerechtsdeurwaarder mag niet beoordelen of er wel echt een schuld is, dat is de taak van de rechter. Bij de rechter kunt u zich verdedigen en bewijzen dat u geen betaling verschuldigd bent. De rechter bepaalt vervolgens wie er gelijk heeft.
Zo mag hij of zij aan uw deur langskomen, uitspraken van de rechter afhandelen en beslag leggen op uw spullen of inkomen. Gerechtsdeurwaarders werken in opdracht van schuldeisers. Meestal wordt eerst een incassotraject ingezet, voordat een deurwaarder aan de deur komt.
De bank bevriest uw rekening en geeft uw saldo door
Er kan dan nog wel geld op de bankrekening gestort worden, zoals uw loon. Maar u kunt er niets meer afhalen. Uw bank geeft binnen 2 weken informatie over uw banksaldo aan de deurwaarder. Dit heet een 'verklaring'.
Ook op een spaarrekening kan beslag worden gelegd. De bank betaalt het bedrag wat op één bepaalde dag op de rekening staat aan de deurwaarder. De kosten die de bank maakt voor het uitvoeren van het bankbeslag worden betaald van het ingehouden bedrag.
Een gerechtsdeurwaarder mag beslag leggen op spullen van uw (huwelijks) partner. Maar dit mag alleen als de veroordeelde in gemeenschap van goederen in gehuwd. De gerechtsdeurwaarder mag dan beslag leggen op goederen, vermogen of het salaris van de huwelijkspartner.
Voor een gerechtsdeurwaarder beslag kan leggen op je woning moet hij een vonnis van de rechter hebben of een ander document met dezelfde kracht als een vonnis. Bij beslag op onroerend goed beschikt een schuldeiser vaak over zo'n document: de notariële akte van een hypothecaire lening.
Soms worden mensen ook uit huis gezet door een deurwaarder. Dat gebeurt vooral bij een ernstige huurachterstand en soms met een achterstand met het betalen van hun hypotheek. "Dat gebeurt niet zo regelmatig als een beslaglegging. In Nederland wordt 300.000 keer per jaar beslag gelegd.
De deurwaarder kan nu ook administratief beslag leggen. Van achter z'n bureau kijkt hij in het kentekenregister van het RDW en neemt waar dat een auto op naam van de debiteur staat. De deurwaarder maakt vervolgens een proces-verbaal op en zorgt voor inschrijving hiervan in het kentekenregister.
Op welke tijden mag de gerechtsdeurwaarder zijn werkzaamheden verrichten? De gerechtsdeurwaarder mag van 7.00 uur tot 20.00 uur gedurende zes dagen per week ambtshandelingen verrichten. Tenzij de President van de Rechtbank verlof heeft gegeven om op alle dagen en uren ambtshandelingen te verrichten.
Kan ik mijn inboedel op naam van iemand anders zetten? Neen.
Gerechtsdeurwaarder kan beslag leggen
Goederen kunnen spullen zijn, maar bijvoorbeeld ook uw loon, uitkering of het tegoed op uw bankrekening. Op sommige goederen mag een gerechtsdeurwaarder geen beslag leggen. Dit zijn bijvoorbeeld uw bed, eten en drinken, en de kleren die u draagt.
Als een deurwaarder beslag komt leggen, kan dit op de goederen die bij u in huis aanwezig zijn. Bij schulden van uw kind kan de deurwaarder alleen beslag leggen op goederen die het eigendom van uw kind zijn. Voorkom beslag op uw goederen. U moet rechtsgeldig kunnen aantonen dat die goederen uw eigendom zijn.
Mijn kind is 18 jaar of ouder
Vanaf 18 jaar is uw kind verantwoordelijk voor zijn eigen geldzaken. Uw volwassen kind mag zelf contracten of leningen sluiten. En als hierdoor schulden ontstaan, is uw kind verantwoordelijk. U kunt nog wel aansprakelijk zijn voor schulden die uw kind maakte vóór de 18e verjaardag.
U kunt een spoedprocedure (kort geding) starten waarbij u de rechter vraagt het beslag op te laten heffen. U doet dit bij de voorzieningenrechter van de rechtbank waar het beslag is aangevraagd. Voor deze procedure is een advocaat verplicht.
In de wet staat dat het beslag zal worden opgeheven: "indien summierlijk van de ondeugdelijkheid van het door de beslaglegger ingeroepen recht of van het onnodige van het beslag blijkt." Degene die opheffing van het beslag vordert moet dit aannemelijk maken.
Met de Belastingdienst delen we informatie over de rekeningen van onze klanten. De Belastingdienst gebruikt die gegevens onder andere om je belastingaangifte eenvoudiger te maken. Denk bijvoorbeeld aan een Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA).
Uw beslagvrije voet mag niet hoger zijn dan 95% van uw inkomen. Zo houdt u 5% van uw inkomen over om uw schulden mee af te lossen.
Beslag op vakantiegeld
Heeft u een laag inkomen? Bijvoorbeeld een bijstandsuitkering? Dan is uw beslagvrije voet 95% van uw inkomen. De deurwaarder mag op de andere 5% beslag leggen.
U kunt een voorstel doen aan de gerechtsdeurwaarder en de gerechtsdeurwaarder zal over uw voorstel overleggen met de schuldeiser. Aan een betalingsregeling zijn altijd strikte voorwaarden verbonden. Welke dat zijn, overlegt u met de gerechtsdeurwaarder.
Laat beslag leggen op een bank- of spaarrekening
Wil of kan de veroordeelde partij na het vonnis van de rechter niet betalen? Dan mag de gerechtsdeurwaarder beslag op de bankrekening leggen of op het spaargeld van de schuldenaar.