In 690 komt de Engelse Willibrord aan in de Lage Landen. Deze monnik en missionaris uit Northumbrië is met twaalf gezellen de Noordzee overgestoken om het christendom te verspreiden in het land van de Friezen. Zijn eigen land is al eerder gekerstend.
hii, Aan het einde van de 15e eeuw reisde het christendom mee met ontdekkingsreizigers naar Noord- en Zuid-Amerika. Later gevolgd door Afrika en Australië. In de eeuwen die daarop volgden, gingen veel mensen op reis om het christendom te verspreiden. Deze mensen worden zendelingen of missionarissen genoemd.
Meer dan de helft (54 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder rekent zich niet tot een levensbeschouwelijke stroming. In 2019 rekende 20 procent van de Nederlanders zich tot de katholieke kerk, 15 procent was protestants, 5 procent moslim en 6 procent behoorde tot een andere religieuze groep.
Vroeger, tot in het jaar 800, waren alle Friezen nog aanhangers van het Heidense Friese Geloof. Ze brachten, net als hun buurvolk de Saksen, zelfs nog mensenoffers totdat Karel de Grote daar in de tijd van Radboud een einde aan maakte.
Vaak wordt in een antwoord verwezen naar Willibrord. Hij zou de eerste zijn geweest die het licht van Gods Woord bracht in de duisternis van het Germaanse heidendom. De werkelijkheid blijkt echter genuanceerder. Het is een onbetwist feit dat Willibrord als zendeling een onuitwisbare indruk in Nederland heeft gemaakt.
De eerste christenen. De eerste volgelingen (apostelen) van Jezus Christus hadden de opdracht gekregen het evangelie (=goede boodschap) in de hele wereld te verkondigen.
voor het eerst waargenomen in Friesland en Groningen, en is sindsdien steeds verder toegenomen. Vanaf 1999 neemt de kerkelijkheid in Nederland in vrijwel alle provincies verder af. Groningen telde met 37 procent in de periode 2004–2008 de minste kerkelijken, Limburg de meeste (82 procent).
Naar huidige inzichten stammen de tegenwoordige Friezen niet af van de Frisii van Tacitus, maar van landverhuizers uit de 5e en 6e eeuw die de kust van Nederland en Duitsland koloniseerden. Er is geen aantoonbaar bewijs voor continuïteit in de bewoningsgeschiedenis van het noorden van Nederland.
De Fries zoals wij ze kennen is zwart. Vroeger hadden Friezen ook andere kleuren zoals vos en schimmel, maar die zijn er in de loop der jaren uitgefokt. Hengsten die wit of vos vererven worden niet opgenomen in het stamboek. Ook aftekeningen zijn ongewenst.
Het woord 'Fries' wordt in 1278 voor het eerst in Middelnederlandse bronnen aangetroffen. Aanvankelijk betreft het een bijnaam, later wordt het ook in de betekenis van een volksnaam (iemand uit Friesland) aangetroffen. Aanvankelijk was 'Fries' een geografisch begrip, gaandeweg kreeg het ook etnische connotaties.
Niet de islam, maar wel het christendom groeit wereldwijd sneller dan alle andere godsdiensten.
De grootste godsdiensten zijn het christendom (2,4 miljard mensen, 30 procent van de wereldbevolking), de islam (24 procent), het hindoeïsme (15 procent) en het boeddhisme (6 procent). Zo'n 15 procent van de wereldbevolking (1,2 miljard mensen) zegt geen godsdienst aan te hangen.
De pinksterbeweging, of pentecostalisme, is de snelst groeiende religie ter wereld.
De directe aanleiding tot de verspreiding van het christendom vormt het geloof van de volgelingen van Jezus van Nazareth. Jezus zou de door God beloofde Messias zijn. Na Zijn opstanding uit de dood en Zijn hemelvaart zou dit geloof aan de gehele mensheid gepredikt moeten worden.
De oorsprong van het christelijke geloof ligt in het Oude Testament, het heilige boek van de Joden (in het Joods heet dit boek de Tenach). Hierin wordt verteld over de schepping van de aarde, volgens dit boek is de aarde door God geschapen.
Animisme is het allereerste geloof ter wereld. Niemand heeft het uitgevonden. Het ontstond doordat wereldwijd mensen verklaringen zochten voor de dingen die gebeurden. Zij bedachten dat alles op aarde het werk was van bepaalde krachten.
Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de Fries vatbaar? Een Fries paard wordt gemiddeld 16 jaar oud.
Radboud, of eigenlijk Radbod, in het Fries Redbad en in het Oudfries Rêdbêd leeft van ca 680 tot 719. Hij is een koning geweest van de Friezen. Hij wordt in kronieken en heiligenlevens genoemd als koning of hertog van Friesland en staat bekend als een heidense vorst die het christendom vijandig gezind is.
Natuurlijk heette Friesland vroeger ook Vriesland, observeerde toen iemand.
In 1464 werd Ulrich Cirksena de eerste graaf van Oost-Friesland. In 1498 benoemde keizer Maximiliaan I hertog Albrecht van Saksen tot gubernator van heel Friesland. Hij kreeg echter alleen het gedeelte ten westen van de Lauwers onder controle.
Stavoren is de oudste stad van Friesland en had haar bloeiperiode in de tijd dat zij deel uitmaakte van het eens zo machtige Hanze verbond. Toen aan de zoute Zuiderzee nu aan het zoete maar verraderlijke IJsselmeer.
Gereformeerden in Nederland zijn grofweg onder te verdelen in bevindelijken en orthodoxen, samen ongeveer 4 procent van de Nederlanders. Onder de bevindelijken vallen de zwaarste kerken van Nederland, zoals de Gereformeerde Gemeenten, de kerken waar vrouwen hoeden en rokken dragen.
Armenië is de oudste christelijke natie van de wereld, het christendom is er sinds 301 staatsgodsdienst. Het grootste deel van de Armenen is lid van de Armeens-apostolische kerk.
In India, Pakistan en Indonesië wonen de meeste mensen die nog nooit van het evangelie hebben gehoord. Wereldwijd zijn er volgens cijfers van de Amerikaanse organisatie Joshua Project 3,2 miljard 'onbereikten'. Dat is zo'n veertig procent van de wereldbevolking.