Een schakeling waarbij meerdere componenten als kralen op een ketting achter elkaar staan wordt ook wel een serieschakeling genoemd. Voordeel is dat zo'n schakeling vrij eenvoudig is. Nadeel is dat, als een van de componenten kapot gaat en geen stroom meer doorlaat, ook de stroom door de andere componenten stopt.
Een schakeling waarbij meerdere componenten op verschillende vertakkingen binnen een schakeling zitten wordt ook wel een parallelschakeling genoemd. Voordeel is dat, als een van de componenten kapot gaat en geen stroom meer doorlaat, de andere componenten gewoon doorwerken.
Bij een serieschakeling staan de apparaten in één stroomkring en krijgen ze samen stroom, ze staan allemaal aan of uit. Bij een parallelschakeling hebben de apparaten allemaal een eigen stroomkring en krijgen ze apart stroom. Ze kunnen allemaal apart aan of uit.
Toepassingen. Bij een kerstboomverlichting worden een groot aantal lampjes in serie geschakeld. Accu's en batterijen: Door deze in serie te schakelen wordt een spanning verkregen die groter is dan de spanning van één enkele bron. De stroom blijft gelijk.
Een serie geschakeld systeem brengt een groot voordeel met zich mee: je hebt minder verlies. Doordat je minder verschillende onderdelen in je zonnepanelensysteem hebt, zoals kabels en connectoren, ontstaat er minder weerstand.
Daarnaast levert een serieschakeling hoge spanning, wat twee voordelen met zich meebrengt: er treedt minder (warmte)verlies op en de gelijkspanning kan makkelijker worden omgezet naar wisselspanning.
Bij een serie geschakeld systeem zijn alle zonnepanelen als een serie aan elkaar geschakeld. Hierdoor is de installatie zo sterk als het zwakste paneel. Geeft één paneel minder opbrengst dan is dit van invloed op de gehele installatie. Bij een parallel geschakeld systeem wordt elk paneel individueel geregeld.
Meer onderdelen betekent ook meer onderhoud, dus ook op de lange termijn is een serie geschakeld zonnestroomsysteem een stuk kosten-efficiënter. Daarnaast heeft een seriegeschakeld-systeem een hogere spanning. Wanneer er bijvoorbeeld 15 zonnepanelen aan elkaar geschakeld worden is de spanning circa 500 volt.
Parallel schakelen zorgt dan voor een hogere opbrengst, waardoor je het prijsverschil terugverdiend. Bij serie geschakelde zonnepanelen kan de opbrengst van alle panelen namelijk omlaag gaan als één paneel minder oplevert. Bijvoorbeeld doordat dat paneel deels in de schaduw ligt.
Om de stroom uit te rekenen in een serieschakeling, heb je eerst de algemene formule I = U / R nodig. Voor een serieschakeling geldt nu: Utotaal/I = U1 + U2 + U3+… Voor de stroomsterkte:I = Itotaal = I1 = I2 = I3 =… Samen wordt deze relatie: Rtotaal = R1 + R2 + R3 …
In een serieschakeling gaat alle lading door alle lampjes heen. De hoeveelheid lading die uit de spanningsbron stroomt is dus gelijk aan de hoeveelheid ladingen die het rechter lampje in stromen en even later het linker lampje in stromen. De stroomsterkte is in een serieschakeling dus in alle onderdelen gelijk.
Niet op het dak
Zonnepanelen parallel aansluiten op een centrale omvormer kan niet! Als we een centrale omvormer zoals die van SMA, Growatt, Omnik, enz.. gebruiken moeten de panelen in serie geschakeld worden om de opstartspanning van de omvormer te bereiken.
We raden af om zonnepanelen van verschillende cellentechnologie te combineren, dus plaats geen mono kristallijne panelen en polykristallijne panelen samen in één string.
1. In een parallelschakeling krijgt elke deelweerstand dezelfde spanning. 2. In een parallelschakeling zal de totaalstroom over alle deelweerstanden verdeeld worden.
Waarom vallen mijn zonnepanelen soms uit? In wijken met veel zonnepanelen komt het weleens voor dat op erg zonnige dagen zonnepanelen automatisch uitgeschakeld worden. Dat komt omdat er dan te veel stroom tegelijkertijd op het net komt. De spanning op het net wordt dan te hoog.
Omdat een micro-omvormer alleen hoeft te werken met de opgewekte stroom van één paneel is het risico op brandgevaar in vergelijking met het gebruik van een centrale omvormer een stuk minder. Daarnaast wordt de onveilige gelijkstroom vanuit de panelen door de micro-omvormer direct omgezet in een veilig wisselstroom.
Wanneer is een optimizer voor zonnepanelen handig? Of je zonnepanelen optimizers nodig hebt of niet, hangt af van de schaduw op het dak. Soms worden zonnepanelen op het dak niet constant blootgesteld aan de zon. Bijvoorbeeld door voorwerpen die schaduw veroorzaken, zoals een schoorsteen, bomen of een dakkapel.
Simpel gezegd betekent het dat een groep zonnepanelen aan dezelfde kabel worden aangesloten en aan 1 omvormer wordt gekoppeld. Dit heet een string. In 1 string passen zo'n 20 tot 25 panelen. Bij grotere zonnestroominstallaties, zoals je die graag op jouw dak wilt hebben, zijn er dus meerdere strings nodig.
Elke ingang maakt de verbinding met maximaal twee panelen mogelijk, vier in totaal per power optimizer.
Betere garantie en langere levensduur
SolarEdge biedt standaard 12 jaar fabrieksgarantie op de centrale omvormer en 25 jaar op de optimizers. De micro-omvormers van Enphase hebben een verwachte levensduur van 25 – 35 jaar, waar een SolarEdge omvormer na 15 tot 20 jaar vervangen moet worden.
Wanneer één van je zonnepanelen of een aantal panelen kapot is zal je deze moeten vervangen. In dit geval moet je er voor zorgen dat je het juiste paneel aanschaft voor de installatie. Doorgaans kan je het beste kiezen voor hetzelfde paneel.
Een serieschakelaar is een schakelaar die over drie aansluitklemmen beschikt. De serieschakelaar heeft twee schakelknoppen in één behuizing.
De stroomsterkte is in een serieschakeling dus in alle onderdelen gelijk. In een parallelschakeling zijn er meerdere stroomkring waarover de lading zich verdeelt. Hoe de stroomsterkte zich verdeelt hangt af van de weerstand van de lampjes.