Uien. Door uien in een vochtige koelkast te bewaren worden ze eerder zacht en gaan ze eerder schimmelen. Bewaar ze liever op een donkere, droge plek, bijvoorbeeld in een kelderkast. Maar let op: bewaar ze niet te dicht bij je aardappelen, want dat zal de kwaliteit van zowel je uien als je aardappelen achteruit gaan.
Over het algemeen zijn uien één week goed in de koelkast, twee maanden op de fruitschaal en één jaar in de vriezer. Als je uien gaat invriezen, kan je de uien het beste eerst even blancheren.
Ui bereiden & bewaren
Bewaar uien op een koele (12-15°C), donkere en droge plaats buiten de koelkast. Zo zijn ze enkele weken tot 2 maanden te bewaren. Bewaar de uien niet naast aardappels. De uien nemen vocht op uit de aardappelen waardoor ze eerder gaan rotten.
Gesneden uien bewaren
Voor gesneden uien gelden dezelfde regels, alleen zijn deze vaak tot 10 dagen te bewaren. Het advies is wel om de gesneden uitjes zo snel mogelijk te eten, omdat de ui na verloop van tijd vitamines verliest.
Knoflook en uien bewaren na oogst
Bind of vlecht de strengen loof samen en hang ze op, of leg ze in enkele lagen in geventileerde kisten. In de vriezer zijn gesneden of gehakte uien maximaal twee maanden houdbaar. Ingemaakte uien blijven vele maanden goed.
Bevlogen drogen
Het hangt bij ons vol met uien. In de volière, in de chillhoek en in de schuur. Daarbij maken we gretig gebruik van oude wasrekken, waslijnen en knijpers. Na circa 3 á 4 weken zijn de uien droog.
Groenten zoals aardappelen en uien blijven langer vers in een koele, donkere plek. Stop ze dus in de kast.
Wanneer je knoflook in de koelkast bewaart, zal het op een gegeven moment gaan spruiten. Bovendien zal het eerder gaan beschimmelen. Bewaar je knoflook daarom op een donkere, koele plek. Bij de uien, bijvoorbeeld.
Je kunt gesnipperde uien een dag (of 2/3) in de koelkast bewaren. Ze zijn dan niet lekker knapperig meer. Je kunt ze dan nog wel gebruiken voor bakken, braden enz.. maar ze zijn echt niet lekker meer in salades.
In de koelkast wordt knoflook eerder slap en beschimmeld. Ook gaat het vocht in de koelkast ervoor zorgen dat de knoflook ontkiemt en groene uitlopers krijgt. Bewaar dus je knoflook samen met de uien om beide in goede conditie te houden.
Aardappelen niet in de koelkast
Een koelkast is namelijk donker en koel. Toch is dit geen goede plek om uw aardappelen te bewaren. Wanneer u de aardappelen namelijk bewaart in de koelkast gaat de kwaliteit razendsnel achteruit. Door de kou wordt het zetmeel in de aardappelen omgezet in suikers.
Bewaar knoflook op een koele en droge plaats. Bewaar knoflook bijvoorbeeld in de kelder. Het blijft dan zo'n 2 maanden goed. De bol knoflook is niet meer goed als de tenen verschrompelen of uitlopen.
Selecteer verse en rijpe uien zonder beurse of rotte plekken. Pel de uien, snijd ze in stukjes en begin met blancheren: 15 min koken en 1 min afkoelen in ijskoud water. Maak kleine porties en doe het in ziplock zakjes. Plak er diepvriesetiketten met datum en productnaam op.
De witte ui is opvallend groter en scherper van smaak dan de gele ui, maar is toch iets zoeter. Ook is hij erg sappig en knapperig. Oorspronkelijk werd deze ui vooral in de Mexicaanse keuken gebruikt, maar we zien hem nu steeds vaker ook in het Westen terugkomen.
Bewaar tomaten op een koele plek. Bewaar tomaten niet in de koelkast, dat verstoort het narijpingsproces. Ze zijn ongeveer 1 week houdbaar. Nog een reden om ze niet in de koelkast te bewaren, dan verliezen ze hun smaak.
Het beste bewaar je rode ui buiten de koelkast op een koele en donkere plaats. Daar blijft de rode ui bijna 8 weken goed. Zorg ervoor dat je geen aardappelen naast de rode ui bewaart. De uien nemen het vocht op uit de aardappel waardoor deze sneller gaan rotten.
In de koelkast kun je de uien nog een week bewaren. Wikkel het restje in huishoudfolie of stop de gesneden ui in een bakje. Wil je ui langer bewaren? Dan kun je de rauwe ui invriezen.
Door de uitlopers te verwijderen voorkomt u dit en kunt u de rest nog gewoon gebruiken. Overigens bevatten de uitlopers veel antioxidanten, dus als de smaak u niet deert is het dus zelfs de beste keuze ze gewoon te gebruiken. Wacht u echt té lang en wordt de ui of knoflook zacht, dan is die niet langer lekker meer.
Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging.
Aardbeien die je een paar dagen wilt bewaren kun je het beste in de koelkast zetten. Haal ze liever wel uit het doosje en bewaar ze in een bakje, schaaltje of een diep bord waar je een stuk keukenpapier inlegt om het eventuele vocht op te vangen. Dek het bakje we af met bijvoorbeeld huishoudfolie.
Als u knoflook wilt invriezen gaat u hetzelfde te werk als bij uien. U laat de knoflook echter heel en snijd deze niet in stukjes. Dompel de knoflook ook even in een klein beetje olijfolie om ijsvorming in de diepvries te voorkomen.
Bedorven knoflook
Je ziet dat de knoflook niet meer goed is als er donkere, of groene vlekken op zitten. Dit zijn namelijk tekenen van rotten. Tevens moet gepelde knoflook eerder wit, dan geel zijn. En ook als je knoflook wat zacht aanvoelt is-ie niet meer goed.
De vitaminen in aardappelen zijn gevoelig voor warmte, lucht, licht en water. Aardappelen bewaren doe je daarom best op een koele (tussen 2 en 10 °C), donkere, droge en goed verluchte plaats (bv. kelder (kast)) in een geperforeerde papieren zak, een net of een open mand.
Plaats ze op een koele, donkere, goed verluchte en droge plaats (bvb. een kelder of berging), tussen 7 en 10°C is ideaal. Heb je geen koele kelder of berging, dan kan de koelkast (de groentelade) een alternatief zijn. Het wordt aangeraden om aardappelen niet langer dan 2 weken te bewaren in de koelkast.
Ongeschild blijven aardappelen op een koele (8-10°), donkere plek 2-3 weken goed. Bewaar de aardappels in een papieren zak, een doos of een mandje: in een plastic zak ontkiemen of schimmelen ze eerder.