Bier in blik koelt sneller en blijft langer koud dan fles
Door het dunne materiaal wordt een biertje in blik sneller koud dan dat bij een bierflesje. Daarnaast zorgt metaal ervoor dat de kou beter wordt vastgehouden ten opzichte van glas. Hierdoor blijft het bier in blik langer koel en zal hij lekkerder smaken!
Waarom zit er steeds meer bier in blik: de kwaliteit
Als het bier licht opvangt, krijgt het een kartonachtig smaakje. Gekleurd glas houdt dan wel licht tegen, maar nooit 100%. Met blik is dit probleem verholpen en wordt al het licht tegen gehouden. Ook zuurstof geeft een muffig smaakje aan het bier.
Blikken met bier zijn makkelijker te vervoeren dan bier in een flesje. Natuurlijk zijn ze minder breekbaar dus hoeft er minder beschermingsmateriaal gebruikt te worden. Maar ook de vorm is veel efficiënter. Hierdoor past er meer bier in hetzelfde transportmiddel.
Zoals je kunt zien, heeft bier van de tap veel voordelen ten opzichte van bier op fles. Tapbier bevat meer koolstofdioxide en is daardoor pittiger van smaak. Daarnaast is het beter beschermd tegen schadelijke omgevingsinvloeden zoals zonlicht en blijft daardoor meestal langer vers.
Middeleeuwen. Voor het gewone volk was bier in de middeleeuwen de gebruikelijke drank. Het was veiliger dan water, omdat het water in de steden vaak vervuild was, terwijl bier bij de bereiding gekookt en gefilterd werd.
Na de val van het Romeinse rijk groeide bier uit tot een van de meest genuttigde dranken in het middeleeuwse Europa. Vanwege het feit dat de drank tijdens het productieproces verhit moest worden, bevatte het gerstenat namelijk minder schadelijke bacteriën dan water, en was daarmee dus gezonder.
Door het glas te spoelen maken we het niet alleen schoon, maar we koelen het ook en we zorgen dat het nat is als we starten met tappen. Doordat het glas nat is, kunnen we tijdens het tappen de schuimkraag goed controleren. Bij het schenken van sommige biertypen is het beter om een droog glas te gebruiken.
Als je bier in een glas schenkt, ontstaat er een schuimkraag. Een goede schuimkraag maakt de bevrijding van vluchtige stoffen mogelijk. Deze stoffen worden via de neus weer opgenomen.
Pils zonder schuim smaakt heel anders, bitterder. Dat komt ook doordat het schuim dat uit het glas loopt voor het serveren zuren en bitters afvoert die vrijkomen bij het tappen. Bij veel speciaalbieren wil je juist niet zo'n schuimlaag, omdat die bitters bij zulke biertjes juist onderdeel van de smaak zijn."
Het laagje plastic zit er niet voor niets: fabrikanten gebruiken het al jaren om een reactie tussen de drank en het aluminium of staal van een blikje te voorkomen. Zonder plastic zou het metaal kunnen corroderen, waardoor giftige stoffen in de drank terecht komen.
Het advies om een geopend blik niet in de koelkast te zetten, heeft vooral met de smaak van het voedsel te maken. Als een blik geopend is, kan het metaal onder invloed van zuurstof reageren met de inhoud. De producten van die reactie kunnen in het voedsel terechtkomen. Dat kan een metalige smaak aan het eten geven.
Waarom langwerpige blikjes? De introductie van slanke blikjes biedt niet alleen de mogelijkheid (fris)drank in een elegant en handzaam formaat aan te bieden, maar stelt de consument ook in staat te kiezen voor blikjes met een beperkter volume en minder calorieën.
Als overall winnaar van de zevende editie van de Dutch Beer Challenge is Nevel Artisan Ales uit Nijmegen de gelukkige met hun bier 'Meander'. Dit bier won de gouden medaille in de categorie 'Sour/Brett' en was van alle gouden medailles dit jaar het bier met de meeste punten.
Blik is lichtdicht, er komt geen zuurstof bij en het koelt sneller dan glas. In dat opzicht is het dus een betere optie om bier uit blik te drinken dan bier uit een flesje, omdat de smaken beter bewaard blijven.
In veel bieren wordt sulfiet en arsenicum toegevoegd als conserveringsmiddel. Dit bevordert de uitdroging die op zijn beurt verantwoordelijk is voor de hoofdpijn.
Nee, alcohol is niet gezond. Eventuele voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid. Een glas alcohol per dag kan het risico op bepaalde ziektes, zoals borstkanker, vergroten. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.
Een wijnglas gebruiken voor bier is helemaal niet gek. Het is een goed alternatief voor een bierglas en het glas heeft ook enkele voordelen. Wijnglazen zijn een prima alternatief voor een bierglas.
Je polsslag en ademhaling versnellen. Je krijgt een warm gevoel. Smaak, reuk en gezichtsvermogen gaan achteruit en je voelt minder pijn. Je eetlust neemt toe en je moet vaker plassen.
Het Heineken glas waar Jos op doelt stamt oorspronkelijk uit de twintiger jaren van de vorige eeuw. Het heeft een rondere vorm dan de fluitjes en vaasjes van nu en is iets lager en breder. Jos: “Voeger waren ze nog iets wijder en hadden ze een gouden randje voor extra stevigheid bij het afschuimen.
Het feit dat je je bier drinkt zonder schuimkraag en bier dat zo dood als een pier is, komt vaak vanwege een vettig glas. Dit enorme probleem los je eigenlijk heel simpel op: je spoelt het glas namelijk gewoon even met warm sodawater.
Zet je bierglazen NOOIT in een vaatwasser. Afwasmiddelen die in de vaatwasser gebruikt worden zijn vaak bijtend en maken de glazen dof (=glascorrosie). Een beschadigd glas heeft een negatieve invloed op de vorming van een schuimkraag.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Invloed van bier op organen, botten en gewrichten
Bier zorgt er ook voor dat de bloeddruk afneemt waardoor je beter kan slapen. Het gevolg van beter slapen is minder stress. - Oudere vrouwen die bier drinken hebben een lagere kans om dementie te krijgen in vergelijking met geheelonthouders.
„In een standaard glas sterke drank zit evenveel alcohol als in een glas bier of wijn. Als we puur naar de alcohol kijken, dan zijn deze twee drankjes dus even slecht voor je gezondheid.” Noijen laat dan ook weten dat het echt de alcohol zelf is die slecht is voor je gezondheid.