Het is dus niet zo dat je telefoon 's nachts opladen heel schadelijk is omdat de batterij dan 'overstroomt'. Toch raden sommige partijen, waaronder verzekeraars en de brandweer, af om je toestel voor het slapengaan aan de oplader te leggen. Dit heeft vooral met het risico op brandgevaar te maken.
Ja, dat is gebeurd, maar heeft niet zozeer te maken met opladen (onofficiële, defecte opladers waren waarschijnlijk de oorzaak). Je kunt je iPhone dus gerust gebruiken wanneer deze aan de lader hangt. Het enige nadeel ervan is dat intensief gebruik ervoor zorgt dat het opladen wat langer zal duren.
Zorg ervoor dat de batterij niet volledig opgeladen, maar ook niet helemaal leeg is. Een laadpercentage van ongeveer 50% is ideaal. Als je een device voor langere tijd opbergt met een volledig ontladen batterij, kan er een chemisch proces optreden waardoor je de batterij daarna niet meer kunt opladen.
De batterij die nu in je iPhone wordt gebruikt, slijt veel sneller als je deze van 0% naar 100% laadt. Je telefoon een hele nacht aan de oplader hangen? Beter van niet!
Als je batterijpercentage op 80% zit, functioneert alles dus nog steeds zonder prestatieverlies. Denk er wel aan dat vooral bij oudere modellen een perfect functionerende batterij natuurlijk niet dezelfde prestaties levert als die van een nieuwer model.
Een normale iPhone-batterij moet elke één tot twee dagen weer worden opgeladen.
Duurzaamheid van mobiele telefoons
De levensduur van deze 'elektronische Zwitserse zakmessen' is eerder beperkt. Waar we bij Android over twee tot drie jaar spreken is de duurzaamheid van een iPhone toch ook maar drie tot vier jaar.
Vroeger werd vaak beweerd dat je smartphones kon 'overladen' door ze te lang in het stopcontact te laten zitten. Dat is niet waar, want vrijwel iedere telefoon stopt met actief laden als de batterij vol raakt. Toch is het geen goed idee om je telefoon uren aan de oplader te laten liggen.
Langzaam opladen is niet per se goed, maar een verhitte batterij lijdt wel schade. Tegelijkertijd zijn de batterijen van nieuwe smartphones vaak zo gebouwd dat ze een hogere laadsnelheid wel aankunnen zonder oververhit te raken.
Aangezien je je telefoon toch niet kan gebruiken tijdens je slaap, is de avond het ideale moment om je smartphone op te laden. Dat betekent dat het toestel, afhankelijk van je slaapritme, gemakkelijk 7 tot 12 uur aan het stopcontact kan hangen.
Je telefoon is slim genoeg om geen stroom meer door te laten als de accu vol zit, dus er is geen kans op gevaar door 'overladen', maar een volledig volle batterij staat wel meer onder druk. Toch zijn de batterijen zodanig verbeterd dat het hier ook stiekem niet heel veel uitmaakt. Geen zorgen dus.
Het laten liggen van de smartphone op het nachtkastje kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Het uren gebruiken van smartphones voor het slapengaan kan leiden tot nachtmerries en slaapproblemen. Het gevoel van niet kunnen slapen maakt zich dagelijks meester over de gebruiker.
Wacht niet met opladen tot je batterij helemaal leeg is
Allereerst is het verstandig om je telefoon op tijd op te laden. Je hoeft dus niet meer te wachten tot je batterij bijna leeg is, maar begin met laden wanneer je accu zo'n 30% over heeft. Zo voorkom je ook dat je telefoon plotseling uitvalt.
Tips voor de accu van elektrische auto's
Sterker nog: een accu presteert het beste als ze tussen de 20 en 80% van hun laadcapaciteit zitten. Wanneer de accu onder de 20% of boven de 80% zit, neemt de snelheid wanneer de accu laadt af. Waardoor de accu harder moet werken om tot de 100% te komen.
Na verloop van tijd slijt de accu van je iPhone. Volgens Apple heb je na 500 keer volledig opladen nog ongeveer 80% van de batterijcapaciteit over. Dit betekent dat je na ongeveer 2 jaar echt gaat merken dat je batterij slijt.
Voorkom zoveel mogelijk dat de batterij onder de 20% zakt of zelfs helemaal leeg raakt. Laad de smartphone liever niet verder op dan 80%. Schakel Aangepast opladen (Android), Batterij beschermen (Samsung), of Geoptimaliseerd opladen (iPhone) in. Gebruik een originele of gecertificeerde oplader en kabel.
Uw telefoon laadt wel op maar niet tot 100%
Als je iPhone stopt met opladen bij 80% dan is dat door een nieuwe instelling 'Geoptimaliseerd opladen' die vanaf ISO 13 beschikbaar is. Daardoor laadt de telefoon niet automatische op tot 100% om de levensduur van de batterij te verlengen.
Batterijconditie van minimaal 85%
Als de batterijconditie boven de 80 procent zit, dan werkt je toestel zoals je gewend bent. Pas als de conditie van de batterij onder de 80 procent zit, wordt het toestel bijvoorbeeld langzamer en gaat de batterij sneller leeg.
iPhone met beste batterij
Zeker bij de iPhone 13 Pro Max nam de capaciteit van de batterij flink toe. Het vlaggenschip van Apple heeft daardoor een batterij die per dag liefst 2,5 uur langer meegaat dan zijn voorganger: de iPhone 12 Pro Max. Tip! De capaciteit van een batterij wordt uitgedrukt in mAh.
Ga hiervoor naar Instellingen, Batterij en dan naarBatterijconditie. Hier ziet u bovenaan de Maximumcapaciteit. Indien deze op 85% of lager staat is deze toe aan vervanging. Onder de 80% krijgt u automatisch een Reparatie melding.
Dat meldt Apple op zijn website, ontdekte 9to5Mac. Zo het vervangen van de batterij van de iPhone 11, 12 of 13 straks 99 euro, waar dat nu nog 75 euro kost. Voor de iPhone SE stijgt de prijs van 55 naar 79 euro. Het vervangen van de iPad-accu kost vanaf 1 maart in de meeste gevallen 40 euro meer dan nu.
Bij normaal gebruik neemt de batterijconditie van een iPhone elke twee jaar met ongeveer 15% af. Na twee jaar is de batterijconditie dus gemiddeld 85% en kun je er nog eens twee jaar ongestoord mee vooruit, voordat de ondergrens van 70% wordt bereikt.