Verkoopt u vapes en e-liquids aan consumenten? Dan gelden dezelfde wettelijke eisen als bij de verkoop van tabak en rookwaren. Verder geldt er vanaf 2023 een verbod op vapes met een smaakje. De NVWA controleert of u zich aan de verkoopeisen houdt.
De e-sigaret is toegestaan. Wel zijn er regels om ervoor te zorgen dat jongeren niet beginnen met het gebruik ervan. In het Nationaal Preventieakkoord staat bijvoorbeeld het volgende: Op 1 juli 2020 is het rookverbod uitgebreid met de e-sigaret, met en zonder nicotine.
Verkopen via een sigarettenautomaat
Sigarettenautomaten (tabaksautomaten waarbij klanten zelf sigaretten kunnen kopen) zijn verboden in de horeca. Verkooppunten die wel sigarettenautomaten mogen hebben, zijn supermarkten, benzinestations en horeca zonder alcoholvergunning.
De verkoper moet de leeftijd van iedereen die tabak, elektronische sigaretten of navulverpakkingen wil kopen vaststellen aan de hand van een geldig identiteitsbewijs. Deze vaststelling mag alleen achterwege blijven wanneer iemand overduidelijk ouder is dan 18 jaar.
Het verbod betreft zowel vloeistoffen voor navulverpakkingen als voorgevulde e-sigaretten en wegwerpvapes. Verder mogen vanaf 2025 e-sigaretten zonder smaakje niet meer verkocht worden in supermarkten en gemakszaken, alleen nog in speciaalzaken.
Vanaf 1 juli 2023 is het Nederland niet langer toegestaan om vapes en e-liquids te verkopen via het internet, bijvoorbeeld via een webwinkel of via social media. Verkoop op afstand is dan helemaal niet meer toegestaan.
Nee, je mag een wegwerp e-sigaret niet zomaar weggooien. Er zit namelijk een batterij in verwerkt en deze moet dan ook als zodanig worden afgevoerd. Vaak zit er in een lokale supermarkt of bouwmarkt een punt waar je deze batterijen kan inleveren. Klik voor het dichtsbijzijnde punt op deze link.
De boete die door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wordt uitgedeeld als in een uitgaansgelegenheid wordt vastgesteld dat mensen e-sigaretten roken is net zo hoog als bij een 'gewone' sigaret: 600 euro bij een eerste overtreding. Dat kan bij herhaling oplopen tot 4500 euro.
Voor beginners is een van de vragen die ze vaak stellen of vapen een harde geur afgeeft zoals traditionele sigaretten. Het hangt van verschillende factoren af. Het kan helemaal geen geur hebben of het kan ruiken naar de vele verschillende smaken van ijs en cheesecake tot guave en moedermelk.
Er geldt een limiet van 100ml per flesje e-liquids. U mag maximaal 15 batterijen meenemen in uw handbagage, inclusief de batterijen in uw e-sigaret en eventuele andere elektronische apparaten die u bij u draagt.
Verkoop aan minderjarigen is verboden, meld overtredingen
De overheid wil jongeren ontmoedigen om te gaan roken. Daarom is het verboden om sigaretten, shag en andere rookwaren te verkopen aan jongeren onder de 18. Dit verbod geldt ook voor vapes en e-liquids.
De analyse leert dat in 2019 de algemene marge op sigaretten gemiddeld 6,41% was. In 2021 wordt dat echter 5,46%.
Aanleiding voor het verbod zijn de inzichten van het Trimbos-instituut over de schadelijkheid van e-sigaretten. In de factsheet 'E-sigaretten' van het Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging staat hier meer informatie over. Het verbod moet e-sigaretten (vapes) minder aantrekkelijk maken voor jongeren.
Banaan, sinaasappel of biscuit: alle smaken voor e-sigaretten worden op 1 oktober 2023 definitief uit de handel genomen. Dat blijkt uit een wijziging die onlangs is gepubliceerd in de Staatscourant. Vanaf die datum mogen vloeistoffen voor zogenoemde vapes en andere e-sigaretten alleen nog naar tabak smaken.
Een wegwerp e-sigaret is gelijk aan ongeveer 30 sigaretten. 5 capsules zijn gelijk aan ongeveer 30 sigaretten. 5 cartomizers zijn gelijk aan ongeveer 100 sigaretten. 10 ml e-liquid is gelijk aan ongeveer 100 tot 120 sigaretten.
Bij regelmatige blootstelling aan nicotine kan cotinine tot drie weken na de laatste blootstelling waarneembaar zijn.
Roken én e-sigaret gebruiken is extra slecht
Uit onderzoek blijkt mensen die de e-sigaret én de sigaret roken, meer nicotine in hun lichaam kunnen krijgen. Dat kan gevaarlijk zijn. En mensen die allebei gebruiken kunnen meer risico lopen op bijvoorbeeld hartproblemen.
Ongezond. De damp van een e-sigaret bevat – net als tabaksrook – schadelijke stoffen, zoals nicotine, propyleenglycol, glycerol en aldehyden. Het inademen van deze stoffen kan de luchtwegen irriteren of beschadigen. Ook kunnen hartkloppingen ontstaan en heeft de gebruiker een verhoogde kans op kanker.
Verboden. Sinds begin dit jaar is de verkoop in Duitsland officieel verboden. De hoogste rechters van Duitsland kregen te maken met de zaak van een man die was veroordeeld in 2013 door de rechtbank van Frankfurt tot 9.000 euro boete.
Deze werden voorheen slechts licht belast. In Duitsland kost een flesje vape vloeistof van 10 ml op dit moment rond de 5 euro. In 2022 komt daar € 1,60 bovenop en dit stijgen zelfs tot € 3,20 in 2026. Hetzelfde geldt voor producten voor het verwarmen van tabak.
Lange tijd werd gedacht dat schade aan de longen blijvend en onomkeerbaar was. Uit recenter onderzoek blijkt echter dat dit niet waar is. Ondanks dat er schade kan blijven bestaan, herstellen de longen beter dan aanvankelijk werd gedacht.
Vype E-pen 3: capsules tobacco 18mg bestellen | Albert Heijn.
Op kant en klare e-liquid staat meestal een houdbaarheidsdatum vermeldt. Deze houdbaarheidsdatum is er omdat men twee jaar na het produceren en verpakken van e-liquid, niet meer kan garanderen dat de smaak en het nicotinegehalte nog net zo optimaal zijn als in het begin.