De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60%. Zowel een te vochtige als te droge atmosfeer wordt bij bepaalde temperaturen als onaangenaam ervaren en kan bovendien leiden tot (gezondheids)problemen. Het inademen van droge lucht voelt allereerst hard en vervelend.
Een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% is optimaal. Wanneer de luchtvochtigheid onder de 40% zakt, kun je last krijgen van droge en geïrriteerde ogen. Als dit te lang aanhoudt, kun je ook last krijgen van een droge huid, schrale lippen, hoofdpijn, concentratieproblemen en hevige vermoeidheid.
In het algemeen is droge lucht beter voor de gezondheid van de luchtwegen, omdat het minder geschikt is voor het overleven en verspreiden van bacteriën en virussen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn in een droge klimaat, waar de lucht vaak droog is en de luchtwegen minder vatbaar zijn voor infecties.
Waarom is een te hoge vochtigheid niet gezond? Een hoge vochtigheid (meer dan 60%) kan leiden tot schimmelvorming in huis. Oudere mensen en kinderen kunnen dan ook snel last krijgen van hun ademhaling. Piepende ademhaling, veelvuldig hoesten en slijm in de neus- en keelholte zijn enkele voorbeelden van ongemakken.
Een lage luchtvochtigheid in je huis betekent dat de lucht te droog is. De luchtvochtigheid is in dat geval lager dan 40%. De luchtvochtigheid in huis is vooral lager in de wintermaanden. Dit komt met name door de centrale verwarming en de droge buitenlucht.
Als de lucht vochtig is, voelt warmte eerder drukkend aan dan wanneer de lucht droog is. Dat komt omdat koeling door verdamping bij hoge luchtvochtigheid bemoeilijkt wordt.
Over het algemeen wordt een relatieve luchtvochtigheid tussen de 30 en 70 procent als behaaglijk ervaren. De moeilijkheid bij het regelen van de luchtvochtigheid is dat de hoeveelheid vocht in de lucht altijd relatief is. Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht.
Een te hoge luchtvochtigheid in huis is erg ongezond. Wanneer de luchtvochtigheid rond of boven de 70 procent komt, dan is de luchtvochtigheid in huis veel te hoog. Dit kan verschillende gevolgen hebben voor de gezondheid van de bewoners, maar ook voor de woning.
De ideale luchtvochtigheidsgraad in huis ligt tussen de 40 en de 60 procent. In de slaapkamer is 40 tot 50 procent luchtvochtigheid het beste. Toch ligt de luchtvochtigheidsgraad er vaak hoger, omdat de badkamer in veel huizen rechtstreeks met de slaapkamer is verbonden.
Een vochtige omgeving bevordert de groei van schimmels en micro-organismen. Dit kan leiden tot allergische reacties, hoofdpijn, benauwdheid, hoesten en chronische neusverkoudheid. Langdurig of veelvuldig vocht op de huid kan de beschermende werking aantasten, wat de werking van irriterende stoffen kan verergeren.
Buiten dat de verwarming eraan meewerkt het vochtgehalte lager te houden en daarmee het risico op schimmel, is ook ventileren van belang. Door ventilatieroosters of een raam dat op een kier staat, wordt overtollig vocht afgevoerd. Terwijl in een huis dat helemaal potdicht zit juist al het vocht binnen gehouden wordt.
Wanneer de luchtvochtigheid laag is, zal de huid meer water afstaan aan de lucht. Wanneer de luchtvochtigheid juist hoog is, zal de huid minder makkelijk vocht afstaan aan de omgeving. Denk maar aan een zomerse 'vochtige' dag, waarbij zweet maar moeilijk verdampt en je kleding aan je lichaam blijft plakken.
Als de luchtvochtigheid in huis te laag is, krijgen veel mensen last van geïrriteerde luchtwegen, barstjes in de lippen, droge ogen of soms zelfs huidklachten. Ook voor het huis zelf is een lage luchtvochtigheid niet goed. Het hout in huis kan gaan barsten en scheuren, omdat hout door uitdroging krimpt.
De meest voorkomende klachten bij een hoge luchtvochtigheid
Denk aan benauwdheid, een oncomfortabel gevoel op de huid, overmatig zweten en onaangename geuren in huis. Benauwdheid en moeite met ademen: Hoge luchtvochtigheid kan het lastig maken om goed te ademen.
Bij 100% luchtvochtigheid is de lucht volledig verzadigd met waterdamp, wat betekent dat de lucht geen extra vocht meer kan vasthouden. Dit wordt ook wel het dauwpunt genoemd.
De belangrijkste en misschien ook wel meest effectieve tip om de luchtvochtigheid te verlagen, is om een luchtontvochtiger in huis te halen. Dit is een apparaat dat de lucht in de kamer filtert en er veel vocht uit haalt.
De temperatuur wordt gemeten met een thermometer. Voor een perfecte meting hang je deze sensor in de schaduw en minstens 1,25 meter van de grond. Zorg dat de sensor niet tussen de bomen of struiken hangt. Er moet namelijk voldoende lucht langs stromen.
Je kunt de luchtvochtigheid in je slaapkamer eenvoudig meten met een hygrometer of luchtvochtigheidsmeter. Een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% is geschikt voor je slaapkamer. Om te zorgen voor de best mogelijke nachtrust, probeer de luchtvochtigheid van je slaapkamer het hele jaar rond op ongeveer 50% te houden.
De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60%. De hoeveelheid vocht in huis is afhankelijk van het weer en de mate waarin je ventileert. Hoe kouder het is, hoe minder waterdamp er in de lucht zit.
de enige manier om de luchtvochtigheid te verlagen is door te ventileren en tegelijkertijd te stoken,doordat een m³ lucht per graad ongeveer 1 gram water kan bevatten krijg je deze er aleen maar uit door koude buitenlucht in huis te halen (bij 10 graden maximaal 10 gram vocht) deze op te warmen (tot 20 graden maximaal ...
Een hoog vochtgehalte in huis kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan er sprake zijn van een vochtprobleem in de muur zoals doorslaand vocht of optrekkend vocht. Maar ook een ventilatiesysteem dat niet goed werkt (of als je niet voldoende ventileert) kan een hoge luchtvochtigheid in huis veroorzaken.
In Nederland is buitenshuis de gemiddelde luchtvochtigheid tussen de 60% en 80%. Dit kan echter sterk verschillen en uiteenlopen van 5% tot 100%. Bij een relatieve luchtvochtigheid van 100% is de maximale hoeveelheid vocht in de lucht bereikt en is het vrijwel zeker aan het regenen.
Bij een te hoge luchtvochtigheid kunnen astmatische longen extra worden geprikkeld. Dat komt omdat bepaalde stoffen in de lucht en de ruimte (zoals schimmelsporen, stuifmeel of huisstofmijt) in dat geval snel toenemen. De ideale luchtvochtigheid bij astma ligt grofweg tussen de 40 en 50%.
Vochtige lucht is moeilijker op te warmen dan droge lucht. Heb je last van koude muren en zijn die te wijten aan een vochtprobleem, dan zal je dus meer moeten stoken om je woning te verwarmen. Bovendien voelt vochtige lucht ook kouder aan dan droge lucht van dezelfde temperatuur.