Konijnen hebben zelfgegraven holen en gangenstelsels met meerdere uitgangen, maar brengen veel tijd boven de grond door met voedsel zoeken, rennen en spelen. Ze eten vooral in de avond en ochtend. Midden op de dag rusten ze. Konijnen vinden het prettig om bij elkaar te liggen en elkaars vacht te verzorgen.
Ze graven hun eigen holen en gangenstelsels, maar gaan geregeld naar buiten om voedsel te zoeken, te rennen en te spelen. Konijnen zijn vooral 's ochtends en 's avonds actief. Overdag liggen ze te rusten.
Wassen: Konijnen wassen zichzelf en elkaar ontzettend vaak! Dit is natuurlijk alleen maar goed! Bijten in draden of meubels waar ze weten dat ze niet in mogen bijten: Het konijn is boos of verveeld, geef haar iets anders te doen. Graven: graven is natuurlijk gedrag van konijnen.
Konijnen zijn over het algemeen crepusculair/schemeractief - wat inhoudt dat ze het actiefst zijn rond zonsondergang en zonsopgang. Als u uw konijnen vaak slapend aantreft terwijl u met ze wilt spelen, dan is het beter om dit vroeger op de dag te doen of juist 's avonds.
Aan de oren kan je zien of een konijn zich op zijn gemak voelt. De lichaamstaal van een konijn kan lastig te herkennen zijn. Een goede plek om te starten zijn de oren. Wanneer de oren namelijk dichtbij elkaar staan, omhoog steken en naar buiten wijzen, lijkt het konijn zich op zijn gemak te voelen.
Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur. Sommige konijnen hechten zich echt aan hun baasje. Konijnen zijn echter geen knuffeldieren.
* Ligt hij languit gestrekt op de buik, met de poten naar achteren, dan bedoelt hij dat hij zich relaxed en veilig voelt, dat hij ligt te rusten en nu liever even niet gestoord wil worden. * Ook languit op de zij liggen betekent dat hij zich veilig en prettig voelt.
Hoe lang kan je een konijn alleen laten? Ik zou niet langer dan 1 nacht wegblijven als je niemand voor de konijnen hebt en anders iemand regelen die komt voeren of iemand bij wie je je konijn kan brengen. Als je konijn ziek wordt ben je ook te laat na 3 dagen, ik zou dat risico niet durven lopen.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
Een konijn pakt zo'n tien uur slaap per dag. Sommige konijnen slapen met hun ogen open.
Geef een konijn dagelijks aandacht om het gelukkig te houden. Het best zet je het hok in de huiskamer zodat er altijd wat rumoer is. De meeste konijnen slapen 's nachts en overdag, 's ochtends en 's avonds zijn ze het meest actief.
Knaagdieren en konijnen zijn levendige en slimme dieren. In een saai hok zonder afwisseling gaan zij zich snel vervelen. Ze kunnen dan ongewenst gedrag ontwikkelen, zoals knagen aan tralies en ander stereotiep gedrag. Ook kan verveling er voor zorgen dat de dieren onderling ruzie gaan maken.
Een konijn dat zich verveelt kan vereenzamen en zal minder lang leven. Gelukkig kun jij hier iets aan doen! Klimmen, springen, graven en knagen zijn allemaal bezigheden die een konijn graag doet en nodig heeft.
Dat kan stro, hennep, zaagsel, beukensnipper of iets anders zijn. Je kunt ook combineren om zo jouw favoriete bodembedekking te creëren. Pas wel om met bodembedekkers waar veel stof vanaf komt. Die kunnen namelijk de luchtwegen van jou en je konijnen irriteren.
Een kartonnen doos, op zijn kant, is de perfecte slaapplaats voor een konijn. Zo heeft je konijn een donkere, warme en rustige plek om zijn ogen te sluiten. Ze zijn ook afgeschermd en ingesloten, waardoor een konijn zich veilig voelt. Moet het voor konijnen donker zijn om te slapen, deze informatie vind je hier.
De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek. Op de buik of aan de staart vinden de meeste konijnen minder prettig. Geef het konijn altijd de mogelijkheid om bij je weg te lopen. Een konijn dat geen vluchtmogelijkheid heeft zal zich gestresst voelen.
Konijnen zijn groepsdieren en erg sociaal. Ze wassen elkaar, eten samen en rusten samen uit. Een konijn alleen zetten maakt hem eenzaam of zelfs depressief. Hierdoor kunnen ze nare gewoontes gaan ontwikkelen.
Op schoot zitten en knuffelen kan zorgen voor gezelligheid en helpen om bijvoorbeeld je konijn, cavia of hamster tam te maken. Ga naast je konijn of knaagdier zitten. Zorg voor een lekkere beloning in jouw hand of op je schoot. Laat je knager weten dat je iets lekkers hebt, en laat het neusje het werk doen.
Konijnen hebben een heel goed geheugen. Ze onthouden waar ze zijn geweest, wat er is gebeurd en je kunt ze daarom ook makkelijk kunstjes leren. Konijnen onthouden waar ze al eerder zijn geweest en nare ervaringen of emoties vergeten ze niet snel.
Vooral konijnen kunnen, net zoals wij mensen, rouwen – en ze kunnen in die tijd vaak stiller zijn dan normaal. Zij moeten – net als wij – het verlies van hun maatje verwerken.
- Een eenzaam konijn wordt soms hyperactief of boos. Let op of hij aan tapijten of meubels gaat knagen, of wanneer hij buiten verblijft aan de tralies of het hout van het hok knaagt. - Wanneer een konijn eenzaam is, kan hij ook zijn eigen vacht kaal gaan plukken of zich uit verveling gaan overeten.
Een konijn is een gezelschapsdier en is gewend om in groepen te leven. Dit betekent dat het niet graag alleen is. Als u niet veel thuis bent is het dus beter om 2 konijnen te nemen. Een konijn alleen is maar alleen en dit kan leiden tot het ontstaan van gedragsafwijkingen.
Speelgoed in de vorm van takken om aan te knagen, een buis om doorheen te gaan, een grote kei of boomstronk om op te zitten zijn een paar voorbeelden van dingen die je konijn stimuleren en zijn onderzoekingsdrang prikkelen. Konijnen voelen zich pas prettig als ze gezelschap hebben.
Waarschuwen of aandacht trekken
Hij bijt niet hard, maar doet dit als waarschuwing: 'Weg die voet, ik moet er langs! ' Een konijn kan ook (zacht) bijten om aandacht te trekken, bijvoorbeeld als je ophoudt met aaien. Door even kort te bijten vraagt hij of je door wilt gaan.
Dat wil zeggen dat jouw langoortje een topdag heeft. Zo'n sprongetjes heten 'binkies' en je kan ze terecht vreugdesprongen noemen. Jawel, konijnen springen letterlijk van vreugde een gat in de lucht! Wil je je konijn altijd zo gelukkig houden, zorg dan dat je hem genoeg uitdagingen geeft.