Er is echter een reden waarom je beter geen water kunt drinken vlak voordat je naar bed gaat. Om te zorgen dat je niet uitgedroogd raakt, is het van belang dat je genoeg water drinkt. Doe je dit niet, dan kun je onder andere vermoeid raken, prikkelbaar en lusteloos worden en hoofdpijn krijgen.
Voordelen van water drinken voor het slapen
Zo voorkom je dat je opstaat met hoofdpijn en een droge mond! Een slokje water voordat je gaat slapen, houdt niet alleen je vochtbalans op peil. Ook je spieren, gewrichten en hormonen komen daardoor allemaal in balans.
Het wordt vaak aanbevolen om twee uur voordat je naar bed gaat te stoppen met water drinken. Op die manier overspoel je je lichaam niet met extra vocht dat midden in de nacht een ongewenste trip naar de badkamer kan veroorzaken.
Geen water drinken voor het slapen
En dat is geen gekke gedachte aangezien onvoldoende hydratatie je slaapkwaliteit kan verstoren. Zo bleek uit een eerder onderzoek dat mensen met een korte slaapduur van zes uur of minder ook onvoldoende hydratatie hadden.
Water moet de hele dag door gedronken worden in porties van 250-500ml. Begin 's ochtends met 2 glazen water op nuchtere maag om het waterverlies tijdens 8 uur slaap te corrigeren, 3 glazen water in de middag en 3 glazen water in de avond. Wanneer je een dorstgevoel krijgt, kom je eigenlijk al 2-3 glazen water tekort.
Niet meer drinken na 20:00 uur ′s avonds of uiterlijk twee uur voor het slapen gaan. Beperk het drinken van cafeïnehoudende dranken, koolzuurhoudende dranken en alcohol in de avonduren. Drink niet meer dan 2 liter per dag. Plas leeg voor het slapen gaan.
Het lichaam verliest dagelijks 2 tot 3 liter vocht, waarvan 0,5 tot 2 liter 's nachts door uitademen of zweten. Daarom moet u uw waterinname regelmatig op peil houden, vooral 's morgens wanneer we vaak uitgedroogd zijn. Waterverbruik is dus in principe heel gezond.
Het beste is om alle caffeine houdende drankjes na 2 uur 's middags niet meer te drinken. Melk of kamillethee kun je het beste 90 minuten voor slapen gaan drinken waardoor je ontspant en makkelijker in slaap valt. Drink helemaal geen vocht meer vanaf een uur voor je naar bed gaat om toiletbezoeken te minimaliseren.
Dit fruit bevat stofjes die je lichaam helpen om te slapen, zoals kalium en magnesium. Ook zitten bananen boordevol met tryptofaan, een aminozuur dat de aanmaak van slaaphormoon melatonine en stimuleert. Een banaan eten is dus letterlijk slaapverwekkend.
Oorzaken van nachtelijk plassen
Dat kan te wijten zijn aan een verminderde nierfunctie, suikerziekte, neurologische aandoeningen, prostaatproblemen of een onderliggende ziekte. Ook je mentale gezondheid heeft invloed op je plasgedrag. Mensen die piekeren of onrustig slapen moeten s' nachts vaker naar het toilet.
Dus hoeveel water moet u elke dag drinken? Een volwassene verliest per dag gemiddeld 1,5 tot 2 liter vocht via de ademhaling, door het verteren van voedsel en door te zweten. Zelfs tijdens inactieve perioden. En deze 1,5 tot 2 liter water moet weer worden aangevuld.
Als kraanwater langere tijd stilstaat, is het niet meer vers en kan de waterkwaliteit negatief worden beïnvloed. De legionellabacterie, die de veteranenziekte kan veroorzaken, kan dan bij omgevingstemperaturen boven de 25 graden, groeien en een probleem vormen.
Zo dwarrelt er stof in het glas en belanden er deeltjes van eventuele huisdieren of rondvliegende insecten in het water. Ook neemt water kooldioxide uit de lucht op, waardoor de ph-waarde (zuurgraad) van het water zakt. Daardoor smaakt het water na een paar dagen net even wat zuurder.
Water drinken in de ochtend
Je doet er goed aan om gelijk na het ontwaken 1 tot 2 grote glazen water te drinken om de vochtbalans in je lichaam weer aan te vullen. Tijdens het slapen verliest je lichaam namelijk vocht via de ademhaling, speeksel en transpiratie.
Het maakt ook je spijsvertering wakker en verdunt de toxines - giftige stoffen - die zich in de nacht hebben opgehoopt. Om rustig wakker te worden, is het goed om water op kamertemperatuur te drinken. Drink minstens twee glazen water in de ochtend en middag om vermoeidheid te voorkomen en geconcentreerd te blijven.
Binnen 2 minuten in slaap vallen
Sluit je ogen en adem diep in en uit. Ontspan elke spier in je gezicht en let erop dat je niet fronst of je ogen toeknijpt. Adem uit en voel je wangen, mond en tong ontspannen. Laat de druk op je ogen los en laat je ogen rusten in je oogkassen.
Producten met een hoog magnesiumgehalte, zoals bananen, pompoenpitten en heilbot kunnen je behoorlijk moe maken. Dit mineraal werkt namelijk als spierontspanner en kan daarom je energielevel gedurende de hele dag beïnvloeden. Vlak voor het slapengaan hebben ze dus wél een fijne werking.
Cafeïnehoudende voedingsmiddelen en dranken
Vanwege dit effect kunnen cafeïnehoudende voedingsmiddelen en dranken, waaronder frisdrank, koffie, thee met cafeïne en chocoladeproducten met cafeïne, de slaap negatief beïnvloeden en je 's nachts wakker houden.
Veel fruitsoorten bevatten van nature serotonine of dragen bij aan de productie van dit stofje in je hersenen. Je kunt daarom zonder problemen een beetje ananas, sinaasappel, appel, banaan of kiwi eten voor het slapen gaan.
Niet langer dan 8 uur slaap
Als je twee uur meer slaapt dan de voorgeschreven 6 tot 8 uur dan neemt volgens de onderzoekers de kans op een hartaanval of hartstilstand met maar liefst met 41 procent toe. En ook aan de middagdutjes kun je beter niet beginnen.
Het is een natuurlijke detox: op deze manier spoelen afvalstoffen sneller uit je lijf. Wanneer heet water wordt ingenomen, stijgt de lichaamstemperatuur waardoor je begint te zweten. Hierdoor wordt je lichaam ontdaan van allerlei giftige stoffen en wordt het grondig gereinigd.
Kraantjeswater is veilig
Heel wat Vlamingen denken dat kraanwater onveilig is. Maar dat is een hardnekkig misverstand. Je kan op twee oren slapen: het is helemaal veilig. De Vlaamse watermaatschappijen controleren kraanwater élke dag.
Het drinken van warm water wordt binnen de ayurveda aangeraden voor een balans in de stofwisselingsprocessen. Regelmatig warm water drinken is volgens de leer goed voor het stimuleren van de spijsvertering, zodat de voeding tijdens de maaltijd beter kan worden verwerkt en opgenomen.