U kunt alle systeem-apps van Android blokkeren, sommige systeem-apps toestaan of een aangepaste lijst opgeven. Als u systeem-apps blokkeert, worden de apps niet verwijderd, maar hebben gebruikers en andere apps er geen toegang toe.
Schermvrije tijd inplannen
Met Schermtijd kun je apps en meldingen blokkeren in perioden waarin je je apparaten niet wilt gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld apparaatvrije tijd inplannen als je aan het eten bent of in bed ligt. Tik in Instellingen op 'Schermtijd' en schakel 'Schermtijd' in, als je dat nog niet hebt gedaan.
Een goede schermtijd-app is ActionDash. Deze applicatie tovert net als Digitaal Welzijn een dashboard op je scherm met daarin info over welke apps het meeste tijd opslokken. Wel zijn de functionaliteiten iets beperkter en moet je bijvoorbeeld betalen om je statistieken op lange termijn in te zien.
Een app voor minder schermtijd
Met de app Freedom kun je websites en apps naar keuze voor een bepaalde tijd laten blokkeren. Ook handig is dat de app niet alleen voor je smartphone beschikbaar is, maar ook kunt downloaden op je computer en tablet.
Je ziet geen updates van de profielfoto van een contact. Berichten die je stuurt naar een contact dat jou heeft geblokkeerd hebben altijd maar één vinkje (bericht verzonden) en nooit een tweede vinkje (bericht afgeleverd). Het lukt niet om dat contact te bellen.
Met 'Beperkingen' in Schermtijd kunt u specifieke apps en functies op het apparaat van uw kind blokkeren of beperken. U kunt op uw iPhone, iPad of iPod touch ook beperkingen instellen voor expliciet materiaal, aankopen en downloads, en privacy.
Op sommige telefoons kun je informatie opvragen over hoe je je tijd besteedt op je telefoon, zoals hoe vaak je de telefoon ontgrendelt en hoelang je elke app gebruikt. Deze informatie kun je gebruiken om je digitale welzijn te verbeteren. Zo kunt u app-timers instellen en schermwijzigingen inplannen.
Bij “Ongebruikte apps laten sluimeren” zet je apps in de slaapstand wanneer ze een tijdje niet gebruikt zijn. Onder het kopje "Sluimerende apps” staan alle apps die niet op de achtergrond worden uitgevoerd. Deze apps ontvangen geen updates en versturen geen meldingen.
De schermtijd beperken voor specifieke apps
Selecteer je kind. App-limieten. Selecteer de gewenste app. Selecteer hoelang je je kind toegang wilt geven tot de betreffende app.
Om te zien welke apps er actief zijn, druk je in de instellingen van Android op Applicatiebeheer. Veeg dan naar de lijst Actief. Dit zijn alle apps die momenteel draaien. Als in deze lijst een app staat die je denkt niet nodig te hebben, verspilt die de hele tijd werkgeheugen en processortijd van je smartphone.
Tik op de Recent-toets (linkertoets onderaan het apparaat). Een overzicht van openstaande apps opent.
Hiervoor ga je in instellingen naar Algemeen, tik je op 'iPhone-opslag' en schakel je 'Ruim apps op' in. Wil je dit weer uitschakelen? Dan ga je in instellingen naar 'iTunes Store en App Store' en zet je het schuifje onderin weer uit.
Geblokkeerd contact
Deze zal niet te zien krijgen dat je deze geblokkeerd hebt, maar kan dit wel uit een aantal zaken afleiden. De persoon kan je wel nog berichten sturen, alleen jij zal ze niet meer ontvangen. Hierdoor krijgt de persoon geen aflever-vinkjes te zien bij het verzonden bericht.
Kan je zien of iemand op je Whatsapp kijkt? Je kunt op geen enkele manier zien wie jouw WhatsApp in de gaten houdt. WhatsApp heeft die functie simpelweg niet ingebouwd.
Profielfoto op slot
Wanneer jij een nieuwe foto uploadt kunnen 'normale' contacten deze zien, maar je geblokkeerde niet. Hij of zij ziet nog steeds de profielfoto die je had toen je diegene blokkeerde.
Slechtere hersenontwikkeling en leren. Kinderen die overbelicht zijn op schermen kunnen last hebben van taalachterstand. In combinatie met de opsluiting van het kind, dat weinig sociale uitwisseling heeft, neemt het risico toe. Concentratieverlies is ook een merkbaar effect en zonder concentratie moeilijk te leren!
Open de Instellingen op je Android-telefoon. Tik op Digitaal welzijn en Ouderlijk toezicht. Tik op de grafiek. Stel een timer in voor je schermtijd of schakel deze uit.
Neem pauzes tijdens het werken achter een scherm
Het werk moet toch gedaan worden. Zorg tussentijds voor genoeg pauzes om de schadelijke effecten te verminderen. Als je urenlang geconcentreerd achter een laptop of computer moet werken (of veel gamet), neemt de kans op hoofdpijn flink toe.