Als de harde schijf stopt met werken nadat het een schok heeft gekregen of met water in aanraking is gekomen, dan kun je veilig aannemen dat het om een fysiek defect gaat. Een logische crash van de harde schijf komt meestal na symptomen als trage prestatie, onverwacht dataverlies en schijffouten.
De kop en de schijfjes kunnen kapotgaan, bijvoorbeeld door veelvuldig stoten. De harde schijf is dan gecrasht. Maar vaak is het nog mogelijk gegevens van de schijf te halen. En een hele nieuwe computer is ook niet altijd nodig.
De meeste defecten aan een harde schijf gebeuren niet plotseling maar na verloop van tijd. Symptomen van een defecte harde schijf zijn een computer die steeds langzamer wordt, niet meer goed opstart of vastloopt. Ook als uw harde schijf tikt is dat een signaal dat de harde schijf kapot is of gaat.
Mechanische schade
De harde schijf werkt niet; de harddisk gaat niet aan of kan de gegevens niet lezen. De meest voorkomende oorzaken zijn: Een head crash. Valschade meestal gevallen externe harde schijf of Laptop.
De belangrijkste oorzaak van schade veroorzaakt door hitte, is dat serverruimtes vaak onvoldoende gekoeld worden, waardoor harde schijven oververhit raken. Maar ook de uitval of het per ongeluk uitschakelen van een koelsysteem kan schade veroorzaken.
De levensduur van harde schijven kan per apparaat verschillen, maar ze zullen allemaal op een gegeven moment defect raken. Sommige falen plotseling zonder enige waarschuwing, terwijl andere gedurende enige tijd langzaam achteruit kunnen gaan, zonder dat de gebruiker zich hiervan bewust is.
Oververhitting kan extreem schadelijk zijn voor zowel software als hardware, en de meeste computers zijn daarom voorzien van onderdelen voor warmteafvoer en ventilatoren om het te voorkomen.
Zet de gegevens daarom het liefst op een versleutelde harde schijf, die niet altijd verbonden is met uw computer”, adviseert Ruwhof. Het risico dat u anders loopt, is namelijk dat er een virus op uw apparaten, of online harde schijf wordt geplaatst. Hierdoor kunt u niet meer bij uw gegevens.
Uit het 2022-rapport voor ssd's blijkt dat nèt geen 1 procent van de ruim 2900 ssd's een failure hadden. Een vergelijkbaar rapport voor hdd's onthult dat zo'n 1,37 procent van de bijna 231.000 harde schijven in het afgelopen jaar een failure hadden. Aan die cijfers moeten enkele kanttekeningen gebonden worden.
Een gemiddelde interne harde schijf kost zo'n €140,-. Hij heeft dan een cachegeheugen van 64 MB en heeft een snelheid van wel 5900 RPM waardoor hij erg zuinig is. Duur: Een dure interne harde schijf kan zo €500,- kosten. Dit is er dan eentje met zeer veel geheugen, bijvoorbeeld 14 TB.
De gemiddelde moderne HDD haalt 25.233 uur aan gebruik, voordat het einde komt. Dat komt neer op twee jaar en tien maanden, rekent het bedrijf voor. En dat is minder dan wat oudere harde schijven weten te halen.
Wanneer een externe harde schijf opeens niet meer door Windows wordt herkend, kan dat meerdere oorzaken hebben. De schijf zelf kan kapot zijn maar de mogelijkheid bestaat ook dat het aan de USB verbindingskabel tussen de schijf en de computer ligt of aan de USB ingangen van uw computer.
Een computer crasht door oververhitting, onverenigbaarheid van software en hardware, of een virusaanval. Het kan ook vastlopen als de interne hardware los zit of de schijf geen ongebruikte ruimte meer heeft.
Problemen met de harde schijf in Windows kunnen op zijn zachtst gezegd een onplezierige ervaring zijn. Gelukkig heeft Windows ingebouwde hulpprogramma's zoals CHKDSK (schijf controleren) die u kunnen helpen fouten op de harde schijf snel op te lossen.
Een crashende SSD-schijf kan flinke gevolgen hebben voor je computer. Niet alleen kun je gegevens kwijtraken, maar ook je gehele besturingssysteem kan na zo'n crash verdwijnen. Je moet dan een nieuwe SSD plaatsen en alles helemaal opnieuw installeren.
Wanneer je pc of laptop toe is aan een upgrade kun je de harde schijf vervangen voor een nieuwe HDD of SSD. Dit kun je zelf doen of laten doen. Zelf vervangen is niet heel moeilijk.
In Windows is de harde schijf of SSD te controleren middels Check Disk (chkdsk). Op deze manier kunt u eenvoudig fouten in het bestandssysteem verhelpen. Of beschadigde sectoren laten repareren. Voor meer gedetailleerde informatie bent u echter aangewezen op tools zoals: CrystalDiskInfo of GSmartControl.
Waar moet u op letten? Het eerste punt waar u op let bij de aankoop van een externe harde schijf is de soort (HDD of SSD). Daarnaast zijn het formaat, het aansluittype en de prijs van belang. Ook moet u erop letten voor welk besturingssysteem de externe harde schijf geschikt is.
Advies in het kort:
Ons advies is om uw harde schijf te laten vernietigen door een CA+ gecertificeerde vernietigingsspecialist. De harde schijf wordt vernietigd in een shredder en het restmateriaal wordt vervolgens gerecycled. Zo bent u zeker van 100% vernietiging van uw data.
De maximaal acceptabele temperatuur van een processor is afhankelijk van het merk en type, maar voor de meeste (grafische) processoren kan gesteld worden dat een temperatuur boven de 50-60 graden Celsius niet wenselijk is.
Tussen de 40 °C en 65 °C: deze temperaturen zijn goed bij normale activiteiten. Tussen de 65 °C en 75 °C: dit ligt rond de maximumtemperatuur van een aantal CPU's.