Een slimme meter meet uw elektriciteitsverbruik en gasverbruik. De meter geeft de meetstanden 12 keer per jaar automatisch door aan de netbeheerder. De netbeheerder geeft deze meetstanden elke maand door aan de energieleverancier. Net als de stand aan het einde van het jaar.
Slimme (digitale) gasmeter aflezen
Niet zo vreemd, ze lijken ook behoorlijk op elkaar. Maar bij een slimme (digitale) meter hoef je geen meterstanden door te geven bij je energieleverancier, bij zo'n meter worden je ze namelijk automatisch uitgelezen door de leverancier.
De slimme gasmeter koppelen we direct (met een kabeltje) of indirect (met een draadloos signaal) aan de slimme elektriciteitsmeter. De slimme elektriciteitsmeter beschikt over een communicatiemodule die de meterstanden voor elektriciteit en gas doorstuurt. Via een beveiligde telecomverbinding (GPRS, CDMA of LTE-M).
Ja, dat kan. Zowel de gas- als de elektriciteitsmeter biedt de mogelijkheid om uw standen van het display af te lezen. Precies zoals bij de traditionele meter.
De netbeheerder mag 1 keer per dag uw slimme meter uitlezen en leest dan al deze waarden uit. De netbeheerder geeft elke dag de meterstand van die dag door aan uw energieleverancier. Met uw toestemming mag uw energieleverancier ook de standen van bijvoorbeeld elk kwartier of uur inzien.
Volgens kwaliteitsmetingen van netbeheer Nederland blijkt dat slimme meters soms tot wel drie keer zo veel stroom meten dan werkelijk wordt verbruikt. Sommige meters lopen zelfs door nadat ze volledig zijn losgekoppeld.
Een slimme meter meet uw elektriciteitsverbruik en gasverbruik. De meter geeft de meetstanden 12 keer per jaar automatisch door aan de netbeheerder. De netbeheerder geeft deze meetstanden elke maand door aan de energieleverancier.
Met de ENGIE-app kun je gratis jouw slimme meter uitlezen. Hiermee heb je altijd en overal inzicht in je energieverbruik. De slimme meter wordt één keer per nacht uitgelezen en stuurt deze data door naar de ENGIE-app.
U kunt de slimme meter ook laten uitschakelen, zodat deze niet automatisch op afstand wordt uitgelezen. Dit kan een voordeel zijn wanneer u op een later moment wel gebruik wilt maken van het laten uitlezen van de slimme meter.
De digitale meter voor elektriciteit en gas stuurt je verbruik draadloos door via het gsm-netwerk. De meters gebruiken daarvoor ingebouwde antennes. Je verbruiksgegevens worden niet voortdurend doorgestuurd. Normaal gezien gebeurt dat één keer per dag.
Een slimme meter meet je elektriciteitsverbruik en gasverbruik. De standen worden via het mobiele telefoonnetwerk (GPRS of CDMA) doorgestuurd naar de energieleverancier. Niet via WIFI, dus er is geen internetverbinding nodig voor het kunnen delen van de gegevens.
je kan controleren of je gasmeter aan je slimme meter staat gekoppeld door op de display van je slimme meter de gasstand te zoeken. Kun je deze niet vinden? Dan is de koppeling naar alle waarschijnlijkheid niet correct. Neem contact op met je netbeheerder.
Je kunt bij sommige energieleveranciers via hun website dagelijks je verbruiksgegevens inzien. En je kunt een energieverbruiksmanager aansluiten op jouw slimme meter en zien hoeveel energie je op dat moment verbruikt.
Een gasmeter
De getallen in het zwarte kader geven je verbruik aan, de cijfers in het rode kader zijn je decimalen (de cijfers na de komma). In tegenstelling tot elektriciteit, is er voor gas geen verschil tussen dag en nacht.
Bijhouden kan online via bijvoorbeeld energiemanageronline.nl. U hoeft dan geen meterstanden op te nemen met een slimme meter. De meter verstuurt ze automatisch naar uw energieleverancier. U ontvangt elke twee maanden een overzicht van uw energieverbruik.
Echt grote nadelen zijn er niet verbonden aan de slimme meter. Het belangrijkste argument tegen slimme meters is vaak privacy: het op afstand uitlezen van je meterstanden door je leverancier. De netbeheerder mag de gegevens alleen uitlezen op bepaalde momenten en voor duidelijke doeleinden.
De vervanging van de traditionele meter door een slimme meter kost u niets. Wel blijft u, net als nu, meettarief (voorheen meterhuur) betalen. De overheid stelt de prijzen van de meterhuur jaarlijks vast.
Wilt u niet wachten tot u aan de beurt bent en wilt u nu al een slimme meter in uw huis? Neem dan contact op met uw netbeheerder. De netbeheerder mag dan geld vragen voor het plaatsen van de slimme meter.
Gasverbruik per dag
Een Nederlands huishouden verbruikte in 2019 gemiddeld 1.239 kuub gas: per dag is dat 3,4 kuub. Uiteraard ligt het gemiddelde gasverbruik per dag in de winter hoger dan in de zomer, omdat de kachel dan vaak aanstaat.
Aflezen van (terug-)leveringstanden
Op het display van de slimme meter verschijnen achtereenvolgens 4 standen in kilowattuur (kWh), het actuele vermogen (levering of teruglevering) en een displaytest in een vaste volgorde: display test, 1.8.1, 1.8.2, 2.8.1, 2.8.2 en 15.7. Elke stand is ongeveer vijf seconden zichtbaar.
Is het gebruik van de app gratis? Ja, er zijn géén kosten verbonden aan het gebruik van de ENGIE-app. Ook als je geen klant bent van ENGIE kun je hier gratis gebruik van maken.
Er kunnen diverse oorzaken zijn voor een te hoog stroom en/of gasverbruik. Denkt u daarbij aan verouderde apparatuur met een laag energielabel. Ook apparatuur zoals een wasdroger en electrische kacheltjes verbruiken veel stroom. U kunt nagaan of u spaarlampen en ledverlichting gebruikt.
De apparaten kunnen ongeveer vijf procent afwijken. Staat de meter op een plek waar het warmer is dan zeven graden Celsius, dan loopt het verschil nog harder op. Dat zegt professor Anton van Putten, wiens bureau AnMar onderzoek deed naar de falende gasmeters.
“Apparaten kunnen stuk gaan. Maar als duidelijk is dat de gasmeter stuk is, moet je stappen ondernemen om het op te lossen. Dan moet je de consument niet maanden laten bungelen”, aldus Joyce Donat woordvoerder van de Consumentenbond vanavond in Meldpunt.