Geef aandacht: Als je hond zijn poot op je legt, betekent dit waarschijnlijk dat hij aandacht wil. Geef hem dus de aandacht die hij nodig heeft, speel met hem, knuffel hem of geef hem wat lekkers. Zo zal je hond weten dat hij op de juiste manier om aandacht heeft gevraagd.
Je hond wil je graag beschermen. Je hond wil de situatie controleren. Je hond vindt de situatie spannend. Je hond vindt dat hij de baas is en uit dominantie.
Je hond legt zijn hoofd op je schoot om je te laten weten dat hij er voor je is. Hij geeft je steun en wil je graag helpen. Als je hond dit doet terwijl je je zo voelt, toont dit aan hoe sterk de band tussen jullie is. Je maatje staat klaar voor je en wil je beter laten voelen.
Dit kan een manier zijn om genegenheid te tonen, net zoals u ervoor zou kiezen om naast een vriend of geliefde te gaan zitten. Sommige honden blijven graag op de grond in plaats van naast u op de bank te zitten, zodat ze vlak bij je voeten of er zelfs bovenop te belanden.
Je hond ligt tegen je aan
Als je hond tegen je aanleunt is dit een teken van liefde en vertrouwen. Honden kunnen dit soms ook doen omdat hij iets wil of angstig is.
Losse schouders, een kwispelende staart, ontspannen oren, een lichtjes geopende muil, pretlichtjes in zijn ogen en een zelfverzekerde uitstraling zijn allemaal overduidelijke tekenen dat je hond gelukkig is. Een gelukkige hond ziet er relaxed uit en heeft pretlichtjes in zijn ogen.
Poot opleggen; dit is aandachtvragend (aandachteisend) gedrag, bijvoorbeeld om geaaid te worden. Neus duwen; dit is ook aandachtvragend gedrag. Kop op arm of schoot leggen; dwingend om aandacht vragen. Op schoot gaan liggen; de hond neemt letterlijk en figuurlijk een hogere positie in dan de eigenaar.
Een hond, en zeker een vreemde hond, ervaart het als onaangenaam wanneer we op hem afkomen en zonder te knipperen recht in de ogen kijken. Dit komt over als dominant gedrag en aan hun reactie is dat meteen te zien.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Het is misschien niet zo hygiënisch als je hond je likjes geeft, maar het is wel ontzettend lief. Likjes staan namelijk gelijk aan kusjes geven. “Honden geven likjes om ons te laten weten dat ze om ons geven en dat ze zich niet bedreigd voelen door ons.
Waarom loopt mijn hond me achterna
Je hond is wat onzeker aangelegd of heeft stress en heeft jouw aanwezigheid en steun nodig om zich goed te voelen. Je hond vindt het gewoon gezellig. Honden zijn sociale dieren en zijn graag bij je. Dus als je gaat lopen, gaan ze met je mee.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je hond je steeds volgt: Je hebt nooit aangeleerd dat hij op zijn plek moet blijven liggen. Hij wil je beschermen. Hij dringt zich op aan jou.
Hij legt bijvoorbeeld zijn oren plat, houdt zijn staart tussen zijn benen en buigt zijn hoofd naar beneden. Deze lichaamstaal kan gezien worden als een manier voor de hond om sorry te zeggen. Onderzoek heeft aangetoond dat honden in staat zijn om emoties zoals spijt te ervaren.
Fixeren doet een hond ook als hij jaagt. Hij blijft stil staan, fixeert en valt aan. Fixeren kan vooraf gaan aan agressie. Fixeren wordt door honden ook gebruikt in spel (in spel komen allerlei gedragingen aan bod, door de spelboog geeft de hond aan dat zijn gedrag geïnterpreteerd moet worden als zijnde spel).
Hoewel deze houding er een beetje vreemd uitziet is het niets om bezorgd over te zijn - dit betekent dat ze heel zelfverzekerd zijn en zich veilig voelen in hun woonomgeving. Dit is logisch omdat slapen op de rug de meest kwetsbare positie is voor een hond.
'Liefdesbeetjes'. Ken je dat, van die kleine zachte knabbeltjes in je arm, die soms toch venijnig aan kunnen voelen? Honden doen dit vaak als ze dicht bij je zijn als teken van verbondenheid.
Welke geuren houden honden niet van? Hete kruiden - Chili, hete pepers of peper kunnen de gevoelige neus van een hond irriteren en niezen en loopneus veroorzaken. Andere specerijen zoals kruidnagel en kaneel ruiken onaangenaam voor honden en kunnen zelfs giftig zijn voor de dieren.
Als een hond ontspannen is zal je zien dat zijn hele gezichtsuitdrukking ontspannen is. Dit betekent dat de huid rondom de ogen ontspannen is en daardoor de ogen wat amandelvormig staan. Soms worden de ogen zelfs wat dichtgeknepen. Soms kan een hond die ontspannen is ook een knipoog geven.
De gezichtsuitdrukking en blik van een hond laten veel zien over hoe hij over jou denkt. Als je hond naar je kijkt met een ontspannen, open mond en opgetrokken wenkbrauwen en ontspannen oren, dan weet je: dit is een teken van liefde! Is je hond ontspannen, dan kan het heel verbindend werken om elkaar in de ogen kijken.
Honden communiceren onderling vooral met behulp van lichaamstaal. Er zijn daardoor bepaalde plaatsen die een hond bedreigender kan vinden dan anderen als hij daar aangeraakt wordt. Op de kop of op de rug is een voorbeeld van zo'n plaats waar een hond zich bedreigd kan voelen als je hem daar aait.
Als een hond een ander likt zegt hij eigenlijk: ik accepteer dat jij de baas bent. Het hoofd van de roedel – jij in dit geval – krijgt dan vaak een stevige lik over het gezicht, of op de hand. De likkende hond kwispelt voorzichtig met zijn staart en laat hiermee zien dat hij geen kwaad in de zin heeft.
Honden beseffen dus zeer goed dat ze op dat moment grappig zijn. Uiteraard zal de humor van de hond wel nooit erg veelzijdige vormen aannemen. De complexe aard van de humor van de mens valt niet te evenaren. Maar toch kunnen we er dus van uitgaan dat honden wel degelijk over een soort gevoel voor humor beschikken!
Het empathische vermogen van een hond
Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat honden onze emoties kunnen herkennen en per emotie anders reageren. Onderzoekers stelde vast dat honden eerder een huilend persoon benaderen dan iemand die gewoon praat of neuriet.
Honden kunnen op allerlei manieren troost bieden aan mensen, bijvoorbeeld door fysiek contact, vertelt ze. "De hond legt bijvoorbeeld een speeltje bij je op schoot om je uit te dagen of hij wil naar buiten waardoor je fysieke beweging krijgt. Deze beweging kan helpen om symptomen en angst te verminderen.