Hiermee is de 335-jarige oorlog, ofwel de Scilly War, de langste oorlog uit de geschiedenis geworden zonder dodelijke slachtoffers.
Het conflict vloeide voort uit de Nederlandse inmenging in de Engelse Burgeroorlog. De zogenaamde "oorlog" duurde 335 jaar, zonder dat er een schot gelost werd of slachtoffers vielen, en zou de langste oorlog in de geschiedenis zijn.
In Sealand is nooit oorlog geweest.
Driehonderdvijfendertigjarige oorlog (1651 - 1986) - Dit conflict tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en de Scilly-Eilanden (bij de zuidwestkust van Engeland) vloeide voort uit Nederlandse inmenging in de Engelse Burgeroorlog. Ondanks dat de 'oorlog' 335 jaar zou duren, loste nooit iemand een schot.
Tweede Wereldoorlog, 1939 -1945
Tussen 1939 en 1945 vielen 60 tot 72 miljoen dodelijke slachtoffers. Met 23,4 miljoen doden verloor de Sovjet-Unie de meeste inwoners.
In Nederland leven we momenteel niet in oorlog. Maar ons land stuurt jaarlijks honderden militairen uit naar conflictgebieden.
Er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor specifieke dreigingen voor Nederland, maar de ontwikkelingen in het conflict volgen elkaar snel op. Dat maakt dat het dreigingsbeeld snel kan veranderen.
Costa Rica: het eerste klimaatneutrale land ter wereld
Het ziet ernaar uit dat Costa Rica het eerste klimaatneutrale land ter wereld wordt. Al in 2007 maakte de regering bekend dat zij in 2030 klimaatneutraal willen zijn. Inmiddels wordt gesproken over 2021.
17 april 1986 – de Nederlandse ambassadeur Huydecoper reist naar de Zuid-Engelse Scilly-eilanden om een vredesakkoord te ondertekenen. Het akkoord betekent het einde van de langste oorlog ooit. 335 jaar lang zijn Nederland en de Scilly-eilanden met elkaar in oorlog geweest.
De Engels-Zanzibarese oorlog werd uitgevochten door het Verenigd Koninkrijk en het Sultanaat Zanzibar op 27 augustus 1896. Met een duur van 38 minuten is het de kortste oorlog in de geschiedenis.
IJsland: het veiligste land
Volgens de Global Peace Index uit 2021 is IJsland het land met de grootste kans om vreedzaam te blijven tijdens een wereldoorlog.
Einde en gevolgen van de Honderdjarige Oorlog (juli 1453) In 1435 stapten de Bourgondiërs over van de Engelse kant naar de Franse zijde. Hierna werd het Engelse leger geleidelijk Frankrijk uitgejaagd. De Honderdjarige Oorlog eindigde op 17 juli 1453, toen Frankrijk de Slag bij Castillon van de Engelsen won.
In 1664 veroverden de Engelsen onder andere Curaçao, Nieuw-Amsterdam en het centrum van de Nederlandse slavenhandel door in West-Afrika de Nederlandse factorijen in beslag te nemen. Dit lieten de Nederlanders niet over hun kant gaan dus stuurden zij admiraal Michiel de Ruijter naar de koloniën.
Nederland heeft lange tijd, tussen 1839 en 1940, een neutraliteitspolitiek gevoerd. Na de Tweede Wereldoorlog is deze politiek echter verlaten ten faveure van deelname in het NAVO-bondgenootschap. Ook België was neutraal sinds 1839, maar werd tijdens de Eerste Wereldoorlog aangevallen door het Duitse Rijk.
Waarom is Nederland neutraal tijdens WO I? Nederland is een klein land tussen grootmachten als Frankrijk, Engeland en Duitsland, tegen wie het Nederlandse leger niet opgewassen is. Neutraal blijven is volgens de regering de beste manier om zo ongeschonden mogelijk uit conflicten te komen.
Als de Russische president Vladimir Poetin besluit een kernwapen te gebruiken in de oorlog met Oekraïne, dan zal de Verenigde Staten samen met andere NAVO-landen ingrijpen om Russische troepen en hun materiaal te vernietigen.
Vladimir Poetin gaat geen nucleair wapen inzetten. Dat zegt luitenant-generaal buiten dienst en oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif in BNR's Big Five.
Volgens Russisch parlementslid én voormalig legercommandant Andrey Gurulyov kan de oorlog in Oekraïne nog minstens tot 2027 aanslepen. Of misschien zelfs nog langer.
Na de Nederlandse capitulatie op 15 mei 1940 wordt er tot in 1944 niet meer actief gevochten in ons land. Wel worden er door zowel geallieerde- als bezettersbombardementen uitgevoerd. Deze bombardementen kosten vele mensenlevens en richten grote schade aan.
In het najaar van 1944 werd het zuiden van Nederland bevrijd door het Engelse, Amerikaanse, Canadese en Poolse leger. Deze samenwerkende legers werden de 'geallieerden' genoemd. Het gebied ten noorden van de grote rivieren was nog niet bevrijd; een gewaagde poging daartoe mislukte in september.
13 in de Oorlog is een jeugdprogramma van de NPS, uitgezonden op NPO Zapp. De serie gaat over jongeren in de Tweede Wereldoorlog. Het programma wordt gepresenteerd door Lisa Wade. In de gespeelde delen van elke aflevering staat telkens de oorlogsbeleving van een 13-jarige centraal.