Doe dingen die ontspannen (zoals wandelen), maar neem geen drank of drugs. Ga naar de huisarts als de klachten niet vanzelf minder worden en als u somber of bang bent. Gesprekken met de praktijkondersteuner of een psycholoog kunnen helpen. Er zijn verschillende vormen van gesprekken/therapie.
Wat maakt PTSS erger? Lang wachten met behandelen is de voornaamste reden voor toename van de PTSS klachten. Hoe langer je wacht, hoe erger de klachten worden. Een slechte leefstijl, waaronder ongezonde voeding, alcohol- of drugsgebruik, is een risicofactor voor toenemende klachten.
Tips voor naasten
Laat iemand met een posttraumatische stress-stoornis zijn of haar verhaal doen. Luister aandachtig en oordeel niet. Het kost tijd om te herstellen van een trauma. Zeg dus niet “het gaat vast snel over” en schep geen valse verwachtingen.
Een PTSS kenmerkt zich door vier groepen verschijnselen die ontstaan als u een psychotrauma heeft doorgemaakt. Dit soort gevoelens uiten zich via woede-uitbarstingen, agressie of prikkelbaarheid, slecht slapen, concentratieproblemen, heel wakker en alert zijn en heftig schrikken van onverwachte dingen.
Probeer uw dagritme vast te blijven houden. Dit houdt in dat je een vaste tijden probeert op te staan en naar bed te gaan. Daarnaast hoort hierbij dat je regelmatig en gezond probeert te eten. Zoek afleiding en in- of ontspanning door het doen van een activiteit.
De nare gebeurtenissen komen steeds terug in uw gedachten of dromen, u kunt het niet tegenhouden. Dat geeft heftige emoties: u bent bang, boos en/of verdrietig. Het heet een posttraumatische stressstoornis (PTSS) als deze 2 dingen voor u kloppen: De klachten zijn heel heftig en gaan niet vanzelf weg.
Een posttraumatische stressstoornis is goed te behandelen. Je kunt herstellen van complexe ptss klachten. Daarvoor zijn verschillende behandelmethoden. De behandelaar kan u er meer over vertellen.
Luister naar elkaar: Laat je naaste of partner vertellen en accepteer zijn of haar verhaal als de waarheid. Iemand met PTSS heeft vaak last van schuldgevoelens. Door onvoorwaardelijk te accepteren wat hij of zij zegt, help je je naaste.
Het heet een posttraumatische stressstoornis (PTSS) als:
De klachten heel heftig zijn en niet vanzelf weggaan. De klachten langer dan een maand duren. De klachten kunnen meteen na de traumatische gebeurtenis ontstaan, maar dat hoeft niet. Soms komen de klachten zelfs pas jaren later.
De klachten zijn van korte(re) duur; van enkele uren tot een paar dagen, maximaal 4 weken. Bij een posttraumatische stressstoornis kunnen PTSS symptomen ook meteen ontstaan. De klachten die terug te voeren zijn op die traumatische ervaring kunnen ook pas na weken, maanden of zelfs jaren ontstaan.
Een trauma en zelfs posttraumatisch stresssyndroom (PTSS) kan iedereen oplopen, zowel op je werk als daarbuiten. Maar op je werk vertellen dat je daar last van hebt, en dat het mogelijk je werk beïnvloedt, blijft moeilijk. Hoe open je over je trauma wil zijn, is een persoonlijke keuze, benadrukt Iris van Beukering.
Net als bij lichamelijke wonden gaan deze psychische wonden meestal vanzelf. Meer dan 90% van de mensen die een psychotrauma doormaakt, houdt daar geen blijvende psychische problemen aan over.
Die angst kan korte of lange tijd grote impact hebben op je leven. Je hebt last van acute PTSS als je klachten ongeveer een maand aanhouden. Houden de klachten langer aan, dan spreken we van chronische PTSS.
Patiënten met PTSS hebben verhoogde levels van noradrenaline in hun hersenen. Deze chemische boodschapper is betrokken bij onrust en stress. Dit kan verklaren waarom het voor mensen met PTSS moeilijk is om zich weer veilig te voelen na het meemaken van het trauma.
Een aanrijding of bedrijfsongeval lijdt vaak niet alleen tot lichamelijk letsel, maar ook tot psychische letsel. Als deze klachten ontstaan als gevolg van een trauma zoals een ongeluk, dan spreken wij van een posttraumatische stressstoornis, afgekort PTSS. Bij een complexe ptss kan zelfs arbeidsongeschiktheid ontstaan.
De comorbiditeit tussen posttraumatische-stressstoornis (PTSS) en persoonlijkheidsstoornissen is hoog; 35% van de PTSS-patiënten voldoet ook aan de criteria van een persoonlijkheidsstoornis. Het betreft vooral de paranoide-, borderline-, vermijdende- en dwangmatige-persoonlijkheidsstoornis (Friborg et al., 2013).
Als je iets engs of schokkends (een traumatische gebeurtenis) meemaakt en dat niet goed verwerkt, dan kun je PTSS (posttraumatische stressstoornis) ontwikkelen. Het voelt dan alsof de nare gebeurtenis je achtervolgt met nachtmerries en levensechte herinneringen (flashbacks).
Traumagerichte psychologische behandeling
De resultaten van data-onderzoek laten zien dat ongeveer 39% van de mensen met PTSS deze behandeling krijgt. Mogelijk is dit percentage lager, omdat 41% van deze mensen minder dan het aantal sessies krijgt dan de richtlijn aanbeveelt (8 tot 12 sessies).
Een Post Traumatisch Stress Syndroom, PTSS kan volgen als iemand is blootgesteld aan een zeer traumatische gebeurtenis, waarop iemand bijvoorbeeld met de dood geconfronteerd is geweest, en daarop kan reageren met intense angst, afschuw en hulpeloosheid. Het is een hevige stressreactie op een schokkende gebeurtenis.
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) komt veel voor na niet-aangeboren hersenletsel (NAH), zoals een cerebrovasculair accident (CVA) of een traumatisch hersenletsel. De prevalentie van PTSS na traumatisch hersenletsel wordt in een meta-analyse geschat op 15,6% en in het eerste jaar na een CVA op 23%.
Jezelf geruststellend toespreken
Zeg hardop: “Ik heb een herbeleving. Het is niet echt, ik ben veilig.” Probeer deze zin steeds langzamer te herhalen. Benoem eventueel ook waar je nu bent en hoe de ruimte er uitziet. Benoem de datum van vandaag, het jaar, hoe oud je bent en zeg: “Ik ben veilig.”
Behandeling voor PTSS
Een psycholoog kan je helpen om de schokkende gebeurtenis te verwerken. Als posttraumatische stress behandeling of PTSS therapie maken wij bewezen succesvol gebruik van EMDR therapie of imaginaire exposure. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization And Reprocessing.
De posttraumatische stressstoornis PTSS wordt ook wel als PTSD post-traumatic stress disorder aangeduid en heeft als belangrijk kenmerk dat de traumatische ervaring, zonder dat je het zelf wilt, weer naar boven komt.
Een posttraumatisch stressstoornis (PTSS) wordt bij mensen met een licht verstandelijke beperking vaak niet herkend. Dat terwijl zij een verhoogde kans hebben op traumatisering en PTSS. Je kunt dus spreken van onderdiagnostiek op het gebied van PTSS bij mensen met een licht verstandelijke beperking.