Advies. Bij hypercholesterolemie is een statine de eerste keus ter verlaging van het LDL-cholesterol; atorvastatine, rosuvastatine of simvastatine heeft de voorkeur.
2-6 Al deze richtlijnen noemen atorvastatine en rosuvastatine de meest potente statinen en adviseren deze medicijnen als de 2e stap in de behandeling van patiënten met een verhoogde LDL-waarde. Geen enkele richtlijn geeft echter de voorkeur aan een van beide middelen.
Van alle statines geven pravastatine en fluvastatine de minste spierklachten. Bij milde spierklachten kan een lagere dosering overwogen worden.
Bij jonge patiënten met een hoog LDL-cholesterolniveau en een zeer hoog cardiovasculair risico kan het doelmatig zijn direct rosuvastatine te geven. Als een generiek middel het cholesterolgehalte niet voldoende verlaagt, geeft rosuvastatine als tweede middel lagere kosten en betere resultaten dan atorvastatine.
Rosuvastatine (Crestor®) is een nieuw middel uit de statinegroep voor de behandeling van hypercholesterolemie. Het geeft een dosisgerelateerde verlaging van het LDL-cholesterol, welke significant groter is dan bij vergelijkbare dagdoseringen simvastatine, pravastatine en atorvastatine.
Advies. Bij hypercholesterolemie is een statine de eerste keus ter verlaging van het LDL-cholesterol; atorvastatine, rosuvastatine of simvastatine heeft de voorkeur.
Statines zijn de eerste keuze voor artsen. Meestal wordt gestart met het voorschrijven van simvastatine. Als hiermee het cholesterol niet genoeg daalt, dan kan de arts een andere statine voorschrijven. Bijvoorbeeld atorvastatine of rosuvastatine.
Pravastatine en rosuvastatine geven mogelijk minder spierklachten doordat deze hydrofiel zijn. Hydrofiele statines zijn mogelijk slechter in het passeren van celmembranen van spiercellen en veroorzaken hierdoor in theorie minder spierklachten [5].
Bij hypercholesterolemie is een statine de eerste keus ter verlaging van het LDL-cholesterol; atorvastatine, rosuvastatine of simvastatine heeft de voorkeur.
Statines geven een risico op bijwerkingen, zoals leverfunctiestoornissen, een licht verhoogde kans op diabetes mellitus en, vooral, soms ernstige spierklachten. Er is weinig bewijs dat statines zinvol zijn voor 80-plussers zonder HVZ in de voorgeschiedenis.
Statines remmen het vermogen van spiercellen om energie te produceren. Twintig procent van de mensen die deze cholesterolverlagende statines gebruikt heeft daardoor last van spierpijn.
In de aanbevolen doseringen verlaagt atorvastatine het LDL-cholesterol- en triglyceridengehalte sterker dan pravastatine en simvastatine. Meestal zullen beide laatstgenoemde echter voor een voldoende verlaging van het cholesterolgehalte zorgen.
Hoe lang? Als dit medicijn uw cholesterolgehalte voldoende naar beneden brengt, moet u dit medicijn waarschijnlijk uw leven lang gebruiken. Alleen als u dit medicijn elke dag gebruikt verlaagt het uw risico op hart- en vaatziekten.
Rosuvastatine is sinds 2002 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Crestor en als het merkloze Rosuvastatine in tabletten.
Bij een te hoog cholesterol en bij hart- en vaatziekten. Slik simvastatine in de avond. In de nacht maakt uw lever namelijk meer cholesterol aan. Slik simvastatine elke dag.
Als je lichaam te weinig vocht krijgt, haalt het vocht uit je cellen, tussen je cellen vandaan en uit je bloed. Hierdoor vernauwen je bloedvaten, stijgt je bloeddruk en op termijn zelfs je cholesterolgehalte.
Voor de aanzienlijke groep mensen die statines niet kunnen verdragen, lijkt er een goed alternatief op komst. Een studie onder 307 personen met ernstig verhoogd LDL-cholesterol wijst uit dat injecties met het antilichaam evolocumab het cholesterol net zo goed verlagen als statines.
In koffie zit het stofje cafestol dat het LDL-cholesterol verhoogt. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.
Bij een voldoende magnesiumgehalte/ magnesiumstatus wordt geen overtollige cholesterol geproduceerd, maar de aanmaak tot het nodige peil begrensd. Tegelijkertijd activeert magnesium speciale enzymen die zorgen voor de afbraak van het slechte LDL-cholesterol en in te hoge hoeveelheden bloedvetten.
Statines hebben hun effectiviteit ruim bewezen bij de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten. Stoppen met statines geeft een aanzienlijke toename van de kans op een cardiovasculair event of overlijden. Om deze reden is een levenslange behandeling noodzakelijk.
Langdurig gebruik van statines kan leiden tot een deficiëntie in co-enzym Q10. Het is mogelijk dat hierdoor bijwerkingen als spierpijn en afbraak van spierweef- sel kunnen optreden. Er zijn aanwijzingen dat suppletie van ubichinon (co-enzym Q10) de bijwerkingen van statines kan verminderen.
Medicijnen zijn belangrijk en kunnen levensreddend zijn. Helaas hebben ze ook bijwerkingen. In het geval van statines zijn spierklachten, zoals spierpijn en -kramp, de meest bekende.
Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen. In je darmen gaan de pectinevezels een verbinding met gal aan. Daardoor worden er minder vetten door je lichaam opgenomen.
Rosuvastatine verlaagt het cholesterol en daardoor ook het vetgehalte in het bloed. Mensen die met dit medicijn hun te hoge cholesterolgehalte hebben verlaagd, blijken minder hart- en vaatziekten, zoals hartinfarcten of beroerten te krijgen. Na twee tot vier weken is het volledige effect van dit medicijn bereikt.