Verdeling bij Vandebron. Alle energie die onze energiebronnen produceren, wordt duurzaam opgewekt. Van de elektriciteit van Vandebron komt 64,8% uit windenergie, 30,3% uit zonne-energie en 4,9% uit bio-energie. Als energieleverancier moeten we (helaas) ook gas aanbieden.
De meeste stroom uit ons stopcontact komt van gascentrales in Nederland, maar er komt ook waterkracht uit Noorwegen en kernenergie uit Frankrijk.
U kunt zelf energie opwekken door middel van zonnepanelen, zonnecollectoren, een windmolen of een warmtepomp. Steeds meer mensen doen het, en besparen afhankelijk van de installatie tot wel 50 procent op hun energiekosten.
Via kerncentrales en het verbranden van fossiele brandstoffen wordt zogenaamde 'grijze' stroom opgewekt. Via zonnepanelen, windmolens, water en het verbranden van biomassa, wordt 'groene' stroom opgewekt. Bij het opwekken van grijze stroom wordt het milieu belast, omdat hierbij CO2 vrijkomt.
Elektriciteit wordt opgewekt door energie. En op dit moment zijn het nog de grote energiecentrales die fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en gas verbranden om energie op te wekken. Het zijn geen duurzame energiebronnen, ze zijn snel aan het opraken en het is schadelijk voor het wereldklimaat.
Zonne-energie
De zon is een schone energiebron die nooit opraakt. Je kunt zelf de energie van de zon benutten met zonnepanelen of een zonneboiler op je dak.
Je kunt er ook voor kiezen om zelf je energie op te wekken. Hiermee bespaar je op je energierekening en het is beter voor het milieu. Je kunt zelf energie opwekken door middel van zonnepanelen, een warmtepomp, een zonneboiler of een windmolen. Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen.
Met zonne-energie kun je makkelijk gratis elektriciteit opwekken. Het is dan ook de populairste vorm van gratis energie. Zonnepanelen worden almaar goedkoper om te installeren. Bovendien heb je er geen vergunning meer voor nodig.
Om elektrische energie van de energiecentrale naar jou thuis te transporteren worden hoogspanningsleidingen gebruikt. Het verlies aan warmte in de hoogspanningsleiding is, door de weerstand van de kilometerslange draad zelf, extreem hoog wanneer dit bij een normale netspanning (230 V) gebeurt.
De landelijke netten zijn in Nederland en België eigendom van de overheid. Beheerders van de regionale netten wettelijk verplicht eigenaar van het net dat zij beheren.
In Nederland wordt het grootste deel van de elektriciteit geproduceerd door verbranding van fossiele brandstoffen, zoals aardgas en steenkool. Maar elektriciteit wordt ook gemaakt door verbranding van biomassa, met windturbines, waterkracht, zonnecellen en kernenergie.
Omdat wind- en zonne-energie uit Nederland nog schaars is, zorgt dat voor de bouw van nieuwe windmolens en zonnecentrales.
Veel bedrijven maken elektriciteit van het gas via warmtekrachtkoppeling. Gas is een goede transportbrandstof. De verbranding van gas is relatief schoon in vergelijking met olie en kolen, waardoor personenauto's en bussen op aardgas in opkomst zijn.
Bij Pure Energie wekken we groene energie op uit zon, wind en water. Met onze Nederlandse zonnepanelen en windmolens wekken we zonne-energie en windenergie op. Sinds kort wekken we ook waterenergie op door middel van waterkracht. Ook dit is een vorm van groene energie.
In 2019 werd in Nederland bijna 71 miljard kWh opgewekt met aardgas. Dat komt overeen met 58,7% van de elektriciteitsproductie. De laatste jaren, sinds 2016, neemt dit percentage steeds iets meer toe, met name omdat kolenstroom wordt uitgefaseerd omdat het veel meer broeikasgassen uitstoot, 2,5 keer zoveel als gas.
Magnetisme wordt al lang gebruikt om bewegingsenergie te transformeren naar elektrische energie. Een voorbeeld hiervan is de fietsdynamo waar bewegende elektrische geleiders in een magnetisch veld zorgen voor de opwekking van elektriciteit (wet van Faraday).
Ook in de winter kun je energie opwekken met zonnepanelen. De werking van zonnepanelen is namelijk afhankelijk van het licht dat de zon afgeeft en niet van de warmte. Zelf groene energie in de winter opwekken kan dus prima. Je zal alleen relatief minder energie opwekken doordat er minder zonuren op een dag zijn.
Particulieren kunnen teveel opgewekte stroom enkele dagen opslaan in een accu. Onder andere Vanadium-Redox-accu's en natrium-zwavelaccu's worden veel gebruikt om de schommelingen in wind- en zonne-energie op te vangen. Bijvoorbeeld: De Johan Cruijff Arena in Amsterdam heeft een superbatterij.
Betere stroomgeleiding in de winter
De stroom verplaatst zich via de stroomkabels. Wanneer de temperatuur buiten lager is, geleidt het stroom beter door de kabels. Stel dat je op een winterse dag één uur zon hebt, dan wek je op die dag meer energie op dan één uur op een warme zomerse dag.
Een windmolen levert net zo veel energie als 30.000 zonnepanelen. Voor veel bedrijven zijn 200 tot 5.000 zonnepanelen echter meer dan genoeg om in hun eigen energieverbruik te voorzien. Investeren in een windmolen met zo'n overschot aan vermogen heeft dus niet veel zin.
Maar als er de ruimte is om meer zonnepanelen te plaatsen, kan de productie van een zonnepark wel vergelijkbaar zijn met die van een moderne windmolen. Om evenveel op te wekken als één van onze windmolens van Windpark Deil, is er circa elf á vijftien hectare aan zonnepanelen nodig.
Windenergie, zonne-energie en waterkracht zijn veruit de schoonste manieren van duurzame energie opwekken. Of biomassa wel zo duurzaam is, wordt nog veel over gediscussieerd. Biomassa heet duurzame energie omdat de bron hernieuwbaar is.