De watermeloen is gekoeld namelijk het allerlekkerst! Bewaar gesneden watermeloen (stukken of schijven) ook in de koelkast. Verpak ze dan in aluminiumfolie of plastic folie. Ze zijn dan maximaal 3 dagen houdbaar.
Hoe lang blijft een halve watermeloen goed? Een watermeloen die niet in stukken gesneden is, dus helemaal nog in de schil, kun je 4 tot 8 dagen buiten de koelkast bewaren. In de koelkast, als je deze grote meloen in de koelkast krijgt, tot wel twee weken.
Bewaar stukken en partjes meloen wel in de koelkast, maar verpak ze dan in aluminiumfolie of plastic folie. Ze zijn dan maximaal 3 dagen houdbaar. Houd er rekening mee dat meloenen een sterke, zoete geur afgeven. Melkproducten kunnen dit makkelijk opnemen.
Klop even op de meloen. Hoor je eerder een 'plonk' dan een 'dreun', dan zit je goed. Bij een hol geluid is hij rijp, bij een dof geluid is hij eerder overrijp.
Bewaar een aangesneden meloen altijd in de koelkast en dek af met folie. Als je meloen invriest, verwijder dan eerst de schil en snijd in stukken. Vries in in een afgesloten bakje of plastic zakje.
Hoeveel watermeloen kun je eten? Mijn advies wat betreft het eten van watermeloen is hetzelfde als voor elke andere soort fruit: ongeveer 200-300g fruit per dag is het advies voor een gezonde leefstijl.
Overrijpe meloenen hebben de neiging erg zoet te worden, te ” snotterig” van structuur en kan gaan vergisten. Eet een meloen dus zo snel mogelijk op na aankoop. Let goed op dat je geen verrotte meloenen eet. Deze zijn zelfs gevaarlijk en je kunt er echt vreselijk ziek van worden.
Watermeloen is rijk aan antioxidant lycopeen. Het helpt om je lichaam te beschermen tegen oxidatieve schade en het heeft een ontstekingsremmende werking. Daarnaast ondersteunt lycopeen het behoud van gezonde ogen. Het kan namelijk de kans verkleinen dat het gezichtsvermogen afneemt.
Scheurtjes in het vruchtvlees
Maar als je goed let op het land van herkomst, moet het veilig zijn. Als je toevallig een geïnfecteerde meloen vangt en hem in stukken snijdt, zie je als het goed is kleine scheurtjes in het vruchtvlees. In dat geval kun je het fruit voor de zekerheid maar beter weggooien.
De klopmethode. Een rijpe watermeloen bestaat voor 93% uit water. Door de meloen op te tillen en er op te kloppen kun je, volgens experts, de rijpheid bepalen. Een hol geluid betekent dat er genoeg vocht in het vruchtvlees zit en de watermeloen rijp is.
Watermeloen bewaren
De watermeloen is gekoeld namelijk het allerlekkerst! Bewaar gesneden watermeloen (stukken of schijven) ook in de koelkast. Verpak ze dan in aluminiumfolie of plastic folie. Ze zijn dan maximaal 3 dagen houdbaar.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De meloen is verkleurd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Schoon gemaakte meloen, dus zonder schil en pitten, kun je 2 dagen in de koelkast bewaren. Een meloen die nog niet schoongemaakt of aangesneden is, kun je het beste op de fruitschaal bewaren.
Watermeloenen kunnen wel degelijk schuimen, maar enkel als ze bedorven zijn en als gevolg van fermentatie. Die claim dat er schuim kan vormen op watermeloenen beoordelen we dan ook als waar.
Afhankelijk van de rijpheid is de meloen meestal ca. 1 week te bewaren. Houd er wel rekening mee dat meloenen een sterke, zoete geur afgeven. Melkproducten bijvoorbeeld kunnen dit makkelijk opnemen, dus bewaar ze niet te dicht bij elkaar (in de koelkast).
U kunt watermeloen wel voor een korte tijd invriezen, een paar dagen, zonder dat de watermeloen zijn smaak verliest. Ingevroren watermeloen is een perfecte gezonde snack. Snijd de watermeloen in stukjes, vries ze een paar uurtjes in en steek er een prikker in. Heerlijk tijdens een warme zomerdag.
De pitjes van een watermeloen kun je eten. Ze zijn niet erg smakelijk, dus waarom zou je ze opeten? 100 gram watermeloenpitten (dat zijn er heel wat) bevatten 28,3 gram eiwitten.
Alle meloenpitten zijn gewoon eetbaar. Was de pitten van bijvoorbeeld watermeloen of cantaloupe en laat goed uitlekken.
Watermeloen is familie van de komkommer en de pompoen en daardoor dus eigelijk een (vrucht)groente en geen fruit. Toch zul je zien dat watermeloen in overzichten terug te vinden is onder de fruitsoorten en niet onder de groenten. Dat komt vanwege de hoeveelheid fruitsuikers die in de watermeloen zit.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Vooral Cantaloupe-meloen is wereldwijd een van de gezondste meloensoorten.
Watermeloen zit boordevol biotine, een voedingsstof die helpt bij het bevorderen van de haargroei. Biotine staat er ook om bekend het haar sterker te maken, waardoor haarbreuk en –uitval worden vermeden.
Onderzoekers zeggen dat het fruit buiten de koelkast ook langer houdbaar is. Een meloen blijft gemiddeld twee tot drie weken goed op kamertemperatuur, in tegenstelling tot één week in de koeling.
Is het voedingsmiddel over die datum? Gooi het dan onmiddellijk weg, ook al is de verpakking nog dicht. Want ziekmakers zie je niet met het blote oog. Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten.
Zo kun je het beste watermeloen snijden
Halveer de watermeloen in de lengte. Leg beide helften met het vruchtvlees naar beneden op de snijplank en halveer de helften opnieuw in de lengte (je hebt nu 4 parten). Snijd elk part in schijven van ongeveer 1 centimer. Et voila!