De beglazingen hebben een geluidswering (Rw) van maximaal 39 dB.
Vergeleken met enkel glas is elke soort dubbel glas al geluidswerend. Tussen de glasplaten van dubbel glas zit ruimte. Deze ruimte (de spouw) is gevuld met lucht of gas. Dat zorgt voor een extra demping van de geluidstrillingen Hoe breder de spouw, hoe beter de demping.
Gasvulling in de spouw
In het nieuwe, beter isolerend HR++ glas is de spouw gevuld met een milieuvriendelijk edelgas. Dit gas weert het glas een stuk beter dan gewoon dubbel glas. Kiest u voor HR++ glas, dan isoleert u uw woning tegen geluid en tegen de kou van buitenaf.
Drievoudig isolatieglas
Indien alle drie de glasbladen dezelfde glasdikte hebben, dan is de geluidsisolatie van Triple beglazing gelijk of zelfs soms een fractie minder dan de geluidsisolatie van dubbelglas met dezelfde glasdiktes.
Triple glas isoleert beter dan HR++ glas, omdat het een extra glasplaat en een extra warmte-reflecterende laag (coating) heeft. Daardoor verlies je minder warmte van binnen naar buiten.
HR++-glas heeft een extra isolerende folie, maar deze is onzichtbaar. Je kan erachter komen welk soort dubbel glas je hebt door te kijken op de aluminium strip tussen de glasplaten. Zie je de letters HR: dan is het HR++-glas. Staan er geen letters, of wel letters maar geen HR: dan is het meestal dubbel glas.
Maar er zijn sindsdien steeds beter isolerende soorten glas op de markt gekomen. HR++ glas houdt bijvoorbeeld 75 procent meer warmte binnen dan gewoon dubbel glas. In een gemiddelde eengezinswoning scheelt dit maar zo nog eens €150 per jaar aan gas.
Als je normaal dubbel glas vervangt door HR++ glas scheelt dat bij een temperatuurverschil van 30 graden (binnen 20, buiten -10) 828 W (12 x 30 x 2.3 = 828 W). Per dag is dat een besparing van 19.87 kWh. Een goed ingeregelde HR-ketel haalt uit 1 m3 gas ongeveer 8 kWh.
Thermobel TG LS is een drievoudige beglazing, die een hogere lichttransmissie en een hogere vrije-warmteafgifte biedt, in combinatie met een optimale warmte-isolatie. De perfecte balans tussen kwantiteit en kwaliteit van het licht met optimale warmte-isolatie.
Akoestische isolatie wordt bereikt door gebruik te maken van het fenomeen 'massa', omdat glasmassa de klankvibraties absorbeert, of van het fenomeen 'massa-veer-massa', waarbij de wisselwerking tussen meerder glasbladen en de spouw er tussen eveneens een positieve impact heeft op de geluidsdemping.
Doordat het glas trilt, trilt de lucht in het glas mee, waardoor je een geluidsgolf krijgt. Als je nu water in een wijnglas doet, neemt de hoeveelheid lucht in het wijnglas af en krijg je een hogere toon uit je wijnglas.
Is dubbel glas vervangen rendabel? Voor de meeste woningen is het vervangen van oud dubbel glas voor HR++ of triple glas zeker rendabel. De warmtevraag neemt stevig af en het comfort gaat omhoog. Per woning is de terugverdientijd anders en het hangt ook andere factoren zoals staat van onderhoud.
Waarin verschilt HR++ glas van het oude dubbel glas? Op de eerste plaats is HR++ wat dikker, omdat de spouw tussen de twee ruiten breder is; daarnaast is er een (onzichtbare) coating op één van de twee ruiten aangebracht en tenslotte is de luchtspouw niet met lucht, maar met een edelgas gevuld.
Nadeel 2.
Triple glas is niet alleen een stuk zwaarder, maar door de extra glaslaag en spouw ook een stuk dikker. Wanneer u uw bestaande dubbelglas wilt vervangen door triple glas, dan moet er wel verdoende ruimte in de sponningen van uw raam aanwezig zijn om het glas te kunnen plaatsen.
Thermobel dubbel glas levert een geluidsisolatie (Rw) tot 40 dB en is dan ook ideaal voor woningen en gebouwen, waarbij een geluidsintensiteit van minimaal 50 dB en maximaal 80 dB wordt gemeten. Thermobel TG – AGC's gamma triple glas – levert een geluidsdemping van maximaal 40 dB.
Er zitten veel voordelen aan triple glas:
Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleeert. Triple glas zorgt voor een aangenaam binnenklimaat in zowel warme als koude dagen. In de winter houdt het glas de warmte binnen en houdt het koel in de zomer. Ook heeft u door triple glas minder last van koudeval.
Minerale wol, glaswol, inblaaswol en steenwol zijn de meest effectieve geluidsabsorptie om geluidsoverdracht en nagalm te verminderen. De open vezelstructuur van minerale wol zorgt namelijk voor een zeer goede absorptie van geluid.
De maximale geluidreductie van één rolluik is 35 dB. Dit is het geval als u kiest voor een rolluik waarvan de dubbelwandige lamellen een staaldikte van 1,5 mm hebben. Twee geluidwerende rolluiken achter elkaar plaatsen, levert de hoogst haalbare geluidreductie van 46 dB.
Minerale wollen zoals glaswol of steenwol zijn ook voor geluidsisolatie de beste keuze. Deze isolatiematerialen staan namelijk bekend om hun open structuur, wat ervoor zorgt dat geluid gemakkelijk opgenomen kan worden. Naast glaswol en steenwol hebben ook EPS en PIR goede geluidsisolerende eigenschappen.