Twee derde (66 procent) van de Nederlanders van 12 jaar of ouder die geen toegang tot internet had thuis, was 75 jaar of ouder, 23 procent was tussen de 65 en 75 jaar. De groep 75-plussers die thuis geen internet heeft, is wel kleiner geworden.
In 2019 gaf 97 procent van de inwoners van Nederland van 12 jaar of ouder aan thuis toegang tot internet te hebben, 5 procent meer dan in 2015. Ongeveer 3 procent heeft thuis geen internet, dat komt neer op een groep van 453 duizend mensen.
In Nederland zijn er op dit moment 16,47 miljoen internetgebruikers (leeftijd tussen de 16 en 64 jaar). Dat is 96% van de Nederlandse bevolking. Daarvan zijn 15,10 miljoen mensen actief op social media. Dat is 88% van de Nederlandse bevolking.
Nederland is koploper in de EU met de meeste huishoudens met toegang tot internet. Volgens de Europese onderzoeksafbakening (onderzoekspopulatie 16- tot 75‑jarigen) hadden in 2020 bijna alle Nederlandse huishoudens thuis internet; 97 procent had een internetaansluiting (figuur 3.1.1).
In 2018 maakt 96,5% van de Nederlanders van 12 jaar en ouder gebruik van internet. 86% hiervan is dagelijks online. 6% van de Nederlanders ouder dan 12 jaar hebben nog nooit geïnternet.
De genoemde landen zijn Birma, China, Cuba, Egypte, Iran, Noord-Korea, Saoedi-Arabië, Syrië, Tunesië, Turkmenistan, Oezbekistan en Vietnam.
In 2022 gebruikte 89,5% van alle Nederlanders dagelijks het internet. In 2012 was dat nog 76% van de bevolking. Bijna 5,1% van de Nederlanders heeft nog nooit internet gebruikt.
In de huidige maatschappij kan een leven zonder internet best moeilijk zijn. Toch is het vooral de mening en vooroordelen van de maatschappij dat het juist moeilijk maakt. Mensen worden gezien als wereldvreemd of ouderwets. Toch zeggen de meeste mensen zonder internet dat het vooral veel rust geeft.
Minimaal 12 uur
Als een netwerkstoring 12 uur of langer duurt, heeft u recht op een vergoeding. U moet dan wel wonen in het gebied van de storing. De storing kan ook aan uw apparaat liggen. Controleer daarom bij uw internetaanbieder of telecombedrijf of het om een netwerkstoring gaat.
Uit het rapport van de Verenigde Naties blijkt dat 2,7 miljard mensen toegang tot internet hebben, wat neerkomt op 39 procent van de wereldbevolking. In Europa is dat maar liefst 75 procent; in Noord- en Zuid-Amerika samen is dat 61 procent.
Het kan te wijten zijn aan gebroken kabels, storingen, of iets anders dat je niet in de hand hebt. Het is dus belangrijk om te weten of het probleem bij je internetprovider ligt. Controleer hiervoor of het internetlampje op het modem werkt. In het ideale geval staan de stroom- en DSL-lampjes aan.
96,1% van de Nederlanders beschikt over een smartphone. De andere 4,9% heeft een ouder toestel. Nederlands hebben regelmatig meer dan 1 smartphone. De tweede telefoon wordt vaak gebruikt voor werk of voor zakelijke doeleinden.
Het is precies dertig jaar geleden dat Nederland als eerste Europese land werd aangesloten op internet. Op 17 november 1988 om 14.28 uur kreeg het Centrum Wiskunde en Informatica als eerste Europese instelling toegang tot het NSFnet, het netwerk dat uitgroeide tot het wereldwijde internet.
Singapore heeft het snelste internet ter wereld, maar ook België scoort relatief hoog in de wereldwijde ranking. Toch doet Nederland het beter met een vijfde plaats! Met een mediaan snelheid van 55,12 Mbps heeft Singapore het snelste internet ter wereld. Zweden haalt een tweede plaats.
Het WiFi4EU-initiatief bevordert gratis toegang tot Wi-Fi-connectiviteit voor burgers in openbare ruimten, waaronder parken, pleinen, openbare gebouwen, bibliotheken, gezondheidscentra en musea in gemeenten in heel Europa.
De oorsprong van het internet is terug te voeren tot ARPANET, een in 1969 in de Verenigde Staten gebouwd netwerk.
Noorwegen bovenaan
De lijst wordt aangevoerd door Noorwegen en ook de Scandinavische landen Denemarken en Zweden staan in de top drie. Het is het slechtst gesteld met de persvrijheid in Noord-Korea. Op de wereldkaart is te zien dat het in veel landen slecht gesteld is met de persvrijheid.
De drie grootste soevereine landen qua oppervlakte ter wereld zijn Rusland, Canada en de Verenigde Staten.
De Koning Boudewijnstichting concludeert dat 46 procent van de Belgen tussen 16 en 74 jaar digitaal in 2021 kwetsbaar was. Dat wil zeggen dat ze over geringe digitale vaardigheden beschikken of geen gebruik maken van het internet. In 2019 lag dat percentage volgens de Stichting op 38 procent.
Het percentage huishoudens [i] dat toegang heeft tot internet is in 2022 verder gestegen tot 94%. In 2017 was dat 86% en in 2012 slechts 78%.
Gegevens in een tabel
In 2022 zijn er ruim 2,6 miljoen gezinnen met thuiswonende kinderen, waaronder ruim 1,8 miljoen met een jongste kind onder de 18 jaar. Het aantal gehuwde paren met thuiswonende kinderen bedraagt ruim 1,5 miljoen en is daarmee in de meerderheid.