Ja, een smartphone op je kamer is zeker slecht voor je. Naast dat de telefoon continu straling afgeeft, kan de telefoon je ook afleiden en kan je slechter in slaap komen. Moet je telefoon uit 's nachts om beter te slapen? Idealiter zou je de telefoon 's nachts geheel uitzetten en wegleggen.
Het is nog nooit bewezen dat straling van mobiele telefoons schadelijk is voor de hersenen. Je mobiele telefoon mag 's nachts dus gewoon naast het bed blijven liggen.
De led-technologie, die in huidige schermen van computers, laptops, tablets en smartphones zit, zendt meer blauw licht uit dan oudere beeldschermen. Dat dit blauwe licht invloed heeft op de biologische klok en zo de slaap kan verstoren, was al bekend.
Of de extra straling van mobiele netwerk 5G schadelijk is, is nog niet helemaal duidelijk. Wel duidelijk is het feit dat de overheid strenge stralingslimieten heeft gesteld, waardoor een straling van een netwerk - of bijvoorbeeld telefoonstraling - niet schadelijk mag zijn voor uw gezondheid.
Teveel tijd op je telefoon doorbrengen heeft allerlei gevolgen, zoals: Je spreekt minder met vrienden af. Je aandacht/focus verschuift van het dagelijkse leven naar je telefoonscherm. Je gaat minder snel nog ergens heen, eigenlijk ben je aan het vervreemden van je omgeving.
Behandeling. In principe bestaat er geen behandeling tegen de directe effecten van ioniserende straling. Slechts de secundaire effecten kunnen eventueel bestreden of beperkt worden. Het maakt overigens verschil of de bestraling lokaal of over het gehele lichaam plaatsvond.
Het is dus niet zo dat je telefoon 's nachts opladen heel schadelijk is omdat de batterij dan 'overstroomt'. Toch raden sommige partijen, waaronder verzekeraars en de brandweer, af om je toestel voor het slapengaan aan de oplader te leggen. Dit heeft vooral met het risico op brandgevaar te maken.
Een simpele oplossing om sneller en beter in slaap te vallen, is om 's avonds beeldschermen te vermijden. Zorg ervoor dat je anderhalf uur voordat je gaat slapen de televisie en de computer uit zet.
Je telefoon buiten de slaapkamer houden is een goede oplossing voor je nachtrust. Toch lukt dat de meesten niet. Zet daarom je telefoon op 'Niet storen'. Als je dit inschakelt zullen oproepen en meldingen stil zijn en word je tijdens het slapen niet afgeleid door meldingen en trillingen.
Leg je mobiele telefoon nooit onder je kussen. Ook je mobiele telefoon geeft straling af die je slaap niet ten goede komt.
Verschillende recente studies tonen aan dat het licht dat de apparaten afgeven, het bioritme verstoort waardoor minder slaaphormonen (melatonine) worden aangemaakt, die maken dat men slaperig wordt, en meer cortisol dat u wakker houdt. Daardoor raken we later in slaap en slapen we ook minder diep.
Tot 100 procent opladen is slecht voor je batterij
Opladen tot 100 procent leidt dus tot veel meer slijtage dan opladen tot 70 of 80 procent. Daarnaast is het schadelijk voor je batterij om te blijven doorladen nadat de 100 procent is bereikt.
Toch is het slim om je altijd af te vragen: zit ik niet teveel op mijn telefoon? In totaal zitten Nederlanders 5,5 uur per dag achter een scherm, blijkt uit onderzoek van GWI en TEAM LEWIS. Goed nieuws: dat is een stuk minder dan het wereldwijde gemiddelde van 7 uur per dag.
Antwoord: Het lijkt niet schadelijk te zijn om langdurig in het donker naar een telefoonscherm te kijken. Wel vermoeiend omdat de ogen continu voor dichtbij aan het scherpstellen zijn. Voorkom kramp van de oogspieren door het scherm niet te dichtbij te houden of af en toe veraf scherp te stellen.
Als u 's avonds naar een beeldscherm kijkt, zorgt het te heldere, blauwe licht ervoor dat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine onderdrukt wordt. Het lichaam begint pas met het produceren van melatonine als u rustig in bed ligt. Daardoor kan het lang duren voor u zich moe voelt en in slaap valt.
De leeftijd die door de meeste deskundigen wordt aangeraden is 11 of 12 jaar. 'Dat is de beste tijd als je kijkt naar de ontwikkeling van een kind', zegt Justine Pardoen, specialist mediaopvoeding van Bureau Jeugd en Media.
Gebruik smartphone toegenomen
Waar het wereldwijde gemiddelde bijna 7 uur bedraagt, zitten Nederlanders dagelijks 5,5 uur voor een scherm. De tijd die de gemiddelde Nederlander achter een computer of tablet doorbrengt, blijft in 2021 zo ongeveer gelijk aan 2020.
Het kan niet veel kwaad om het toestel te gebruiken tijdens het laden, maar bij voorkeur zet je de telefoon even uit. Door de accu tegelijk te laden en te ontladen kan de maximale capaciteit sneller afnemen. De beste manier om de accu op te laden is door het toestel helemaal uit te zetten als deze aan de lader gaat.
Echt brandveilig is het niet, goedkoop is het wel. Telefoonopladers zijn tegenwoordig zo zuinig dat ze in het stopcontact kunnen blijven, per jaar gebruikt het stekkertje zo'n 13 kWh, net iets meer drie euro dus. Per dag kost je dat iets meer dan een halve cent.
Telkens 'bijvullen' is beter dan wachten tot de batterij (bijna) leeg is. Voorkom zoveel mogelijk dat de batterij onder de 20% zakt of zelfs helemaal leeg raakt. Laad de smartphone liever niet verder op dan 80%. Schakel Aangepast opladen (Android), Batterij beschermen (Samsung), of Geoptimaliseerd opladen (iPhone) in.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld licht kunnen we ioniserende straling niet zien of voelen. Er is echter veel kennis over straling en over wat dat met de gezondheid van mensen doet. Veiligheid en gezondheid staat bij alle toepassingen van ioniserende straling voorop.
Voor mensen is gammastraling erg gevaarlijk, omdat het zoveel energie heeft en moeilijk tegen te houden is. Vaak heb je een dik stuk lood of ongeveer een meter beton nodig om de meeste gammastraling tegen te houden. In het menselijk lichaam kan gammastraling veel schade aanrichten.
Snelladen tot 80% is efficiënter
De laatste 20% van je accu is namelijk minder snel geladen. Over je hele reis gerekend is je totale laadtijd dan ook korter als je twee keer stopt bij een snellaadstation en tot 80% oplaadt dan één keer tot 100%.