Alleen kindervuurwerk vanaf 12 jaar – categorie F1, ook wel fop- of schertsvuurwerk genoemd – mag (het hele jaar) verkocht en afgestoken worden. Hieronder vallen onder andere kleine sterretjes, knetterballen, ijsfonteintjes, knalerwten en bengaals vuur.
Salduz categorie I: U wordt niet verdacht van de feiten waarover het verhoor gaat. Onder deze categorie vallen onder meer getuigen en slachtoffers. Salduz categorie II: U wordt beschouwd als verdachte van een misdrijf waarop geen vrijheidsstraf staat.
Er bestaan 4 soorten verhoor: Categorie 1: getuige of slachtoffer. Categorie 2: verdachte van een misdrijf waarop geen vrijheidsstraf staat. Categorie 3: verdachte van een misdrijf die niet van zijn vrijheid is beroofd.
De verhoren van categorie 3 hebben betrekking op het verhoor van een verdachte zonder vrijheidsbeneming voor misdrijven waar wel een vrijheidsbenemende straf op staat. Deze beschrijving maakt dus duidelijk dat degene die verhoord wordt, verdachte is van een misdrijf.
Wat is een verhoor categorie 3? Een verhoor categorie 3 heeft specifiek betrekking op verdachten die momenteel niet van hun vrijheid zijn beroofd maar wel worden verhoord voor misdrijven die mogelijks tot een gevangenisstraf kunnen leiden.
(4) Categorie 4: verhoor van een verdachte van een misdrijf (dat bestraft wordt met een gevangenisstraf) en die aangehouden is. De rechten van de te verhoren personen verschillen. De personen in de categorie 1 en 2 hebben de mogelijkheid op bijstand van een advocaat bij het verhoor.
In bovenvermelde categorie 3 en 4 zal de inhoud van het verhoor daarenboven mee kunnen bepalen of u in voorlopige hechtenis wordt geplaatst, wat het belang van adequate bijstand enkel maar verhoogt. Onze strafrechtadvocaten zijn 24/24 en 7/7 beschikbaar voor de bijstand in categorie 4.
Verhoor categorie 4 : verdachte van een misdrijf die van zijn vrijheid is beroofd. U wordt door de politiediensten gearresteerd. Er zal een advocaat via de Salduz-applicatie opgeroepen worden. U heeft hierbij de mogelijkheid om uw voorkeursadvocaat aan te geven.
De politie wil een beeld krijgen wie u precies bent, of u bepaalde problemen heeft, wat voor werk u heeft, hoe uw woonsituatie is, etc. Tijdens het persoonsgericht verhoor zal de politie her en der ook vragen stellen die van belang kunnen zijn voor de zaak zelf, zonder dat u dat direct door heeft.
Als de politie je vragen stelt, omdat ze denken dat je betrokken bent bij het plegen van een strafbaar feit, heet dat een verhoor. Voordat de politie het verhoor start, heb je recht op een gesprek met een advocaat. Ook is je advocaat bij het verhoor zelf aanwezig zijn.
Ja, natuurlijk! Veel mensen denken dat het verplicht is om op uitnodiging van de politie te verschijnen, maar dat is het zeker niet! U mag gewoon weigeren om naar het politieverhoor te komen.
Op het politiebureau moet de politie je binnen 6 tot 9 uur verhoren.
Getuigen zijn verplicht om te komen. Als u om persoonlijke redenen niet kunt komen, moet u een brief schrijven aan de officier van justitie. U moet daarin duidelijk vertellen waarom u niet kunt komen. De officier van justitie kan besluiten dat u toch moet komen.
Arrestatie tijdens of na je verhoor
Tijdens of na het politieverhoor kan je gearresteerd worden of in voorlopige hechtenis worden geplaatst wanneer je wordt verdacht van een strafbaar feit waarop een gevangenisstraf staat van één jaar of meer. In dit geval beschik je ook nog steeds over je rechten.
Na verhoor neemt de officier van justitie een beslissing: Uw zaak wordt geseponeerd. U krijgt een oproep voor een strafzitting. Er is meer onderzoek nodig voor uw strafzaak.
Als u niet verschijnt, loopt u wel het risico dat de politie u op een later moment thuis komt ophalen in die zin dat u dan wordt aangehouden. Om een verdachte buiten heterdaad aan te houden, is echter weer toestemming nodig van de officier van justitie die deze toestemming niet altijd geeft.
Jij bent de enige die beslist of er een vertrouwenspersoon aanwezig is, maar hij of zij moet wel ouder dan 18 jaar zijn en mag niet betrokken zijn bij het strafbare feit waarvan je wordt verdacht. Deze persoon mag alleen aanwezig zijn tijdens het verhoor, maar mag zich niet met het verhoor zelf bemoeien.
Personen die verhoord worden, hebben het recht om zich tijdens dat verhoor te laten bijstaan door een advocaat. Andere personen, ook 'derden' genoemd, zijn in principe niet toegestaan tijdens het verhoor.
Als je wordt aangehouden, moet je je ook identificeren maar dan wordt je door de politie meegenomen naar een politiebureau. Dit noemen mensen ook wel een arrestatie. Op het politiebureau wordt je dan voorgeleid en verhoord. Stilhouden betekent dat de politie je aanspreekt, zonder dat je ergens van verdacht wordt.
Zeker in de grotere strafzaken waar het gaat om een verdenking van ernstige feiten, gebeurt het vaak dat u meerdere keren ondervraagd wordt door de politie. Wanneer de politie opnieuw vragen stelt over een onderwerp waarover u al eerder hebt verklaard, is ons advies om altijd een beroep te doen op uw zwijgrecht.
Geen kosten voor advocaat bij verhoor na aanhouding politie
Dus zowel het spreekrecht voorafgaande aan uw verhoor als de bijstand van een advocaat tijdens uw verhoor. Dit geldt overigens ook als u (op heterdaad) bent aangehouden en naar het politiebureau bent vervoerd.
Neem altijd vooraf contact op met een advocaat en laat u adviseren over wat u wel en niet kunt verklaren. De advocaat kan u al snel enkele tips geven voor het verhoor. De advocaat legt u uit waar u precies verdacht van wordt, welke eisen daarvoor gelden en hoe u het beste daarop moet antwoorden.
Wanneer u wordt verdacht van een strafbaar feit, kunt u per post een schriftelijke oproep ontvangen om door de politie als verdachte te worden gehoord. U wordt dan uitgenodigd voor verhoor. Voorafgaande aan het verhoor wordt uw identiteit door de politie vastgesteld en zal de politie uw vingerafdrukken nemen.
U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht. U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht). U heeft het recht om vóór het (eerste) verhoor vertrouwelijk met een advocaat te praten.