De twee belangrijkste godsdiensten in Japan zijn Shinto en Boeddhisme. Shinto is Japan's inheemse godsdienst en is ontstaan in het verre verleden.
Het shintoïsme (Japans: 神道) of shinto is de oorspronkelijke religie van Japan. Het woord is een combinatie van twee Chinese karakters (神道) en betekent "de weg der goden".
Uit onderzoek blijkt dat zo'n 70,4% van de Japanse gelovigen het shintoïsme aanhangt, 69,8% het boeddhisme en 1,5% het christendom. De overige 6,9% gaf aan een andere religie aan te hangen, zoals het confucianisme, sikhisme of iets anders.
Dit brede scala aan godheden zorgt ervoor dat Shinto wordt bestempeld als de religie van 8 miljoen goden, en van deze vele goden is Amaterasu Omikami de oppergodin van hen allen en van Japan als geheel, en er wordt gezegd dat zij regeert vanuit Ise Jingu Shrine in Mie Prefectuur.
Momenteel is slechts 1,5 procent van de 127 miljoen Japanners christen.
In Japan wonen ongeveer 100.000 moslims: minder dan 0,08 procent van de bevolking.
De twee belangrijkste godsdiensten in Japan zijn Shinto en Boeddhisme. Shinto is Japan's inheemse godsdienst en is ontstaan in het verre verleden.
Japan is bekend van de kersenbloesems, de vechtsporten, de innovatieve industrie en traditionele keuken. Het eiland kent een eeuwenoude historie met hoogte- en dieptepunten. De atoombommen op Hiroshima en Nagasaki sloegen flinke gaten in het land.
De officiële taal in Japan is het Japans of Hyojungo. Met Engels kunt u op steeds meer plekken terecht, houd er echter rekening mee dat niet iedereen (goed verstaanbaar) Engels spreekt. Japans vertoont qua klank veel overeenkomsten met Maleis-Polynesische talen.
In Japan zijn de drie waarden harmonie, orde en zelf-ontwikkeling de belangrijkste maatstaven voor sociale interactie in de maatschappij. Deze reflecteren zichzelf naar het denken aan andere, respect voor ouderen, je plaats kennen, altijd je best doen en nooit opgeven.
Over het algemeen houden de meeste Chinezen voor zich wat hun geloof is. Traditionele levensfilosofieën en religies zijn confucianisme, taoïsme en boeddhisme. Verder is er een kleine moslim- en christenminderheid.
De drie grootste godsdienstige stromingen in China zijn het boeddhisme, het confusionisme en het taoïsme. Hoewel de historie van deze drie volkomen van elkaar verschillen, hebben de stromingen toch aardig wat overeenkomsten. Zo zijn de grondleggers geen goden, maar mensen van vlees en bloed.
Animisme is het allereerste geloof ter wereld. Niemand heeft het uitgevonden. Het ontstond doordat wereldwijd mensen verklaringen zochten voor de dingen die gebeurden. Zij bedachten dat alles op aarde het werk was van bepaalde krachten.
Kami (神) zijn de geesten, goden, voorouders of natuurlijke krachten die aanbeden worden door de volgers van het shintoïsme. Ze tonen zich aan de mensen via een yorishiro, een medium voor de geest van de kami, meestal een natuurlijk element als de wind, rotsen, bomen.
Japanner - ANW (Algemeen Nederlands Woordenboek)
こんにちは (kon'nichiwa) is formeel en de bekendste vorm van begroeten in het Japans, maar als je iets wilt dat meer in de buurt komt van hoi kun je denk ik beter やあ (yā) of zoiets zeggen. In de ochtend zeg je おはようございます (ohayō gozaimasu). In de middag zeg je こんにちは (kon'nichiwa).
Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico's. U kunt naar Japan reizen. De veiligheidsrisico's zijn vergelijkbaar met die in Nederland.
De lunch in Japan bestaat vaak uit rijst- of noedelgerechten zoals ramen, soba en udon bowls. Veel mensen nemen ook een lunchpakket, een zogenaamde bentō, mee naar de les of naar werk.
Japan staat bekend als een dure bestemming en toegegeven: het is ook zeker geen goedkoop land. Zeker niet als je landen als Thailand en Vietnam bent gewend. Gelukkig wordt Japan voor toeristen elk jaar iets goedkoper.
Japanse steden ontdekken? Naast Tokyo heeft Japan natuurlijk nog veel meer mooie steden die je kan bezoeken. Wij hebben een paar steden voor je uitgezocht die zeker het bezoeken waard zijn voor tijdens een rondreis. Vooral de steden Kyoto, Nara, Hiroshima, Nagasaki en Osaka zijn echte aanraders!
De grootste godsdiensten zijn het christendom (2,4 miljard mensen, 30 procent van de wereldbevolking), de islam (24 procent), het hindoeïsme (15 procent) en het boeddhisme (6 procent). Zo'n 15 procent van de wereldbevolking (1,2 miljard mensen) zegt geen godsdienst aan te hangen.
De islam is de jongste wereldgodsdienst, ten minste vijfhonderd jaar na alle andere religies ontstaan. Het geloof is onder de Arabieren verspreid door de profeet Mohammed, die leefde van circa 570 tot 632. Volgens moslims heeft Mohammed openbaringen van God ontvangen via de engel Djibriel.
De pinksterbeweging, of pentecostalisme, is de snelst groeiende religie ter wereld. Het begon rond 1900 met een kleine kerk in Los Angeles.