Uit de enquête blijkt dat mensen over de hele wereld hun gezondheid en welzijn (zowel lichamelijk als geestelijk), hun familie (partner/echtgenoot en kinderen) en een gevoel van doelgerichtheid het belangrijkste vinden om "geluk" te ervaren.
Een laag zelfvertrouwen is een heel snelle manier om je ongelukkig te voelen. Je hebt het gevoel dat je eigenlijk niet verdient wat je hebt, of dat je niet goed genoeg bent voor wat je doet. Dat zorgt natuurlijk voor constante spanning. Herken je dit, ga dan bij jezelf na waar die onzekerheid vandaan komt.
Wanneer je jezelf ongelukkig voelt, vertelt dat iets. Het wijst je misschien naar een onvervulde behoefte. Het geeft aan dat de situatie waarin je zit onbevredigend is. Dat wil zeggen: jouw aanwezige behoefte blijft onbevredigd, blijft onvervuld.
Ben je zo ongelukkig dat je het helemaal niet meer ziet zitten? Zorg dan voor professionele hulp. Lukt het je niet alleen, vraag dan hulp van iemand die je vertrouwt en je kan begeleiden. Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat, bel 113 of bel gratis 0800-0113.
Voor de zesde keer op rij is Finland volgens het World Happiness Report 2023 het land met de gelukkigste bevolking ter wereld. Op twee staat de bevolking van Denemarken, op drie die van IJsland.
Een lach, een knuffel, liefde, aandacht, plezier... Al deze dingen kunnen mij zo gelukkig maken en ook al loopt mijn dag niet goed, kan dit altijd mijn dag terug rechtop zetten. Het is belangrijk om positief te blijven en niet over jezelf te twijfelen.
Ons geluk wordt voor een groot stuk, maar zeker niet alleen, bepaald door wat ons overkomt. Integendeel zelfs. "Of mensen zich al dan niet gelukkig voelen hangt vooral af van hun mentale veerkracht: de manier waarop ze hun psychische vermogens inzetten om zich een gebalanceerde levenshouding aan te meten."
Voor een deel is een positieve levenshouding genetisch bepaald, maar voor zo'n 40 % kan je geluksgevoelens beïnvloeden met gedrag. Dat is best veel! Toch richten we ons voor een gelukkig leven vaak meer op het krijgen van fijne dingen dan op het vergroten van geluksverhogend gedrag.
Geluk wordt vaak als volgt gedefinieerd: tevreden zijn of genoegen nemen met de bestaande situatie. als alles goed gaat of als het zo gaat als ik had verwacht. als de omstandigheden goed zijn of meevallen.
Het grootste verschil tussen blijdschap en geluk is dat je blijdschap kunt delen. Een overwinning vier je samen en dan is iedereen blij. Een geluksgevoel is allereerst en bovenal individueel. Je kunt nou eenmaal niet zeggen: nu gaan we samen even heel gelukkig zijn.
Het minst tevreden met hun lichaam zijn vrouwen in de leeftijdscategorieën 25-29 en 35 tot 39 jaar. Nog belangrijker dan tevredenheid met het lichaam is tevredenheid met het leven. Ook daarin zit een stijgende lijn. Sterker nog, onderzoek wijst uit dat mensen op hun 82ste het gelukkigst zijn.
De ongelukkigste landen ter wereld
Helemaal onderaan de lijst, op nummer 137, staat Afghanistan. Libanon staat één rang hoger op 136. Het gemiddelde levensgeluk scoort in deze landen zijn meer dan vijf punten lager (op een schaal van 0 tot 10) dan in de 10 gelukkigste landen.
Finland staat in 2020 bovenaan en Afghanistan staat onderaan de lijst met 153 landen. (Er zijn 196 internationaal erkende onafhankelijke staten.) Nederland daalde ten opzichte van 2019 een plaats en staat in 2020 op de zesde plaats.
Door allerlei gebeurtenissen raakt onze innerlijke vreugde bedekt door een laag van teleurstellingen en pijn. Maar je vreugde kan je weer terug vinden. Het kan terug komen door anders in het leven te gaan staan, anders met dingen om te gaan. Het komt terug door je eigen acties en je levens houding.
Innerlijke leegte duidt op gemis. Het is gebrek aan richting, aan zingeving, aan levenslust, aan doelstellingen, aan houvast. Wanneer je je innerlijk leeg voelt kan dat ook wijzen op de energiebalans die niet op orde is. Misschien zit je zelfs in de buurt van de burn-out.
Het zijn normale reacties op nare gebeurtenissen. Ook als u veel zorgen heeft, bijvoorbeeld over geld, werk, relaties, uw gezin of uw gezondheid, kunt u zich somber voelen. Somberheid komt veel voor. Het voelt soms heel zwaar, maar is meestal tijdelijk.
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.
Het kan een teken zijn dat je beheerst wordt door bijvoorbeeld uitputting, verdriet, depressie of teleurstelling. Niet kunnen genieten van leuke dingen is iets waar je korte tijd last van kunt hebben, maar het kan ook lang aanhouden. Je kunt er erg wanhopig van worden.
Onzekerheid en angst over wie we zijn, wat we kunnen en welke waarde we brengen is een grote oorzaak van onszelf conformeren. Het is makkelijker om mee te gaan met wat iedereen doet. Het is veiliger om je continu aan te passen. Dicht bij jezelf blijven betekent eigenlijk breken met wat 'normaal' is.