Hoeveel zonnepanelen mag je plaatsen? Er staat geen maximum aantal zonnepanelen beschreven voor het vergunningvrij plaatsen van zonnepanelen. Zolang je je houdt aan de regels voor het vergunningvrij plaatsen mag je zoveel zonnepanelen plaatsen als je zelf wilt.
Hoeveel stroom mag je terugleveren? Lange tijd mocht je maximaal 5.000 kWh terugleveren. Sinds 2014 hoef je je geen zorgen meer te maken over een maximum. Er zit alleen wel een verschil in de tarieven onder en boven je eigen verbruik in een jaar.
Als meer en meer mensen PV leggen, is de kans groter dat de spanning op sommige momenten teveel stijgt en dan schakelt de omvormer zich uit. Energie is op momenten zodanig goedkoop te produceren, dat ermee smossen geen probleem is.
Dit heet een string. In 1 string passen zo'n 20 tot 25 panelen.
Een 1 fase omvormer is meestal goedkoper en efficiënter en wordt daarom meestal aanbevolen bij onze zonnepaneel installaties. Een 1 fase omvormer kan zonder problemen op een driefasige aansluiting worden aangesloten. De netbeheerder adviseert daarin op welke fase uw zonnepanelen dan aangesloten dienen te worden.
Bij een seriegeschakeld zonnedak hangen je zonnepanelen als een ketting aan elkaar. Dat betekent dat de stroom die uit paneel 1 komt door paneel 2 loopt, etc. Als 1 zonnepaneel door schaduw minder zon opwekt, heeft dit dus ook gevolgen voor de rest van de string. En dat is zonde.
Wanneer je te veel zonnepanelen hebt geplaatst of van plan bent veel panelen te plaatsen, kan een thuisaccu een goede oplossing zijn. Met een thuisaccu kun je de energie die je (te veel) opwekt opslaan en later gebruiken wanneer de zon niet schijnt.
Vanaf 2023 wordt, in een periode van 8 jaar, deze salderingsregeling afgebouwd en krijg je geen vergoeding meer voor al je teruggeleverde stroom. Het percentage dat je mag salderen wordt elk jaar 9% minder en komt op 0% uit vanaf 2031.
Zonnepanelen zijn duurzaam en besparen je heel wat geld uit op je eindfactuur. In slechts enkele jaren heb je ze al terugverdiend. Die terugverdientijd wordt nog korter als je gebruik maakt van de vele premies. Al bij al zijn ze dus een uitstekende investering!
Wanneer één paneel dus 352 kWh per jaar zonne-energie omzet naar stroom (88% van 400 wattpiek), heb je voor 6000 kWh nodig: 6000/352 = 17.04 zonnepanelen. Let op, om er zeker van te zijn dat je 6000 kilowattuur opwekt, heb je dus wel 18 zonnepanelen nodig.
Je mag zoveel zonnepanelen op het dak leggen als jezelf wil. Zolang je op je eigen dak blijft is het prima. Kunnen buren klagen over zonnepanelen? Het plaatsen van zonnepanelen kan in de meeste gevallen zonder vergunning.
Omvormers tot 1 x 20A <- Hoofdaansluiting 1 x 25A
Plaatst u niet meer dan 4500 Wp aan zonnepanelen? Dan kunt u de omvormer altijd zonder problemen aansluiten op uw meterkast. Uw omvormer levert niet meer dan 20 Ampère (4500/230V = 19,6).
Op die manier passen er wel 90 panelen van 375 Wp op een 3x25A aansluiting. Met een vermogensregelaar en stabiele continue afname kunnen dat er zelfs nog meer zijn.
Het kabinet wil de salderingsregeling afbouwen, omdat het ook zonder deze regeling interessant blijft om zonnepanelen te kopen. Zonnepanelen zijn namelijk steeds goedkoper en efficiënter.
Na 2023 blijven zonnepanelen nog steeds rendabel. U krijgt dan misschien minder geld voor de extra stroom die u aan het netwerk levert, maar dit maakt het kopen van zonnepanelen niet minder aantrekkelijk. De maatregel stimuleert juist het gebruik van meer van uw eigen opgewekte zonnestroom.
Geen subsidie, wel voordelen
Vanaf 2023 is er geen btw meer op zonnepanelen. Dat scheelt 21 procent van de kosten! Dankzij de salderingsregeling krijg je een goede prijs voor de stroom die je aan het net levert.
Mensen denken wel eens dat zonnepanelen op een snikhete zomerdag meer opwekken. Maar dat is een misvatting. Zonnepanelen vangen namelijk geen warmte op, maar licht. Daarom wekken ze ook in de winter gewoon energie op.
Er zijn verschillende manieren om je eigen opgewekte zonnestroom te gebruiken om je was te draaien. De meest simpele oplossing is de wasmachine aan te zetten in een periode dat de zon schijnt. Je gebruikt zo direct de stroom van je zonnepanelen. Het komt erop neer dat je de was in ieder geval overdag draait.
De netbeheerders herhalen de boodschap dat als er in één keer veel (zonne-)energie op het stroomnet komt, er hoge spanningen kunnen ontstaan, waardoor omvormers van zonnepanelen kunnen uitschakelen. Op zo'n moment kunnen de zonnepanelen tijdelijk geen elektriciteit leveren.
Zoals we hierboven beschrijven, leveren gemiddelde nieuwe zonnepanelen per stuk dus rond de 300 kWh elektriciteit per jaar. Een gemiddeld huishouden gebruikt per jaar zo'n 3000 kWh aan stroom. Voor dit stroomverbruik heb je 10 gemiddelde zonnepanelen nodig. Maar dit is een gemiddelde van grote en kleine huishoudens.
Voor het opwekken van een jaarlijks stroomverbruik van 2500 kWh, heb je 8 zonnepanelen van 400Wp nodig. Dit is uiteraard een schatting en het aantal zonnepanelen kan per situatie verschillen, afhankelijk van onder andere de hellingshoek van jouw dak en eventuele schaduwwerking.
Gelukkig zijn er alternatieven beschikbaar die gebruik maken van eigen opgewerkte energie en die minder duur zijn dan zonnepanelen. Zonnedakpannen, zonnefolie en zonneboilers zijn enkele voorbeelden hiervan, maar er is nog veel meer beschikbaar. Hierdoor is er voor iedereen een passende oplossing beschikbaar.