Ondanks dat koudschuim of traagschuim niet per definitie beter is dan de ander, spreken we een absolute voorkeur uit voor traagschuim indien je last hebt van rugklachten. Traagschuim werkt namelijk zoals al eerder genoemd drukverlagend en vormt zich naar je lichaam waardoor er een uitstekende drukverdeling ontstaat.
Traagschuim. De beste matrastoppers voor rugpijn zijn meestal gemaakt van traagschuim, latexschuim of koudschuim. Toppers van boxspring traagschuim zijn effectief omdat traagschuim zich naar je lichaam vormt, waardoor de uitlijning van je wervelkolom en nek verbetert.
Koudschuim is een wat steviger materiaal en dus veerkrachtiger dan traagschuim, ook als het matras warmer wordt wanneer er iemand op ligt te slapen. Traagschuimmatrassen worden dan juist wat zachter, omdat het schuim als het ware een mal maakt van de slaper. Het voordeel? Die slaper heeft dan geen last van drukpunten.
Traagschuim, ook wel bekend als NASA schuim, werkt namelijk drukverlagend. Een traagschuim matras vormt helemaal naar je lichaam en zorgt voor een uitstekende drukverdeling. Ideaal voor mensen met chronische rugklachten omdat de hele rug goed wordt ondersteund.
Deze matrassen zijn dan ook niet aan te raden voor mensen met rugklachten. Koudschuim matrassen hebben meestal geen comfortzones en zijn daarom minder geschikt voor mensen met rugklachten. Wel gaan ze lang mee en passen zich goed aan het lichaam aan. Traagschuim matrassen zijn niet geschikt voor mensen met rugklachten.
De kern van het matras is in de meeste gevallen gemaakt van koudschuim of pocketveren. Een matras volledig van traagschuim maken is geen aanrader. Het matras zal veel te zacht worden en geen ondersteuning meer bieden. Juist door de combinatie van verschillende materialen voelt het traagschuim zo comfortabel aan.
Een traagschuim matras wordt vaak als (te) warm ervaren. De warmte heeft alles met het ventilerende vermogen te maken en dit heeft weer alles met de densiteit te maken. Hoe hoger de densiteit, hoe kleiner de celdichtheid en dus hoe minder lucht er dan doorheen kan.
Zowel polyether en koudschuim als traagschuim matrassen worden wellicht gemaakt met giftige stoffen. Daarnaast worden er in sommige gevallen giftige, schadelijke stoffen toegevoegd tijdens het productieproces.
Gebaseerd op de resultaten van het onderzoek verzorgde een medium-hard matras patiënten een betere balans tussen ondersteuning van de rug en comfort voor de lage rugpijn dan een hard matras.
Doordat traagschuim matrassen drukverlagend werken worden de drukpunten als nog goed verdeeld. Het biedt tot twee keer meer drukverlaging waardoor uw gewrichten en spieren worden ondersteund. Daarnaast zorgt het traagschuim ervoor dat het matras zich perfect naar uw lichaam gaat vormen.
Koudschuim is en blijft veerkrachtig. Ook als het warm wordt – dus als er iemand op ligt te slapen. Koudschuim biedt onder alle omstandigheden tegendruk en steun. Traagschuim is niet veerkrachtig en geeft geen tegendruk.
Een goed dekmatras heeft een dikte van tenminste 6 cm, en start in de kern minimaal op in de kwaliteit HR koudschuim, De kernmaterialen moeten altijd bestaan uit veerkrachtige grondstoffen, die zich van zelf herstellen, zoals de koudschuimen, traagschuimen, latex, en de Talalay latex.
Wat zijn de voordelen van een koudschuim topper? Koudschuim kent vele voordelen: Dankzij de open celstructuur beschikt koudschuim over uitstekende klimaateigenschappen: koudschuim ventileert optimaal en beschikt over hoogwaardige vocht- en temperatuurregulatie. Koudschuim geeft geen geur af.
Welke toppers voor zijslapers? Als zijslaper kun je het beste een topper kopen die speciaal geschikt is voor zijslapers. Een topper voor zijslapers mag iets inzakken bij de schouders en heupen, zodat er geen drukpunten ontstaan. Als zijslaper kun je het beste een traagschuim of gel topper kopen.
Heb jij het snel te warm in bed? Kies dan voor een matras waarvan de afdeklaag bestaat uit gelschuim of koudschuim. Gelschuim werkt verkoelend en ventilerend, koudschuim zorgt voor een goede verluchting en een optimale vochtafvoer. Daarnaast adviseren wij om een binnenkern van pocketveren te kiezen.
Over het algemeen is traagschuim één van de beste materialen voor mensen die last hebben van rugklachten. Traagschuim, ook wel bekend als NASA-schuim, werkt namelijk druk verlagend. Een traagschuim matras vormt zich helemaal naar uw lichaam en zorgt voor een uitstekende drukverdeling.
Zacht matras zorgt voor minder rugklachten
De uitslagen van dit Spaanse onderzoek komen overeen met de bevindingen van Bart Haex, hoofd van het laboratorium voor Functionele Biomechanica aan de Universiteit van Leuven (België). Volgens Haex slapen de meeste mensen te hard waardoor de rug zich niet kan ontspannen.
Het grootste verschil tussen een koudschuim en traagschuim matras is de manier waarop het matras ondersteuning geeft. Bij een koudschuim is de tegendruk over het gehele matras verdeeld. Het matras biedt overal evenveel steun. Traagschuim vormt zich daarentegen juist naar het lichaam.
De beste traagschuim topper per categorie (beste algemene keuze, meest luxe keuze en beste goedkope keuze) is achtereenvolgend: Hypnia Bamboe Traagschuim Topper. Tencel Hybride Topdekmatras. MediQ Otrhopedische Topper Nasa.
Een koudschuim matras houdt weinig warmte vast, waardoor het matras minder snel indeukt. Dit komt de comfort ten goede. Koudschuim matrassen zijn vaak iets duurder in de aanschaf, maar hebben een zeer lange levensduur. In de regel hebben koudschuimmatrassen verschillende eigenschappen.
Traagschuim werd ontwikkeld voor gebruik in de ruimtevaart en wordt daarom ook wel NASA-schuim genoemd. Het reageert langzaam, vandaar de naam tráág-schuim. Een traagschuim matras zakt langzaam in als je erop gaat liggen en komt ook weer langzaam in zijn oorspronkelijke vorm terug als je opstaat.
Traagschuim reageert op (lichaams-)warmte en vormt naar jouw lichaam, waardoor het perfecte ondersteuning biedt. Dit grote voordeel is vaak de reden dat mensen voor een topper van traagschuim kiezen. Als het warmer weer is vormt dit materiaal zich sneller naar je lichaam en met kouder weer kan dit wat langer duren.
Reken op een levensduur van 7 - 9 jaar. Traagschuim matrassen heeft drukverlagende eigenschappen en moet blijven terugveren nadat je erop hebt gelegen. Na 8-10 jaar zal de kwaliteit minder worden.
Polyether is goedkoop, koudschuim is duurder en traagschuim (Tempur, memory foam, NASA schuim) is nog duurder. Dat heeft vooral te maken met het productieproces dat snel (polyether) of relatief langzaam verloopt.