De prijs van zout voor waterontharders schommelt rond 20 à 25 euro voor een zak van 25 kg. Regeneratiezout kan je kopen in de meeste doe-het-zelf zaken of online in onze webshop. De meeste installateurs verkopen ook zout wanneer ze langskomen voor een onderhoud.
Op basis van uw waterhardheid en waterverbruik kunnen we het zoutverbruik berekenen. Gemiddeld gebruikt een 4-persoons huishouden zo'n 70 kg zout per jaar. In dit geval heeft u aan drie zakken van 25 kg voldoende voor een heel jaar.
De prijs van zout voor de waterontharder
Eén zak regeneratiezout bevat 15 kilo en kost afgerond € 14,98 per zak. De prijs van zout voor de waterontharder is dus minder dan een euro per kilo.
Bij een waterontharder moet je als eigenaar het zoutreservoir zelf beheren. Dat betekent dat je eens per 4 à 6 weken zout moet bijvullen. Doe je dit niet dan functioneert de waterontharder ook niet meer en krijg je opnieuw last van kalkaanslag.
Zoutverbruik is tussen de 100 en 120 gram per liter hars. Het zoutverbruik per spoeling is ook instelbaar volgens het aantal liters hars in uw waterverzachter. Een goede afstelling is tussen 80 gram tot 160 gram zout per liter hars. Bij 80 gram spreekt men over een minimale bezouting bij 160 gram maximale bezouting.
Waterverbruik waterontharder
Uitgaande van een waterhardheid van 8 Dh is het waterverbruik voor het regenereren 1,2 % van uw totale waterverbruik. Bij een jaarverbruik van 100 m³ zal de ontharder dus 1,2 m³ water (ca. € 1,20) op jaarbasis gebruiken.
In het kort: gebruik altijd regeneratiezout en geen gewoon zout. Regeneratiezout is het meest zuivere zout dat er is en garandeert de levensduur van je waterontharder. Zo gaat je waterontharder zo lang mogelijk mee en blijft hij zo goed mogelijk functioneren.
Een waterontharder gaat over het algemeen met goed onderhoud minimaal 15 jaar mee. Als de juiste onderhoud plaatst vindt, kan een waterontharder zelfs 20 tot 25 jaar mee gaan. Vaak is het zo dat de ionenwisselaar minder goed gaat werken. Dit heeft als gevolg dat de onthardingscapaciteit afneemt.
Onthardingszout, ook wel regenereerzout genoemd is niet duur. Voor één kilo regenereerzout betaal je 40 tot 45 cent. In een standaard huishouden met vier personen heb je ongeveer 100 kilo zout per jaar nodig.
Waarom ons zout duurder is? Die vraag krijgen we vaak. Het antwoord is heel eenvoudig, de grootste reden dat ons zout meer kost dan veel andere merken, is omdat de manier waarop we het maken meer kost. Maar daar krijg je dan wel een unieke smaakbeleving en een puur en eerlijk product voor terug.
Zo spaar je bovendien geld uit, want als je preventief strooit, heb je maar 10 à 20 gram strooizout per vierkante meter nodig om het voetpad en de toegang tot je terrein ijs- en sneeuwvrij te houden. Als je pas strooit als het al glad is, dan heb je twee keer zoveel strooizout nodig.
Maar in de Middeleeuwen was er een grondstof misschien nog wel waardevoller: zout. Het was onmisbaar om eten te bewaren of juist om het op smaak te brengen, maar zonder een zee in de buurt was het voor steden als Krakau moeilijk te krijgen en daarom erg kostbaar.
Uit cijfers van het Nationaal Instituut voor Statistiek blijkt dat een gemiddeld gezin op jaarbasis 419 euro spendeert aan warm water. Dankzij een ontharder vindt er geen kalkafzetting meer plaats in de toestellen die met warm water werken, dus kan een gezin 15% besparen, ofwel 63 euro.
Uit de resultaten bleek dat een waterverzachter zonder zout minder effectief is in het verminderen van kalkafzetting dan waterverzachters op zout. In bepaalde gevallen was het effect zelfs verwaarloosbaar.
De meeste systemen voor zoutelektrolyse vereisen een minimum zoutconcentratie van 3 g/l in het zwemwater: 3 g/l zout komt overeen met 3 kg zout per kubieke meter water (3 kg/m3). Hou er rekening mee dat in leidingwater reeds ongeveer 0,3 g/l zout aanwezig is.
Regenit Tabletten - Onthardingszout - Welkoop.
Soda is ook niet hetzelfde als vaatwasmiddel en niet hetzelfde als onthardingszout. Vaatwasmiddel bevat ingrediënten vergelijkbaar met soda maar meestal ook nog andere ingrediënten die vaat reinigen.
Een waterontharder is een slim en een duurzaam apparaat en gaat over het algemeen met goed onderhoud minimaal 15 jaar mee. Met de juiste onderhoud, kan een waterontharder zelfs 20 tot 25 jaar meegaan. Vaak is het zo dat de ionenwisselaar minder goed gaat presteren na een lange tijd van intensief gebruik.
Zitten er gezondheidsrisico's aan een waterontharder? Er zitten geen gezondheidsrisico's aan een goed onderhouden waterontharder. Stilstaand water kan zorgen voor bacteriegroei. Een moderne waterontkalker spoelt zichzelf gelukkig door en dus heb je geen last van bacteriegroei en zijn er geen gezondheidsrisico's.
Ja, een waterontharder kan verzachtend werken en verlichting geven bij huidproblemen zoals eczeem, psoriasis, jeuk, irritatie van de huid, etc. Onze klanten ervaren dat zo blijkt uit ons klantonderzoek van 2020 [1], maar ook de wetenschap vindt steeds meer de verbanden tussen waterhardheid en huidproblemen en -ziekten.
De beste methode om de hardheid van het water te testen is door gebruik te maken van een druppeltest. Bij deze methode moet je een klein maatbekertje vullen met het water dat je wilt testen en vervolgens ga je hier druppel voor druppel een speciale vloeistof (reagens) aan toevoegen.
Ja, een waterontharder heeft jaarlijks een onderhoud nodig. Hierbij wordt de werking van het toestel nagekeken en gecontroleerd. Indien nodig kunnen er dan onderdelen worden vervangen. In sommige gevallen zal het nodig zijn om de waterverzachter te ontsmetten en eventueel aangekoekte zoutresten te verwijderen.
De kosten van een waterontharder zijn niet erg hoog, maar het blijft vaak niet alleen bij de machine. Ook moet je deze laten installeren, onderhouden en af en toe het zout bijvullen als jouw machine daar mee werkt. De factoren die invloed hebben op de prijs zijn het waterverbruik, de soort en het onderhoudscontract.
De elektrische waterontharder is de enige waterontharder die goed kan uitzetten. Hier zit een knop op waarmee je een regeneratie forceert waarna het apparaat op een veilige manier kan worden uitgeschakeld.