Hoge inflatie kan leiden tot almaar stijgende prijzen. Hierdoor daalt uw koopkracht en kunt u met uw geld minder kopen. Als veel van de producten die u koopt duurder worden, dan gaat dit ten koste van uw koopkracht. Dat wil zeggen dat u met uw geld – uw inkomsten en uw spaargeld – minder kunt kopen dan vroeger.
Inflatie betekent dus dat de meeste prijzen stijgen. Vooral bij een hoge inflatie merk je goed dat alles duurder wordt. Daardoor kun jij met jouw geld minder kopen. Misschien kom je niet meer rond met je inkomen.
Op hoofdlijnen kun je stellen dat het belangrijkste effect van inflatie is dat de koopkracht van het geld afneemt. Prijzen worden gemiddeld hoger en je hebt dus meer geld nodig om een bepaald pakket boodschappen te kunnen betalen. Ook de reële waarde van bedragen die voor lange tijd nominaal vaststaan neemt af.
Inflatie en je vermogen
Als je vermogen hebt en weinig schulden, is een hoge inflatie een negatieve factor. Je kunt dan in de loop van de tijd minder voor je geld kopen. Heb je per saldo geen vermogen, maar wel schulden, bijvoorbeeld vanwege een hoge hypotheekschuld, dan is inflatie juist een positieve factor.
Een hoge inflatie leidt vaak tot meer efficiëntie. Dit is bijvoorbeeld goed zichtbaar in de energiemarkt. Door inflatie stijgen de energiekosten. Daardoor zetten bedrijven alles op alles om zo min mogelijk te verspillen.
Hoge inflatie kan leiden tot almaar stijgende prijzen. Hierdoor daalt uw koopkracht en kunt u met uw geld minder kopen. Als veel van de producten die u koopt duurder worden, dan gaat dit ten koste van uw koopkracht. Dat wil zeggen dat u met uw geld – uw inkomsten en uw spaargeld – minder kunt kopen dan vroeger.
Vaak wordt het huis gekocht via een verhuurhypotheek. Om de oplopende inflatie af te remmen wordt de rente verhoogd. Het verhogen van de rente zorgt voor een daling van de huizenprijzen, omdat mensen minder kunnen lenen en de vraag afneemt.
Hoge inflatie en stijgende rente raken alle spelers in de economie. Huishoudens worden het zwaarst geraakt, de overheid profiteert vooralsnog.
Door de hoge inflatie werd geld afgelopen jaar 10 procent minder waard. Maar daardoor is je schuld óók 10 procent minder waard geworden. En dat is niet alleen goed nieuws bij het hebben van een hypotheekschuld.
Deflatie is precies het omgekeerde van inflatie. De prijzen gaan naar beneden in het geval van deflatie. Deflatie wordt vaak gezien als slecht voor de economie. Mensen gaan hun aankopen uitstellen, omdat ze meer kunnen kopen van hun geld als ze langer wachten.
In tijden van inflatie kan investeren in grondstoffen helpen de koopkracht van uw geld te behouden. Grondstoffen zijn de bouwstenen voor andere goederen en diensten, dus hieruit volgt dat wanneer deze goederen en diensten in prijs stijgen, hun respectieve grondstoffen ook in prijs zullen stijgen.
De inflatie in Nederland behoort tot de hoogste van Europa. Dat komt door erg hoge brandstofheffingen, door een relatief grote afhankelijkheid van gas en – last but not least – door de zwakke euro.
We kunnen er op reageren door minder te consumeren, door ons spaargeld op te maken, door rood te gaan staan of door een creditcardschuld op te bouwen. Door andere schulden op te bouwen wellicht, of te stoppen met bestaande schulden af te lossen.
Door de rente te verhogen of te verlagen kan de ECB consumptie aanmoedigen of juist afremmen, waardoor de inflatie zal stijgen of dalen. In een hoogconjunctuur zal de inflatie stijgen, en om deze af te remmen kan de ECB de rente verhogen.
Momenteel ligt de inflatie rond 9 procent en aardig wat mensen merken dat in hun portemonnee. Maar de hoogte van dat cijfer weegt niet voor iedereen even zwaar. Het zegt namelijk niet zo veel over de persoonlijke situatie, volgens economen.
Hoe lang gaat de hoge inflatie nog aanhouden? Nog zeker anderhalf jaar, denkt de ECB. De centrale bank gaat voor de eurozone uit van 8,1 procent inflatie dit jaar, 5,5 procent volgend jaar en 2,3 procent in 2024. Dat laatste percentage komt pas in de buurt van de situatie die het ECB graag ziet.
Bij een negatieve uitkomst verdient u geld aan uw lening. Met de huidige oplopende inflatie in 2022 kan het aantrekkelijk zijn om geld te lenen als de rente op uw lening gelijk blijft. Zo staat de rente op een persoonlijke lening vast. Bij het stijgen van de prijzen, wordt uw lening dan steeds minder waard.
De CPI geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dit gemiddeld wordt aangeschaft door de Nederlandse huishoudens. Een inflatie van 5,2 procent in april 2023 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 5,2 procent hoger zijn dan in april 2022.
Het idee achter de hogere rente is om de economie af te remmen en de inflatie te drukken. Door de hogere rente wordt geld lenen duurder en dat zet een rem op de investeringen, is het idee. Ook geven consumenten minder geld uit.
Ook hebben mensen tussen de 25 en 44 jaar relatief veel meer last van de inflatie dan jongere en oudere mensen. In de middelbare groep zegt slechts 14 procent geen last te hebben van de hoge prijzen, 82 procent juist wel. Onder de 55-plussers ligt het met 75 procent dat last heeft van de inflatie lager dan gemiddeld.
Experts besteden normaliter veel tijd aan het voorspellen van de inflatie omdat de impact zo groot is, maar eerlijk gezegd is er niemand die weet hoe het eigenlijk moet. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt zelfs dat experts slecht zijn in het maken van voorspellingen.
Zoals je hebt gelezen zijn er nog genoeg mogelijkheden om meer rendement te behalen op je spaargeld in 2023. Denk bijvoorbeeld aan beleggen in aandelen of investeren in vastgoedfondsen. Los je schulden af en dump je huisbank wanneer je geen marktconforme rente ontvangt. Overstappen gaat vaak makkelijker dan je denkt.
Beleggingsproducten die minder gevoelig zijn voor inflatie, zijn goud en zilver. Deze edelmetalen zijn al lange tijd populair als bescherming tegen geldontwaarding. Je hoeft allang geen fysiek goud of zilver meer te kopen, maar je kunt er ook in investeren door middel van ETF's die de goud en zilver prijs volgen.
Een inflatie van 2 of 3 procent per jaar wordt als acceptabel beschouwd. Een product dat dit jaar 100 euro kost, zal dan volgend jaar 102 tot 103 euro kosten. Als de lonen gelijk met de inflatie stijgen, blijft de koopkracht gelijk. Anders stijgt of daalt de koopkracht.
Inflatie is een algemene prijsstijging van producten en diensten voor consumenten. Door inflatie daalt je koopkracht, aangezien je voor dezelfde hoeveelheid geld minder kunt kopen. Inflatie zorgt er dus voor dat je geld minder waard wordt.