Net als bij telefoons levert snelladen veel hitte op, soms gedurende lange tijd. Langzaam laden is in principe beter voor de levensduur van de cellen.
Een snellader levert een hoger vermogen dan een normale oplader. Hierdoor zit je batterij sneller vol. Waar je met een 12 watt oplader bijvoorbeeld 2 uur nodig hebt om je toestel op te laden, heb je met een 18 watt snellader maar 1,5 uur nodig.
Volledig opladen tot 100 procent zorgt voor ongeveer 10 keer zoveel slijtage als opladen tot 70 procent. Je batterij gaat dus veel langer mee als je alleen tot 100 procent oplaadt wanneer het echt nodig is, en de rest van de tijd je batterijpercentage tussen de 20 en 80 procent houdt.
Snelladen is niet direct schadelijk voor de accu van je elektrische auto. Zolang de temperatuur van je accu binnen de voorgeschreven normen blijft, kan er niet heel veel mis gaan. Echter, moet je in je achterhoofd houden dat je auto consequent aan de snellader hangen de levensduur van je accu kan verkorten.
“Traag opladen is goed voor je batterij”
Sommige mensen denken zelfs dat het slecht voor de batterij is, maar waarschijnlijk is het voornamelijk irritant als je telefoon na twee uur aan de lader nog steeds op 15% zit.
Hitte is erg slecht voor je batterij. Een temperatuur tussen de 20 en 30 graden is prima. Bij 35 à 40 graden treedt er veel slijtage op. Leg je toestel dus nooit in de zon, onder je kussen of op een andere warme plek.
Snelladen tot 80% is efficiënter
Maar bij lange afstanden, tijdens vakanties bijvoorbeeld, laad je meestal onderweg op bij een snellaadstation. Dan is het vaak het slimst om op te laden tot maximaal 80%. De laatste 20% van je accu is namelijk minder snel geladen.
Risico op brand
Het is dus niet zo dat je telefoon 's nachts opladen heel schadelijk is omdat de batterij dan 'overstroomt'. Toch raden sommige partijen, waaronder verzekeraars en de brandweer, af om je toestel voor het slapengaan aan de oplader te leggen. Dit heeft vooral met het risico op brandgevaar te maken.
Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat een batterij minder snel slijt als je hem tot zo'n 80 procent oplaadt en niet onder de 20 procent laat komen.
Pas op met hoge temperaturen
Hoe hoger de temperatuur tijdens het laden, hoe sneller de accu namelijk slijt. Daarom is het ook geen goed idee om je smartphone 's nachts onder je kussen op te laden. Kies liever voor een koele plek. Ook tijdens het gebruik heeft hitte overigens invloed op de batterij.
De beste manier om de accu op te laden is door het toestel helemaal uit te zetten als deze aan de lader gaat. Op die manier is de accu niet alleen weer sneller opgeladen, maar verklein je ook de kans op oververhitting van de batterij. Dat levert op de lange termijn schade op.
Om te zien welke apps op jouw smartphone de grootste energievreters zijn, moet je in iOS naar Instellingen / Batterij gaan, en op Android naar Instellingen / Batterij & energiebesparing / Batterijgebruik. Hier staat een lijst met alle apps die je gebruikt en hoeveel van je batterij ze verbruiken.
Doe iedereen een plezier en parkeer ergens anders. In principe mag je zo lang blijven staan als je wil, maar het getuigt van goed fatsoen om je auto niet dagenlang ongemoeid te laten. Met andere woorden, gewoon verplaatsen na het opladen, als je de auto een paar dagen lang niet nodig hebt.
De gemiddelde laadtijd van een elektrische auto die thuis wordt opgeladen ligt tussen de 6 en de 10 uur. Wanneer een auto aan een DC snellader wordt gekoppeld, kan de elektrische auto tot wel 6 keer sneller opladen.
Hoe lang duurt snelladen? De duur van snelladen is afhankelijk van onder andere het type lader en je auto. Gemiddeld sta je bij een snellader tussen de 20 tot 40 minuten aan de paal.
Meerdere wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat enkel de aanwezigheid van een telefoon al voor stress kan zorgen. Verder zetten sommige mensen hun telefoon 's nachts uit vanwege de straling. Deze elektromagnetische golven zouden voor ernstige gezondheidsrisico's zorgen, zoals kanker en vruchtbaarheidsproblemen.
Het laten liggen van de smartphone op het nachtkastje kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Het uren gebruiken van smartphones voor het slapengaan kan leiden tot nachtmerries en slaapproblemen. Het gevoel van niet kunnen slapen maakt zich dagelijks meester over de gebruiker.
Kan ik mijn smartphone gebruiken tijdens het opladen? Feit. Het kan voor je accu geen kwaad om je smartphone te gebruiken terwijl deze in de oplader zit. Let wel op voor mogelijke verhitting van je batterij of oplader.
Hoe groter de accu, hoe langer de laadduur
Die druk je uit in kilowattuur, ofwel: kWh. Gemiddeld heeft een elektrische auto een accucapaciteit van 60 kWh, waarbij de grootste en duurste modellen ruim 100 kWh aan accucapaciteit hebben. Hoe groter de batterij, hoe langer het natuurlijk duurt voordat de batterij vol is.
Tip 2: Zet uw smartphone op spaarstand
Wanneer u spaarstand inschakelt, verbruikt de processor minder energie. Uw smartphone is hierdoor iets minder snel, maar u bespaart er wel mee op de telefoon batterij!
Houd je batterij ergens tussen bijna leeg en helemaal vol, dan gaat 'ie het langst mee. Tussen de 45 procent en 75 procent is een nog betere marge. Het allerbeste is om je telefoon tussen 65 procent en 75 procent te houden, maar dan heb je waarschijnlijk een dagtaak aan het perfect op peil houden van je batterij.
Hoe hoger de belasting, hoe groter het risico op verschillende storingen, glitches en crashes. Laadproblemen zijn een van de meest voorkomende. Het komt bijvoorbeeld voor dat de telefoon niet tot 100 procent oplaadt. Eigenaren van apparaten op basis van zowel Android als Apple zijn bekend met het probleem.