Steeds meer mensen hebben een vaatwasser. Dit apparaat bespaart je vaak tijd en gedoe. Gemiddeld gebruikt een vaatwasser 1 á 1.5 liter water per keer minder dan afwassen met de hand. Wel is met de hand afwassen in de meeste gevallen beter voor het milieu.
Heb je je wel eens afgevraagd of ouderwets met de hand afwassen zuiniger is dan de vaatwasmachine aanzetten? Om maar meteen met de deur in huis te vallen: vaat afwassen met de hand is meestal zuiniger en goedkoper.
Als je alle vaat in de afwasmachine stopt, verbruik je per jaar 2 tot 3 keer zoveel energie als wanneer je de afwas in een teiltje met de hand doet.
Een afwasmachine is zuiniger op water dan handwas. Maar dat geldt niet voor elektriciteit! Toch is een afwasmachine hygiënischer en doeltreffender tegen ziektekiemen, bacteriën en virussen.
Waterverbruik. Je zou denken dat een vaatwasser veel meer water gebruikt dan een handafwas, maar dat is niet zo. Je verbruikt gemiddeld 10 liter water per afwasbeurt in beide gevallen.
Zo goedkoop mogelijk afwassen doe je zo
Voor- of naspoelen doe je met koud of lauwwarm water in een teiltje, dus niet onder stromend water. Gebruik voor het voorspoelen alleen heet water als de vaat echt vuil is, adviseert Milieucentraal.
Moet ik koud of warm water gebruiken tijdens het handen wassen? Antwoord. Het maakt niet uit of je koud of warm water gebruikt. Vuil en bacteriën laten bij koud water even goed los als met warm water.
Het eco programma duurt dubbel zo lang, maar verbruikt bijna 0,38 kWh minder energie dan het korte programma en 0,58 kWh minder dan het intensieve programma. Met andere woorden: het korte programma gebruikt bijna 40% meer energie en het intensieve programma bijna 60% meer van de Eco stand.
Afwassen met de hand is meestal beter voor het milieu dan de vaat in de vaatwasser doen. Voorwaarde is wel dat je weinig warm water gebruikt: doe de vaat in een teiltje en draai de warme kraan dicht tijdens het afwassen. Gebruik ook geen (of weinig) warm water om de vaat voor- of na te spoelen.
Vaak hebben vaatwassers een eco-stand. Hiermee wast de vaatwasser op een lagere temperatuur, waardoor de vaatwasser 30% minder energie en 25% minder water verbruikt.
In warm water gaat alles sneller dan in koud water. In ijs staan de waterdeeltjes helemaal stil, dan kan je onmogelijk afwassen.
Voorspoelen is niet echt nodig als je de etensresten vooraf een beetje wegveegt. Zo bespaar je meteen 22% water en 5% energie.
Een vaatwasser met het standaardformaat (60 cm breed) is relatief het zuinigst. Een standaard vaatwasser gebruikt de hoeveelheid water en energie per couvert optimaal. Kleinere vaatwassers zijn per wasbeurt wel zuiniger, maar wassen per keer minder vaat schoon.
Een vaatwasser kost per keer ongeveer tussen de €0,15 en €0,25. De kosten kunnen uiteenlopen en zijn erg afhankelijk van het energielabel. Vooral nieuwe vaatwassers zijn een stuk zuiniger dan oudere modellen.
Het ligt er natuurlijk aan hoe vaak je de vaatwasser gebruikt, maar het is verstandig om hem gemiddeld eens in de 2 maanden te reinigen.
Om je vaat schoon te krijgen in de vaatwasser, kun je vaatwastabletten gebruiken.
Je begint je afwas met de glazen, omdat het water dan het warmst en zuiverst is. Voor een extra helder resultaat, kun je de schone glazen omdraaien zodat het water eraf druipt en de glazen dan met een stofvrije theedoek droogwrijven.
Wat blijkt: in plaats van afwasmiddel kun je ook baking soda gebruiken voor je afwas, lazen we op Apartment Therapy. Dat komt doordat baking soda vet opneemt. Hoe je het dan precies gebruikt? Heel simpel: mix een gram of 80 baking soda met een paar eetlepels water, tot je een mooie gladde pasta hebt.
Wasmachines hebben vanaf maart 2021 een energielabel waarvoor een nieuw wasprogramma wordt gebruikt: Eco 40-60. Daarmee komen de andere ecowasprogramma's te vervallen. Het Eco 40-60 programma wast vooral zuiniger door minder waterverbruik dan het katoenprogramma.
Zet je dagelijks je vaatwasser aan? Dan kun je jaarlijks twintig euro besparen als je voor de ecostand kiest in plaats van het standaardprogramma. Voor je vaatwasser geldt hetzelfde als voor je wasmachine. Namelijk dat je op een lagere temperatuur met minder water wast.
Energielabel sinds maart 2021: A tot G
Het loopt nu van A tot G. A is het meest zuinig, G het minst zuinig. Vóór 1 maart 2021 liep het label van A+++ tot D (minst zuinig). De plusjes zijn nu verdwenen, maar dat betekent niet dat apparaten minder zuinig zijn geworden.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
Conclusie. Om je handen goed proper te krijgen, moet je ze vooral lang genoeg wassen. Of je daarbij warm of koud water gebruikt, maakt geen verschil. Het effect van antibacteriële emulsies is al even twijfelachtig.
Na een bezoek aan het toilet zitten er maar liefst 200 miljoen bacteriën op je handen. Handen wassen met zeep is het meest effectieve middel om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen.