Je kunt het beginnende noorderlicht herkennen aan een grijs uitziende waas in de lucht. Om zeker te weten dat het ook het noorderlicht is. Kan je de camera op een lange sluitertijd instellen, door de langere sluitertijd, ziet je camera langer de geladen deeltjes, waardoor de grijze waas op de foto al groenig wordt.
De noorderlicht kleuren varieren van groen tot rood en oranje. Zelfs blauw en paars zijn soms te zien. Welke kleur we zien hangt af van de golflengte van de fotonen. Deze is op zijn beurt weer afhankelijk van het atoom waarmee de zonnedeeltjes botsen en de hoeveelheid energie die vrijkomt.
Noorderlicht bestaat uit meerkleurig, wazig en langzaam bewegend licht dat op ongeveer 100 tot 1000 kilometer hoogte boven het land zweeft. Vaak is het licht groenig-geel, maar violet tot rood komen ook voor. De vorm van het lichtschijnsel kan ook verschillend zijn: boog-, gordijn- en sluiervormig.
Het Noorderlicht is geen twee keer hetzelfde. Dat maakt het ook zo bijzonder. Afhankelijk van de aardse gassen waarmee deeltjes botsen, verschillen de kleuren van felgroen naar rood, maar zelfs oranje, wit en blauw zijn mogelijk. Groen licht bevindt zich op de onderste laag, waardoor je deze kleur het vaakst kunt zien.
De aurora borealis, oftewel het noorderlicht, intrigeert ons al eeuwenlang. Door de geschiedenis heen hebben mensen in de ongerepte natuur van de wereld in het donker van de nacht vol verwondering omhoog gestaard naar de wervelende stroken groen, rood, geel, roze, paars en wit licht aan de hemel.
De meest voorkomende kleur van het noorderlicht is groen, wat wordt veroorzaakt door de reactie van het gas zuurstof. Groen licht bevindt zich op de onderste laag, waardoor deze kleur het vaakst te zien is. Door het gas stikstof zijn er blauwe en rode kleuren te zien.
Bij geomagnetische stormen en krachtig noorderlicht is het noorderlicht met het blote oog soms wel te zien zoals op de meest spectaculaire foto's. Veel foto's die op internet circuleren zijn onder dit soort omstandigheden gemaakt.
#2 Het Noorderlicht is altijd anders – Het Noorderlicht is geen twee keer hetzelfde. Dat maakt het ook zo bijzonder. Afhankelijk van de aardse gassen waarmee deeltjes botsen, verschillen de kleuren van felgroen naar rood, maar zelfs oranje, wit en blauw zijn mogelijk.
Hoe zeldzaam is noorderlicht in Nederland? Het noorderlicht is alleen in Nederland te zien tijdens een periode van maximale zonne-activiteit. De zonne-activiteit varieert met een periode van elf jaar, maar ook tijdens zo'n maximum is het noorderlicht zeldzaam in ons deel van de wereld.
Is de KP-index 1, dan is het Noorderlicht alleen zichtbaar in het allerhoogste puntje van Noorwegen. Is de KP-index 9, dan kun je het Noorderlicht zelfs in het noorden van Nederland zien. De kans op Noorderlicht in Nederland is echter heel klein, gemiddeld wordt het zeven keer per jaar gezien.
Voor het noorderlicht moet je dus richting het noorden, naar landen zoals IJsland, Noorwegen, Zweden, Finland of Groenland. Al is het noorderlicht heel soms zelfs ook in Nederland te zien, maar dan alleen op plekken waar je zo min mogelijk lichtvervuiling hebt (zoals op de Waddeneilanden bijvoorbeeld).
Sommigen vonden het lijken op lawaai in de verte. Anderen als gedempte knallen. De onderzoekers vermoeden dan ook dat het geluid van het noorderlicht door verschillende mechanismen veroorzaakt wordt.
Je kan het Noorderlicht filmen. De beste manier om dat te doen, is door een timelapse te maken van het Noorderlicht. Dat is dus een serie van foto's die heel snel achter elkaar zijn geschoten. Bijvoorbeeld met 1 seconde tussen elke foto.
Hoe lang ze te bewonderen zijn kan ook variëren, soms is het maar een kwartiertje of half uurtje, andere keren duurt het dan weer enkele uren. Het noorderlicht blijft met andere woorden een sporadisch fenomeen. Net dat maakt het ook zo bijzonder.
Eind maart en eind september is er een iets grotere kans op noorderlicht. Dit komt door de stand van de aarde ten opzichte van het magneetveld van de zon. Vanwege het huidige zonne-maximum blijft de kans op noorderlicht in Nederland aanwezig, vooral bij helder winterweer.
Op zich is er het ganse jaar door kans om Noorderlicht te zien. Aan volgende voorwaarden moet echter voldaan zijn: Het moet een open en heldere hemel zijn (dus geen bewolking) Het moet donker zijn (aan de noordpool dus van oktober tot maart).
Op veel plekken in Scandinavië (naast Lapland) kun je het Noorderlicht zien, maar de grootste kans maak je in Spitsbergen, Lofoten en Tromsø in Noorwegen.
Noorwegen is een van de beste landen voor noorderlichtreizen. Door de ligging midden in de Aurora Zone is het noorderlicht in Noord-Noorwegen bijna elke avond te zien. Vrijwel overal in het noorden van Noorwegen heb je goede kans om het noorderlicht te spotten.
Alleen bij krachtige zonnestormen is het noorderlicht in Nederland te zien. Dit gebeurt slechts eens in de paar jaar.
Het poollicht, noorderlicht of Aurora Borealis is hetzelfde. Het is een spectaculair natuurfenomeen waarbij atomaire deeltjes van de zon in de hoge atmosfeer van de aarde golven of gordijnen van groene of soms rode kleuren aan de hemel vormen.
Het liefst hangt er geen enkele wolk in de lucht die jouw zicht kan ontnemen op het Noorderlicht. Overigens is het niet zo dat het Noorderlicht helemaal niet te zien is als er bewolking in de lucht hangt, maar hoe helderder de lucht, hoe mooier het licht te zien is.
Zweden, en dan met name Zweeds Lapland, blijft een van de beste plekken om het noorderlicht te zien. Dat komt omdat het hier bijna altijd onbewolkt is. Reis af naar Aurora Sky Station in Nationaal Park Abisko, waar je niet alleen groen licht, maar soms ook paars of roze licht ziet dansen!
Om het noorderlicht goed vast te leggen heb je langere belichtingstijden nodig. Je kunt met de standaard camera-app van je iPhone de belichtingstijd niet handmatig kunt selecteren, de apps Slow Shutter en NorthernLights zijn dan goede opties.
Het moet helder zijn. Vliegtuigen op kruishoogte (de hoogte waarop een vliegtuig het grootste deel van de vlucht vliegt) vliegen meestal boven de wolken. De kans is dan dus groot dat je door een heldere hemel vliegt. Het poollicht is het beste te zien bij een kleine maan of geen maan.
Gebruik dan bijvoorbeeld een ISO-waarde van maximaal 5000 als het echt donker is, en pas dat beetje korrel dan eenvoudig in tijdens de nabewerking. Maar als je tijd hebt, is het beter om de ISO-waarde te verlagen, een langere sluitertijd in te stellen en de camera op een statief te plaatsen.