Eet verspreid over de dag en op vaste tijden langzame koolhydraten, ofwel vezelrijke producten. Voorbeelden hiervan zijn fruit, groenten, melk, yoghurt en volkoren producten. Ook omega-3 vetzuur (vind je in vette vis) en vitamine B hebben een positieve invloed.
Vitamine D
En dat niet alleen, ze hebben ook invloed op ons humeur. Vitamine D stimuleert de aanmaak van serotonine (het gelukshormoon), wat betekent dat je minder kans hebt op depressies of andere ziektes die te maken hebben met een tekort aan hormonen, zoals de afgifte van melatonine.
Vitamine D en de hersenen
Die stof heeft invloed op op ons humeur. Uit onderzoek blijkt dat een tekort aan vitamine D het serotoninegehalte in de hersenen wordt verlaagd. Een serotoninetekort kan zelfs leiden tot depressie. Uit meerdere onderzoeken blijkt het verband tussen een tekort een vitamine D en het humeur.
De oorzaken van een chagrijnige bui
Het kan komen door slechte nachtrust, stress, onverwachte gebeurtenissen of onregelmatige voeding. Er kan ook iets voorvallen in de loop van de dag waardoor je goede humeur wordt aangevallen.
Chagrijnig bestaat uit chagrijn en het achtervoegsel -ig. Chagrijn is eeuwen geleden geleend uit het Frans. Het Franse chagrin betekent 'korzeligheid', 'verdriet'. Sinds het begin van de twintigste eeuw komt de vernederlandste spelling sacherijn voor.
Je humeur wordt gereguleerd door neurotransmitters en hormonen (1). Dopamine, cortisol en adrenaline zijn drie bekenden: dopamine is het zogenaamde 'gelukshormoon' en adrenaline en cortisol zijn stresshormonen. Wanneer het lichaam veel dopamine aanmaakt, zorgt dat voor een goed humeur.
Een onschuldig vitaminepilletje om je weer blij te voelen, het zou ideaal zijn. Zo ver is het nog niet helemaal. Maar onderzoek wijst wel uit dat zo'n 100 mg vitamine B6 per dag negatieve stemmingswisselingen kan helpen voorkomen.
Op de lange termijn kan gezond eten bijdragen aan een gezond en fit lichaam, wat beter voor je humeur is dan in een ongezond lichaam leven. Daarnaast zijn er dus voedingsstoffen waarvan gedacht wordt dat het je humeur kan verbeteren. Het gaat dan om magnesium, zink, omega 3 vetzuren, vitamine D en tryptofaan.
Wat is het? Serotonine staat bekend als hét gelukshormoon. Dit komt omdat er een sterk verband is tussen de hoeveelheid serotonine in je lichaam en je gemoedstoestand. Bij mensen die redelijk veel serotonine aanmaken hebben van nature veel zelfvertrouwen en tevredenheid over zichzelf.
Zoals eerder beschreven maken we serotonine aan vanuit tryptofaan. We raden daarom voeding met een grote hoeveelheid van dit aminozuur aan. Dit zijn bijvoorbeeld bananen, vis, zuivel, bruine rijst, kikkererwten, eieren, pitten, sesamzaden en noten.
Er is al veel onderzoek gedaan naar de invloed van voeding op de mentale gezondheid. Zo ontdekten wetenschappers dat de consumptie van groenten en fruit de psychologische gesteldheid ten goede kan komen. Een andere studie liet zien dat het eten van rood vlees de kans op een depressie verlaagt.
Chagrijnig is een gemoedstoestand waarbij jouw ongenoegen tot uiting komt. De volksmond zegt: 'hij reageerde heel chagrijnig'. Het is dus ook een uiting van ongenoegen of ontevredenheid.
chagrijnig:
als synoniem van een ander trefwoord: knorrig (bn) : brommerig, brommig, chagrijnig, geïrriteerd, gemelijk, humeurig, kniezerig, korzelig, kregel, mopperig, morose, narrig, nors, nurks, ontevreden, prikkelbaar, wrevelig.
Oké, je bent chagrijnig en dat heeft een reden. Of beter gezegd, twee redenen, namelijk de hormonen oestrogeen en progesteron. Toch kun je proberen het chagrijnige gevoel te verminderen.
Zo speelt ook stress een rol: honger wordt gelinkt aan cortisol en dat stresshormoon zorgt ervoor dat we snel geïrriteerd raken. Daarnaast maakt de context en hoe zelfbewust je bent uit of je vanwege een knorrende maag snel woedend reageert, zeggen de onderzoekers.
als je in een slechte stemming bent
Voorbeeld: `Hij heeft vaak humeurige buien. ` in een slecht humeur vb: 's morgens is mijn vader altijd erg humeurig Synoniemen: chagrijnig gemelijk geprikkeld korzelig geïrriteerd Tegenstellingen: blij vrolijk verhe...
Depressieve klachten kunnen leiden tot een tekort aan vitamine D. Het idee hierachter is dat mensen met depressieve klachten minder vaak buiten komen en zo minder vitamine D aanmaken door contact met de zon. Vitamine D wordt voornamelijk aangemaakt in het lichaam door blootstelling aan de zon.
Vitamine D-supplement lijkt depressieve symptomen bij volwassenen te verminderen. 17 augustus 2022 – Een uitgebreide meta-analyse toont aan dat vitamine D-supplement depressieve symptomen bij volwassenen kan verminderen. Een internationaal team van onderzoekers bestudeerde tientallen onderzoeken van over de hele wereld ...