Gemeenten in Zuid-Limburg lopen het grootste risico om in de greep van de georganiseerde misdaad te komen. Dat blijkt uit de Onderwereldkaart, een onderzoek van RTL Nieuws naar zogeheten ondermijnende criminaliteit in Nederland. Ook Rotterdam, Den Haag en Arnhem zijn kwetsbaar.
Meer moorden in de grootste steden
Een derde van alle moorden in 2021 werd in de drie grootste steden gepleegd: 15 in Amsterdam, 15 in Rotterdam en 11 in Den Haag. In de grootste steden, Rotterdam voorop, vallen ook relatief de meeste slachtoffers van moord en doodslag.
Kiev. Op de nummer 1 van meest onveilige grote Europese steden staat Kiev. Dit komt uiteraard door de oorlog met Rusland en het bijkomende geweld. Het Russische leger schiet met regelmaat raketten af op de stad waarbij verschillende gebouwen zijn ingestort.
Rotterdam en Amsterdam stonden in 2021 samen op de eerste positie van de wrange landelijke moordlijst: in beide steden werden volgens het CBS in dat jaar 15 personen met voorbedachte rade gedood.
Opvallend is dat groepen risicojongeren overal in het land te vinden zijn. Zo kennen het centrum van Almere, de Rosmolenwijk in Zaandam, Emmermeer in Emmen en Keent in Weert hoge percentages. Rotterdam is met 10.940 risicojongeren koploper van Nederland. Vooral de wijken Delfshaven en Feijenoord scoren hoog.
Gemeenten in Zuid-Limburg lopen het grootste risico om in de greep van de georganiseerde misdaad te komen. Dat blijkt uit de Onderwereldkaart, een onderzoek van RTL Nieuws naar zogeheten ondermijnende criminaliteit in Nederland. Ook Rotterdam, Den Haag en Arnhem zijn kwetsbaar.
De gemeente Dinkelland is de veiligste gemeente van Nederland volgens de jaarlijkse Misdaadmeter van het Algemeen Dagblad. In de Twentse gemeente was er vorig jaar één keer sprake van een straatroof, werd twee keer een auto gestolen en gebeurden geen overvallen.
In Limburg grootste daling, in Rotterdam de kleinste
Landelijk daalde het aantal mensen dat slachtoffer was van traditionele criminaliteit tussen 2012 en 2021 met 43 procent. Het aantal misdrijven dat de politie op dit gebied registreerde nam met 52 procent af.
Noord-Holland (17 procent slachtoffer) en Utrecht (15) procent zijn qua veiligheid de slechtste provincies van Nederland. Er zijn voor deze cijfers landelijk 135.000 mensen geënquêteerd.
Amsterdam is opnieuw de onveiligste gemeente van Nederland. Eindhoven staat op nummer twee. Rotterdam op nummer drie. Boxtel, Oss, Oisterwijk, Loon op Zand en Uden stegen allemaal naar de top 100.
1. Klaas Bruinsma. Bruinsma was de eerste echte drugsbaron van Nederland. Eind jaren tachtig was hij zelfs de grootste drugsbaron van Europa.
De politie registreerde in 2021 veertienduizend gevallen van cybercrime. Dat is een toename van bijna een derde ten opzichte van 2020 en drie keer meer dan in 2019. De toename van het aantal aangiften van onlinecriminaliteit en cybercriminaliteit vertaalt zich ook in de instroomcijfers van het OM.
1. Vermogensmisdrijven. Eén van de meest voorkomende misdrijven in Nederland zijn de vermogensmisdrijven. Bij het plegen van vermogensmisdrijven denkt u wellicht aan de doorgewinterde crimineel maar relatief gezien worden minderjarigen vaak verdacht van het plegen van vermogensmisdrijven.
De grootst nog in levende zijnde seriemoordenaar zou de Colombiaan Pedro Alonso López zijn. Hij zou naar schatting 350 vrouwen en kinderen hebben verkracht en vermoord. De grootste seriemoordenaar aller tijden zou volgens het Guinness Book of Records de Indiër Thug Buhram (of Behram) zijn.
Aantal moorden: misschien 259 (!) Hoofverpleger Frank Hooijmaijers (1935-2006) is hoogstwaarschijnlijk de seriemoordenaar die in Nederland de meeste moorden heeft gepleegd. Hij wordt verdacht van 259 moorden, hij bekent er dertien en wordt veroordeeld voor vijf.
Zowel dorpen als steden in Limburg en Brabant scoren gemiddeld hoger op de lijst dan de rest van Nederland als het gaat om diefstallen en de kans op een overval. Ook de drugscriminaliteit is hier relatief hoog. In Zuid- en Noord-Holland voelen de inwoners zich relatief gezien het minst veilig.
Dat IJsland hier het beste scoort is niet verwonderlijk. Het heeft het laagste criminaliteitscijfer van Europa en daardoor ook het kleinste aantal gevangenen per honderdduizend inwoners. Ook de andere Scandinavische landen scoren goed. Noorwegen, Finland en Denemarken vervolledigen de top 4 van veiligste bestemmingen.
1. Zwitserland geldt als de veiligste plek in Europa met zeer weinig moorden, geweldplegingen en verkeersdoden, zullen reizigers waarschijnlijk erg veilig zijn in dit land. Zwitserland heeft ook een zeer laag risico op natuurrampen en een van de laagste niveaus van perceptie van corruptie in Europa.
Uit onderzoek blijkt dat je op de Waddeneilanden verreweg het veiligst kunt wonen. Ook in Rozendaal of Montfoort is de kans vrijwel nihil dat je woont in de buurt van een mogelijk gevaarlijke plek.
In 2019 voelt 32 procent van de mensen zich wel eens onveilig. Dit aandeel is meer dan het dubbele van dat van de onveiligheidsgevoelens in de eigen buurt. Het percentage dat zich wel eens onveilig voelt is lager dan in 2017 (34 procent) en 2012 (37 procent). In 2019 voelt 1 procent zich in algemene zin vaak onveilig.
Het aandeel verdachten onder de Nederlandse bevolking is tussen 2005 en 2021 met 60 procent afgenomen. In 2005 was 1,9 procent van de bevolking verdacht van een misdrijf, in 2021 was dat 0,8 procent. Bij alle generaties en herkomstgroepen neemt het percentage geregistreerde verdachten van misdrijven sinds 2005 af.
New York is er trots op dat het zichzelf heruitgevonden heeft als de veiligste grote stad van Amerika, met een moordcijfer dat elk jaar daalt.
De toename van geregistreerde criminaliteit komt vooral doordat de High volume misdrijven stegen, onder meer in gebieden waar veel bezoekers komen, zoals de Burgwallen, Grachtengordel-West en -Zuid, Nieuwmarkt en De Weteringschans.
Op basis van de punten waarop de veiligheid gebaseerd is, staat Minnesota zelfs op de eerste plaats voor veiligheid op het werk. Ook het aandeel onverzekerden in Minnesota is laag. Er zijn weinig verkeersslachtoffers in de staat.