De vogels moet snel weg kunnen vliegen als ze dat willen. Leg als het nodig is kleine stenen en kiezels op de bodem. Vul de bak met een laagje water. Niet te veel, het water moet ondiep zijn.
Zaadeters daarentegen moeten veel vaker drinken omdat in hun voedsel maar heel weinig vocht zit en ze dit dus moeten aanvullen. Door het ophangen of plaatsen van waterschalen kunt u de vogels helpen met een goede drink en bad voorziening. Waterschalen van Vivara geven uw tuinvogels een vogelbad.
Vogels badderen het hele jaar, om schoon te worden en hun veren in te vetten.
Winter: voer en water
Bij lichte vorst mag u vers drinkwater aanbieden. Vogels badderen daar ook in. Dit is geen probleem: het water rolt van de ingevette veren, dus bevriest niet. Zoang ze open water vinden in de natuur, mogen ze ook open water vinden in de tuin.
Havermout: havermout kan je zowel als strooivoer op de grond gebruiken als op de voedertafel. Zaadeters zoals mussen, mezen, vinken, groenlingen en roodborstjes houden hiervan. Meelwormen en insecten: bevatten veel proteïnen en zijn bijzonder voedzaam voor vogels.
Maak schaduw boven nestkasten
Om oververhitting te voorkomen, moeten nestkasten eigenlijk altijd op een koele, schaduwrijke plaats hangen. Maar hangt een nestkast in uw tuin onverhoopt toch in de zon, probeer er dan wat schaduw boven te maken. Dat kan bijvoorbeeld met een parasol, paraplu of laken.
Badzout bevordert de gezondheid van uw vogels het gehele jaar door. Het zorgt voor een optimale verenwissel tijdens de rui-periode. Badzout ontdoet u vogel zich van alle stof en andere ongemakken. Kortom ideaal voor een gezonde, gladde en schone bevedering.
Een vogelkooi dient eenmaal per week te worden schoongemaakt. Controleer dagelijks of de kooi tussendoor schoongemaakt moet worden. Wekelijkse schoonmaak: De kunststof onderdelen van de kooi kunnen worden schoongemaakt met warm water.
Voor vogels is het heel belangrijk dat er voldoende water is om in te badderen en om te drinken. Nu het al lange tijd zo heet is en water ook voor ons steeds moeilijker te vinden is, hebben vogels het al helemaal moeilijk. Vogels zweten niet, maar verliezen wel vocht via ontlasting en door adem te halen.
Vogels houden van een gevarieerde tuin met inheemse planten en struiken, bessen, insecten, een lapje gras en liefst niet al te netjes. Daar vinden ze volop voedsel. U kunt daarnaast het gehele jaar bijvoeren. Vogels vinden steeds minder geschikte voedselplekken omdat onze bebouwde kom steeds dichter wordt bebouwd.
Een vogel kan dus niet zoals de mens, hond en kat vele dagen tot weken zonder eten. Dit geldt wat minder voor de hele grote vogels dan voor de kleine vogeltjes. Een dag niet eten en drinken betekent voor een klein vogeltje al vaak dat ze flink verzwakt zijn.
Vogels drinken 5-10% van hun lichaamsgewicht per dag, afhankelijk van de omstandigheden. Bij kleinere vogels is de vochtopname relatief groter.
Wanneer ze het warm hebben, openen ze hun bek en hijgen ze. Een beetje zoals honden doen. Om het water dat ze verliezen te compenseren, moeten ze dus veel drinken. De meeste vogels moeten 1 à 2 keer per dag drinken.
Door het vet op hun veren rollen de druppels er zo van af, voordat het water bevriest. Als er sneeuw ligt, maken vogels daar meestal gebruik van om hun vochtgehalte op peil en hun veren in de plooi te houden, maar bij droog en koud winterweer kunnen ze zeker een steuntje in de rug gebruiken.
Koop nooit 'mensen-pinda's' en 'mensenpindakaas' voor vogels. Vaak zit er zout bij en dat is echt slecht voor vogels. Er is niet voor niets speciale vogelpindakaas te koop. Zelfs ongezouten pinda's uit de supermarkt zijn niet hetzelfde als voerpinda's.
Honing verstrekken aan onze vogels betekent ook de medicinale stoffen van de planten waaruit de honing is gewonnen benutten. Honing van paardenbloemen, als voorbeeld, bevat veel eiwitten wat het broeden bevordert. Zo heeft iedere honing zijn werking op het lichaam.
Enkele voorbeelden van geschikte borderplanten voor vogels zijn asters, korenbloem, lievevrouwebedstro, lavendel, judaspenning en marjolein.
Ze houden zich op het heetst van de dag dus rustig en proberen zich koel te houden. Je ziet ze dan met opengesperde snavels zitten. Dat doen ze om vocht kwijt te raken, wat lijkt op zweten. Kauwen, zwarte kraaien en eksters zie je soms in je tuin zitten met van die geopende snavels, maar eigenlijk doen alle vogels dit.
Vogels zweten niet want zij hebben geen zweetklieren. Vogels gaan op hun eigen manier om met de warmte. Hun lichaamstemperatuur is hoger dan bij zoogdieren dus vogels raken minder snel oververhit als de buitentemperatuur stijgt. Bij warm weer zie je vogels met een opengesperde snavel, snel maar ondiep, ademen.
Leg daar klokhuizen op of ander fruit dat je over hebt. Een overrijpe banaan bijvoorbeeld. Daar komen allerlei vogels op af zoals merels. Wel regelmatig de tafel schoonmaken.
Veel keukenrestjes zijn prima en kan je geven aan de tuinvogels. Wat je niet mag geven zijn restjes met veel zout of kruiden of restjes die beschimmeld zijn. Vetrandjes, gekookte aardappelen, gekookte rijst of fruit zullen je tuinvogels heerlijk vinden en zijn ook nog eens goed voor ze.
Geen (oud) brood!
In brood zit zout en dat zout is niet goed voor vogels. Soms zit op het brood boter/margarine. Daar krijgen watervogels diarree van en de olie die in het brood zit komt in het verenkleed te zitten. Brood dat blijft liggen gaat bovendien schimmelen en trekt dieren zoals ratten aan.