Het is niet altijd mogelijk om het ontstaan van wallen te voorkomen. De oorzaak van wallen ligt niet alleen bij vermoeidheid door weinig nachtrust en is niet altijd te voorkomen door goede nachtrust of met de juiste voeding. Vaak is er sprake van veroudering of is het simpelweg een geval van genetische aanleg.
Wallen zijn verdikkingen onder de ogen die ontstaan door een ophoping van vet en/of vocht in de onderste oogleden. Wallen kunnen ontstaan door verschillende externe- en interne factoren. Op sommige factoren kun je een invloed hebben, zoals vermoeidheid en stress.
Wallen onder de ogen geven over het algemeen geen klachten, maar worden vaak wel als cosmetisch onaantrekkelijk ervaren. Wallen onder de ogen zijn een ophoping van vet of vocht onder de huid. Soms uit een overschot van huid zich ook in wallen, bijvoorbeeld door rimpels.
Een goede nachtrust en een gezond en gevarieerd dieet kunnen wallen helpen voorkomen en deels verminderen. Indien je wallen hebt die zijn ontstaan door huidveroudering of genetische aanleg kun je ze helaas niet laten verdwijnen.
Wallen zijn zwellingen onder de ogen als gevolg van een teveel aan vocht, vet of huid. Bij vochtophopingen onder de ogen houdt het weefsel onder de ogen veel vocht vast. Wanneer er sprake is van wallen als gevolg van vochtophoping, is dit vooral te merken in de ochtend.
Te weinig gedronken
Heeft jouw lichaam te weinig vocht, dan zullen afvalstoffen zich ophopen in plaats van dat ze afgevoerd worden. Alcohol drinken is hier een veel voorkomende boosdoener. Doordat afvoerstoffen niet afgevoerd worden, zwellen de bloedvaten onder je ogen op en ontstaan dikke, donkere kringen.
Het gaat vooral om de vitaminen B6, B12, C, en K en het mineraal ijzer. Je huid wordt bleker door een vitamintekort, waardoor je wallen en kringen ook extra zullen opvallen. Teveel zout kan ook zorgen voor een vochtophoping. TIP: Eet voedingsmiddelen die vitaminen B6,B12,C, en K bevatten, alsook veel kalium en ijzer.
Bij de oogkas zitten een soort stootkussentjes van vet om je oogbol te beschermen. Als die verzakken, kunnen ze zich ophopen onder je oog. Hetzelfde gebeurt met vocht, dat zich kan verzamelen bij je oog. Het resultaat in beide gevallen: een dikke wal.
Stress wordt ook vaak gezien als de boosdoener voor wallen. Bij stress maakt uw lichaam, net als bij te weinig slaap, ook cortisol aan. Dit stresshormoon zorgt niet alleen voor alertheid, maar kan ook de vochtbalans in de huid verstoren. Door te weinig vocht in het lichaam, kan de huid onder de ogen nog dunner worden.
Is Vaseline goed voor je wallen? Vaseline onder je ogen smeren werkt dus níet tegen wallen. Eerder averechts, aangezien wallen al vochtophopingen onder je ogen zijn en je ze met vaseline dus eerder in stand houdt dan verhelpt. Oogcrèmes met cafeïne kunnen zwelling onder je ogen verminderen.
Een wallen wegwerken make up bij uitstek is ook een dekkende concealer. Gebruik bij voorkeur een concealer met een rozige tint. Deze tint neutraliseert de blauwtinten van de kringen en wallen onder de ogen. Let op; je brengt eerst foundation aan en gaat pas daarna met concealer aan de slag.
Genoeg vloeistof drinken is een goed idee als u last heeft van droge ogen. Elke dag twee tot drie liter water of ongezoete thee drinken, zorgt ervoor dat uw ogen het vocht krijgen dat ze nodig hebben.
Wallen zijn een verdikking onder de ogen, doordat er vocht is gaan ophopen. Donkere kringen onder de ogen zijn een weerkaatsing van de onderliggende spieren en bloedvaatjes, omdat de huid onder de ogen simpelweg erg dun is.
De behandeling waarbij wallen worden verwijderd, noemen we een onderooglidcorrectie. Deze ingreep kost bij ons slechts €1.725,- waarbij beide oogleden worden behandeld. Het verwijderen van wallen wordt echter nooit vergoed door de verzekeraar, daar dit onder cosmetische ingrepen valt.
Een schijfje komkommer kan de zwelling onder je ogen doen verminderen, en zorgt natuurlijk ook voor verkoeling. Naast het feit dat er mineralen en vitaminen in zitten, bevat komkommer ook cafeïnezuur. Dit doet wonderen voor de kwetsbare huid rond je ogen!
Huidveroudering is de grootste boosdoener bij het ontstaan van vochtwallen. Het collageen in de huid neemt door veroudering namelijk af, waardoor de huid minder elastisch wordt en gaat hangen. Vocht trekt in het huidoverschot dat ontstaat en leidt tot de vorming van wallen of zakken onder uw ogen.
De wallen onder uw ogen zijn eenvoudig te verminderen met fillers. Door een biologisch afbreekbare hyaluronzuurfiller te injecteren, worden uw contouren en het volumeverlies gecorrigeerd. Het resultaat van deze behandeling is direct zichtbaar: uw oogwallen zijn meteen minder aanwezig.
Bij sommige mensen zijn wallen permanent aanwezig, bij anderen alleen als ze slecht geslapen hebben of bij het lachen. Een ander probleem zijn donkere kringen; blauwe of paarse verkleuringen onder de ogen. De meest voorkomende oorzaken van donkere kringen zijn erfelijkheid en slaapgebrek.
Dikke wallen ontstaan dus door een ophoping van vocht of vet. Dit kan erfelijk bepaald zijn, maar gebeurt meestal door de verzwakking van spieren rondom de ogen. Het vet onder de ogen wordt ondersteund door bindweefsel. Dit bindweefsel kan, naarmate je ouder wordt, gaan verslappen.
Theezakjes en speciaal theïne en tannine helpen tegen wallen onder de ogen. Wist je wel dat theezakjes ideaal zijn als wallen wegwerken zonder make up je doel is? Bewaar dus gebruikte theezakjes en doe ze in de koelkast. Leg vervolgens elke ochtend de theezakjes gedurende tien minuten onder je ogen.
Bij jeukende of rode ogen kan je best een koud kompres gebruiken om de ogen te kalmeren of gebruik maken van oogdruppels. Als het gevoel eerder zanderig is maak je jouw ogen schoon met water. Let wel op dat het water eerst gekookt en daarna afgekoeld is of maak gebruik van een zoutoplossing.