Vermogen van de airco
Ruimtes tot 90 m3: Airco's met een vermogen tot 2,5 Kw. Ruimtes tot 120 m3: Airco's met een vermogen tot 3,5 Kw. Ruimtes tot 180 m3: Airco's met een vermogen tot 5 Kw. Ruimtes tot 210 m3: Airco's met een vermogen tot 7 Kw.
Vermogen = Inhoud x Factor [Watt]
Dit komt overeen met 2,7 kW. Wenst U de warmtepomp in deze ruimte tevens te gebruiken als hoofdverwarming dan krijgt U de volgende berekening: 90 m3 inhoud vermenigvuldigd met factor 50 (Watt per m3). Het benodigd verwarmingsvermogen is dan 4500 Watt.
De huidige generatie airconditioners hebben een SCOP van 4.5 of zelfs hoger. Uit 1 kW elektrische energie halen we minimaal 4.5 kW aan warmte. Verwarmen met airconditioning gaat sneller dan met de traditionele CV installatie en geeft u de mogelijkheid alleen de ruimtes te verwarmen die worden gebruikt.
Bijvoorbeeld: De woonkamer is 6 meter lang, 4 meter breed en 2,5 meter hoog. De berekening wordt dan 6 x 4 x 2,5 = 60 m3. Al naar gelang de kenmerken van de ruimte gebruikt u een vermenigvuldigingsfactor van 30, 40 of 50. Vermenigvuldigingsfactor 30: Deze factor staat voor goed geïsoleerde ruimtes met weinig ramen.
Hoe weet je bij het kiezen van een airco hoeveel BTU je nodig hebt per m3? Voor een gemiddeld huis in Nederland geldt de stelregel dat je voor elke kubieke meter ongeveer 30 tot 40 Watt koelvermogen nodig hebt. Dat is gelijk aan 100 tot 135 BTU per m3.
Zoek een airco met een inverter-compressor. Dit is een type compressor dat zorgt voor een constante en efficiënte koeling en verwarming. Overweeg een airco met een multi-split systeem. Hiermee kunt u meerdere ruimtes tegelijkertijd verwarmen of koelen, in plaats van één enkele unit voor de hele woning.
Gaan we dus uit van een goed geïsoleerde ruimte, dan rekenen we het benodigde vermogen van een airco voor 100M3 uit door dit te vermenigvuldigen met factor 30. Dat ziet er zo uit: 100M3 x 30 = 3000 Watt (of 3 kW).
100 W/m2 – Een ruimte met gemiddelde bouw isolatie, maar met een groot verlies van warmte o.a. door ventilatie. 120 W/m2 – Een ruimte met lage isolatie. Bijvoorbeeld een oud gebouw met nieuwe ramen en lichte isolatie in de muren. 140 W/m2 – Ruimte met slechte isolatie.
Verwarmen verbruikt ongeveer 6 keer meer dan koelen, Verwarm je je living bijvoorbeeld primair met een 5kW model, dan verbruik je 1.368kWh per jaar of ongeveer 300 euro aan elektriciteit.
De nadelen:
Alleen de ruimte waar de airco is geplaatst wordt verwarmd. Voor het verwarmen van meerdere ruimtes is een mulit-split airco nodig. De kosten van een airco met meerdere binnendelen liggen hoger dan een nieuwe cv-ketel. Airco kan door de geluidseisen niet bij alle type woningen geplaatst worden.
Is een airco te gebruiken als hoofdverwarming? Ja, maar het is niet aangeraden. Airco als hoofdverwarming is alleen een goed idee voor kleine en optimaal geïsoleerde woningen. In de meeste gevallen gebruik je een airco vooral als extra bijverwarming.
Split-Unit airco systeem KWB Cooling – Comfort klasse inverter airconditioner speciaal ontworpen voor kenners van designontwerp en energiebesparende technologieën.
Omdat warme lucht opstijgt is het voor een airco moeilijker om de vloer mee te verwarmen. Dit heeft als gevolg dat de temperatuur bij de grond kan verschillen van de temperatuur bij het plafond. Als we retailbedrijven als voorbeeld nemen, dan willen we niet dat de temperatuur op de hoogte van de unit wordt gemeten.
Moderne airconditioners kunnen de temperatuur naar wens regelen, zowel in de zomer als in de winter. Ze werken heel efficiënt volgens het principe van de warmtepomp. Deze warmtepomp draait zijn functie gewoon om tijdens de winter, zo verwarmen ze ruimtes met warme lucht.
Reken het zelf het aantal Watts uit dat je nodig hebt. Vermenigvuldig de gewenste temperatuur maal 3,86. Je hebt dan het aantal Watt per kubieke meter.
De airco is bijna altijd goedkoper dan de CV ketel, op één uitzondering na. Als de temperatuur buiten zakt tot onder de 15 graden, is de CV ketel goedkoper. Je kunt naast je huis ook andere objecten verwarmen met een airconditioning, namelijk de boot, loods, caravan, schuur of chalet.
Airco versus CV ketel
Het rendement van het verwarmen met de airco kan oplopen tot over de 400% terwijl de CV ketel niet boven de 96% komt. De meeste airco split units hebben het energielabel A++ waardoor het bijna het hele jaar een goedkopere manier is om je huis te verwarmen.
In het geval van een ruimte van 150m3 met een goede isolatie, wordt de berekening dus als volgt: 150m3 x 30 = 4500 Watt (of 4,5 kW). Voor deze ruimte heb je dus een airco nodig van 5 kW. Ook als je een airco voor 250m3 zoekt, vind je die bij AircoGarant.
De 3,5 kW van LG, Mitsubishi, Daikin en Samsung scoren allemaal ruime voldoendes. LG wint de strijd, met een 8,1 gemiddeld, vooral op basis van de prestaties en het gebruiksgemak. De fabrikant mag het stempel van de Consumentenbond daarom voeren.
Als testwinnaar – met een gemiddelde overall score van 8,1 – rolt de LG F09MT NSM + F09MT U24 uit de bus, een splitunit met een koelvermogen van 2,5 kW. Pluspunten van deze airco zijn volgens de Consumentenbond onder andere dat hij 'heel zuinig koelt', de ruimte snel weet te koelen en een stille binnenuit heeft.
Mitsubishi Electric (MBE) is zeker zo goed als Daikin. Daikin is wel beter in marketing en zoals al aangehaald, je ziet het veel hangen en mensen zijn kuddedieren dus neemt men sneller Daikin. MBE is daarentegen wel goedkoper, en vooral, het is veel "opener" dan Daikin.