Gorgonzola, cabrales, larzac, Blue Stilton, bleu d'Auvergne, fourme d'Ambert, Danablue, magor, blue de gex en andere blauwschimmelkazen: Deze blauwschimmelkazen mag je gewoon eten mits ze gepasteuriseerd zijn. Let hierbij wel goed op, want soms zijn blauwschimmelkazen ongepasteuriseerd.
In Nederland wordt gorgonzola over het algemeen gemaakt van gepasteuriseerde melk. Dit betekent dat de melk verhit is voor het gebruik. Eventuele bacteriën, zoals de listeria bacterie, gaan dood tijdens dat proces. Hierdoor is er geen kans meer op besmetting en de schadelijke gevolgen daarvan.
Unieke eigenschappen van Gorgonzola
Gorgonzola DOP (beschermde oorsprongsbenaming) is een blauwe kaas van rauwe melk met een zachte structuur.
Zwangere vrouwen mogen alle zachte en harde kaassoorten eten, met uitzondering van zachte kaas gemaakt van rauwe melk. Rauwmelkse kaas kan besmet zijn met Listeria monocytogenes, die een gevaarlijke voedselinfectie kan veroorzaken.
Listeria zwangerschap
De reden dat rauwmelkse kazen worden afgeraden om te eten als je zwanger bent heeft te maken met de bacteriën die in kaas kunnen zitten en met name Listeria. Listeria komt overal in de natuur voor in verschillende soorten en één van die soorten is Listeria monocytogenes.
Omdat voorverpakte gerookte vis lang bewaard kan worden, kan de listeria-bacterie zich daar makkelijk in vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De listeria-bacterie kan gevaarlijk zijn voor je baby. Als je de gerookte vis eerst goed verhit (boven de 75 °C), is het wel veilig. Je doodt dan namelijk de bacteriën.
De Zwanger Voedingsadvieskaart
Als je zwanger bent, kun je beter geen salami eten. Hier kunnen namelijk ziekmakers in zitten. Tijdens de zwangerschap wil je natuurlijk geen onnodig risico nemen. Je kunt salami beter laten staan, behalve als je deze goed verhit.
Listeria bacterie
Is de feta wel van rauwe melk gemaakt dan kun je de kaas beter niet eten. In rauwe melk kan de listeria bacterie namelijk voorkomen. Deze bacterie kan schadelijk zijn tijdens de zwangerschap.
Kruiden tijdens zwangerschap
Niet veilig: Met mate gebruiken: anijs, dragon, venkel, basilicum, piment, nootmuskaat, kaneel, sassafras, dong quai, foelie en peper. Veilig: Vervang deze kruiden door andere kruiden als peterselie, bieslook, oregano en tijm.
Zwangere vrouwen mogen geen rauwe melk consumeren die geen sterilisatieproces heeft ondergaan. Je hebt 9 maanden lang een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet nodig voor het welzijn van je baby. Zo zijn er dus verboden voedingsmiddelen tijdens je zwangerschap.
Gorgonzola. Gorgonzola is een echte Noord-Italiaanse blauwschimmelkaas gemaakt van rauwe koemelk. De kaas is vernoemd naar het gelijknamige Italiaanse dorpje waar de kaas vandaan komt!
Van mild tot pittig, blauwe kazen zijn er als Gorgonzola, Stilton, Roquefort & Deens Blauw. De geschiedenis van blauwe kaas gaat terug tot de 7e eeuw, naar een grot buiten het dorp Roquefort in Frankrijk.
Als een zwangere vrouw ziek wordt van listeria is het mogelijk dat het ongeboren kind ook besmet raakt. De zwangere vrouw heeft dan vaak klachten als hoofd-, rug-, gewrichts- en spierpijn en flinke koorts. Soms worden deze klachten voorafgegaan door buikgriepachtige klachten, zoals diarree.
Pizza met salami of rauwe ham kan je veilig eten als het in de oven is geweest. Kijk bij een pizza naar de ingrediënten. Eet bijvoorbeeld geen pizza met tonijn. Een pizza staat niet in de Schijf van Vijf.
Burrata tijdens de zwangerschap
Burrata wordt op ongeveer dezelfde manier gemaakt als mozzarella, maar is altijd van koemelk. Als de melk is verhit kun je burrata eten tijdens de zwangerschap.
Brie kun je eten tijdens de zwangerschap, als de kaas gemaakt is van gepasteuriseerde melk. Gelukkig geldt dat voor de meeste brie die in de Nederlandse supermarkten ligt. Wil je het zeker weten? Kijk dan altijd even op het etiket, of vraag de kaasboer of de brie veilig is.
Neem een soep bij de lunch, bijvoorbeeld een tomaten- of pompoensoep, wortel- of courgettesoep of een soep vol verschillende gesneden groenten. Maak van een ei eens een boerenomelet (bij de lunch). Daarin kun je mooi verschillende soorten groenten verwerken.
Tijdens de zwangerschap houdt het lichaam meer vocht vast. Kalium in tomaat zorgt voor de vochtbalans in het lichaam. Allicine in knoflook helpt het lichaam gezond te houden.
In Nederland kun je mozzarella veilig eten tijdens de zwangerschap. Ben je in het buitenland? Controleer of de mozzarella gemaakt is van verhitte melk. Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten.
Het eten van spinazie is zelfs extra goed voor vrouwen tijdens hun zwangerschap. Dit komt omdat spinazie rijk is aan ijzer – wat nodig is om voldoende energie te hebben. Ijzer zorgt ervoor dat je lichaam extra bloed aan kan maken, wat nodig is voor je placenta, baarmoeder en baby.
Dit product is veilig maar staat niet in de Schijf van Vijf. Eet dit product dus niet te veel en niet te vaak.
Conclusie. Kankerverwekkende stoffen die in bepaalde voedingsproducten, waaronder frieten en chips, voorkomen, kunnen doorheen de placenta het ongeboren kind bereiken, zo stellen onderzoekers vast. Teveel ervan kan theoretisch leiden tot kinderkanker.
Cheesecake bevat geen rauwe melk en geen rauwe eieren en mag je dus gewoon eten als je zwanger bent.
Mag je garnalen tijdens de zwangerschap? Helaas, je kunt garnalen tijdens de zwangerschap beter laten staan. Dat komt doordat er verhoogde gehaltes schadelijke stoffen zoals dioxine, kwik en PFAS (poly – en perfluoralkylstof) in kunnen zitten. Dat geldt ook voor makreel, paling, sardine, tonijn en krab.